Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота 6.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
777.73 Кб
Скачать

5. Методика пошуку

Методика пошуку включає правила формування запиту на пошук, методи звуження області пошуку, управління процесом пошуку, вибір форми представлення результатів.

Запити на пошук описують умови, яким повинні відповідати результати пошуку. В запитах задаються слова або фрази, які будуть шукатися, вони називаються ключовими.

Правила формування запиту:

  1. Ім'я власне (повинно починатися з прописної букви): Слово.

  2. Пошук слова без врахування регістра: слово.

  3. Ключове слово з будь-яким закінченням: слово*.

  4. Ключове слово з будь-яким закінченням, що складається з одного символа: слово?.

  5. Неподільна ключова фраза: “слово1 слово2 ...”.

  6. Ключове слово обов'язкове: +слово.

  7. Ключове слово повинно бути відсутнім: -слово.

В запиті можливо задавати логічні вирази, які швидше за все застосовуються при розширеному пошуку (Advanced search). Логічні вирази будуються шляхом застосування ключових слів, круглих дужок і логічних операцій AND, OR, NOT (указані операції можуть позначатися, як - &, | , !)

Приклади логічних виразів:

  1. Вираз:

слово1 AND слово2 AND NOT слово3

еквівалентний

+слово1+слово2-слово3.

  1. Вираз:

фраза” AND (слово1 OR слово2)

еквівалентний

(“фраза” AND слово1) OR (“фраза” AND “слово2”).

Деякі пошукові системи підтримують метакоманди, повний перелік, яких можна отримати за допомогою довідкової системи. В системі AltaVista метакоманди застосовують для наступних видів пошуку:

  1. Пошук Web-сторінок з указівкою заголовків: title:заголовок;

  2. Пошук у тексті сторінок: text:слово;

  3. Пошук слова серед посилань на Web-сторінці: anchor:слово;

  4. Пошук сторінок, які мають посилання на визначену адресу: link:адрес;

  5. Пошук графічного файлу на Web-сторінці: image:имя.jpg;

  6. Пошук сторінок з аплетом: applet:имяапплета;

Рекомендації щодо формування запитів

В якості ключових слів у запиті треба використовувати якомога точне слово або словосполучення, яке найбільш точно характеризує об'єкт пошуку.

Не потрібно використовувати слова, які часто зустрічаються типу “Internet”, “web”, “program”, бо можливий результат пошуку може бути дуже великим.

Для областей знань, де термінологія ще не устоялася (наприклад, в області комп'ютерних технологій) можна використовувати слова-синоніми, з'єднуючи їх логічною операцією OR.

При недостатньому числі результатів пошуку можна варіювати ключовими словами “run”, “runs”, “running” або використовувати символи-джокери “run*”. Область пошуку.

Більшість пошукових систем (Yahoo, AltaVista і інші.) дозволяють перед виконанням запиту уточнити область за тематичним каталогом категорій. Для цього треба спочатку вибрати одну або декілька категорій, а потім виконати запит. Існує можливість вибору мови, місця пошуку (Internet, UseNet, і т.д.), держави або домену. Можливо задати часові межі для дати останнього оновлення інформації про об'єкти, які шукаємо.

6. Управління процесом пошуку

Звичайно процес пошуку являється циклічною процедурою, яка складається з послідовних запитів на уточнення запиту та перегляду інформації, що найдена. Якщо найдене посилання, яке максимально задовольняє мету пошуку, то доцільно виконати пошук подібних документів за допомогою кнопки More like this.

Стратегія пошуку індивідуальна, але корисно враховувати певні практичні рекомендації.

Починати пошук слід із пошукових серверів, які є спеціальними в даній області ( тематиці). Першим об'єктом пошуку можуть бути огляди посилань, які регулярно розробляють користувачі Іnternet . Має рацію пошук у першу чергу документів за часто наведеними питаннями FAQ (Frequently Asked Questions) за якоюсь темою. В таких випадках перший запит на пошук повинен фрази типу “Поиск ...”, “Обзор ...” або “FAQ ...”.

Якщо використання пошукових серверів не приводить до результату, то доцільно використовувати сервери організацій (університетів, видавництв, фірм), які працюють у даній області. За допомогою контактів з вказаними організаціями можливо отримати інформацію, яка не представлена в Internet (рекламні матеріали, копії публікацій, безкоштовні CD і т.п.).

Якщо необхідно мати швидкий доступ до Web-сторінок, то посилання на них тримають в каталогах “Избранное”, копіюючи адреси сторінок. Виклик Web-сторінки проводиться подвійним натиском основної клавіши маніпулятору “миша” на відповідній адресі.