Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота 6.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
777.73 Кб
Скачать

3. Пошук інформації у мережі Internet

Основна мета користувача при роботі з мережею ІInternet це отримання інформації, так як у першу Internet є гігантським інформаційним ресурсом. Ціленаправлений пошук інформації вимагає формулювання мети пошуку, розуміння того, що є об'єктом пошуку, обґрунтування вибору засобів пошуку та ефективної методики.

Мета пошуку визначає характеристики об'єктів пошуку, об'ємів та термінів виконання роботи, перелік засобів пошуку та способів їх застосування.

В якості об'єкта пошуку може розглядатися будь-яка інформація, якщо є можливість представлення її в ІInternet. Це можуть бути телефони, адреси, інформація про товари, послуги, телевізійні трансляції і т.п.

Найбільш розповсюджені:

  1. Адреси інформаційного ресурсу, в тому числі:

              1. Адреси WWW-серверів (наприклад, http://www.company.ru);

              2. Адреси Web-сторінок (наприклад, http://www.company.ru/index.html);

              3. Адреси файлів (наприклад, http://www.company.ru/images/picture.jpg);

              4. Адреси електронної пошти (наприклад, user@company.ru);

              5. Адреси FTP-серверів (наприклад, ftp://ftp.company.ru)

              6. Адреси Gopher-серверів (наприклад, gopher://gopher.mysite.com)

              7. Статті UseNet (наприклад, news:relcom.newusers)

              8. Сеанс Telnet (наприклад, telnet://mysite.ru)

  1. Web-сторінки й елементи, які включаються в неї: текст, мультимедіа дані, гиперпосилання, програми (аплети) і т.д.

  2. Програми, в тому числі: демонстраційні і тестові, засоби покращення (upgrade), оновлення (update) та виправлення помилок (patch) у програмах;

  3. Повідомлення в телеконференціях;

  4. Інформація з інтерактивних баз даних, довідників, каталогів, репозитаріїв.

4. Засоби пошуку

Засобами пошуку можуть бути: Web-індекси, Web-каталоги, гібридні системи пошуку, метапошукові системи, засоби локального пошуку, утіліти автономного пошуку.

Створення Web-індексів виконується спеціальними програмними продуктами на основі алгоритмів штучного інтелекту, в результаті чого здійснюється постійне поповнення виключно комп’ютерами в автоматичному режимі величезних баз даних по індексуємим документам. Основний недолік цих систем – це те, що знайдені “ключові слова” далеко не завжди відповідають за суттю темі пошуку.

Найбільш відомі Web-індекси: AltaVista (http://www.altavista.com), HotBot (http://www.hotbot.com), Open Text (http://www.opentext.com/) і т.п.

Принципово інший підхід реалізовано при створенні Web-каталогів. Такі пошукові системи створюються людьми, котрі самі переглядають вузли Web, читають електронну пошту і телеконференції, аналізують і класифікують отримані дані. Тому по якості сортування документів Web- каталоги суттєво переважають Web-індекси, суттєво програючи останнім по кількості переглянутих документів.

Найбільш відомі Web-каталоги: Yahoo! (http://www.yahoo.com), Magellan (http://www.magellan.com) і т.п.

Крім класичних індексів і каталогів, в Internet існують і “гібридні пошукові системи”, в яких можна скористатися і індексованою базою даних, і структурова­ними тематичними каталогами.

Приклад гібридних пошукових систем: Lycos (http://www.lycos.com), Excite (http://www. excite.com), Infoseek (http://www.infoseek.com), WebCrawler (http://www.webcrawler.com).

Кожний з наведених засобів пошуку дозволяє отримати перелік документів, які будуть суттєво відрізнятися один від одного. Це пов’язано з різними методами збирання інформації та алгоритмами ведення індексованої бази даних, що закладені в роботу кожної з пошукових систем. Для того, щоб можна було звернутися одночасно до цілого ряду пошукових систем з однієї сторінки браузера, розроблені спеціальні інтерфейсні програми – метапошукові системи, в яких можна почергово вводити ключові слова в текстовому вікні кожного з представлених пошукових серверів.

Найбільш зручні метапошукові системи: AccuFind (http://www.accufind.com); Metafind (http://www.metafind.com); Metasearch (http://www.metasearch.com).

Засоби локального пошуку забезпечують пошук інформації безпосередньо на сервері фірми і т.п.

Автономні утиліти встановлюються на комп'ютері користувача. До них можна віднести WebCompass (http://www.quarterdeck.com) і Copernic (http://www.copernic.com).

Автономні браузери: WebWhacker (http://www.ftg.com), Teleport Pro (http://www.tenmax.com) і т.п.