Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция №1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
181.25 Кб
Скачать

7. Солеподібні бінарні сполуки

Солеподібні бінарні сполуки — це сполуки, що складаються з двох елементів різної електронегативності і виявляють деякі типові ознаки солей: здатність гідролізувати, подібність кристалічних ґраток до ґраток солей тощо.

До солеподібних бінарних сполук належать сполуки металів з неметалами, зокрема, активних металів з Гідрогеном, Нітрогеном, Карбоном, Фосфором, Силіцієм, наприклад: LіН — гідрид літію, СаН2 — гідрид кальцію, Мg3N2 — нітрид магнію, МgSі — силіцид магнію, СаС2 — карбід кальцію, Мg3Р2 — фосфід магнію. У воді ці сполуки не розчиняються, але розщеплюються водою або кислотами.

8. Галоген- і тіоангідриди

Галоген- і тіоангідриди — це сполуки, що виявляють властивості ангідридів.

Галогенангідриди одночасно є ангідридами двох кислот: оксигеновмісної та безоксигенної. Наприклад, галогенангідрид РОС13 під час взаємодії з водою утворює дві кислоти:

РОСl + ЗН20 = ЗНС1 + Н3Р04,

а з лугом — дві солі:

РОСl3 + 6NaОН = ЗNaСІ + Na3Р04 + ЗН20.

Галогенангідриди можна уявити як похідні ангідридів, у яких Оксиген повністю або частково заміщений на галоген: РС15 — хлорид фосфору(V), РОСl3 — хлорид оксофосфору(V), РС13 — хлорид фосфору(Ш), NO2С1 — хлорид діоксонітрогену(V), N0Cl — хлорид оксонітрогену(Ш).

Тіоангідриди — це сполуки Сульфуру з різними елементами, які за власти­востями подібні до неметалів, а також з деякими металами в їхніх найвищих ступенях окиснення. У тіоангідридах зв'язок між елементами значною мірою ковалентний. Тіоангідриди погано розчиняються у воді, розчиняються у лугах та реагують з сульфідами лужних і лужноземельних металів з утворенням солей тіокислот:

3SпS2 + 6КОН = 2К2SпS3 + К2Sп03 + ЗН20;

Тіостанат Станат

калію калію

Аs2S5 + ЗNа2S = 2Na3АsS4;

Тіоарсенат натрію

2Аl2S3 + 4NаОН = ЗNаАsS2 + NаАsО2+ 2Н20. Тіоарсеніт Арсеніт натрію натрію

Назви тіоангідридів утворюють аналогічно назвам галогенангідридів, наприклад: Аs2S3 — сульфід арсену(Ш), Аs2S5 — сульфід арсену(V), СS2 — сульфід карбону(ІV), SпS2 — сульфід стануму(ІV), С0S — сульфід оксокарбону(ІV).

9. Металіди (інтерметаліди)

Сполуки, що утворюються під час взаємодії одного металу з іншим, нази­ваються металідами. Найкраще взаємодіють між собою метали, що за своїми хімічними властивостями відрізняються один від одного. До металідів нале­жать також сполуки металів з деякими неметалами (металоподібні бориди, карбіди, нітриди тощо).

Металіди виявляють металічні властивості: металічний блиск, електро- і теплопровідність тощо. Стійкість металідів визначається хімічною природою складових елементів. Чим більше відрізняються відповідні метали за електронегативностями, тим стійкіші металіди. Стійкі металіди мають високу темпе­ратуру плавлення, велику теплоту утворення, підвищену електронну густину в певних місцях кристалічних ґраток тощо. Металіди здебільшого не підля­гають правилам валентності, наприклад: Си5Zп8, А16Мп, ТаВ12. Міжатомний зв'язок у металідах переважно металічний.

За своїми властивостями металіди подібні до металів, але їх тепло-, елек­тропровідність, блиск значно нижчі, ніж у справжніх металів. За складом вони поділяються на два види: дальтоніди і бертоліди.

Сполуки із сталим складом називаються дальтонідами. До дальтонідів належать Мg2Sп, NiSЬ, МgСиА12 тощо. Бертоліди — це сполуки із змінним складом: FеSЬ, NаРЬ3 тощо.

Номенклатура металідів своєрідна. Наприклад, WС називається монокарбідом вольфраму, Fе3С— субкарбідом феруму, FеSЬ — моностибідом феруму, NaРЬз — триплюмбідом натрію, LаВ6 — гексаборидом лантану.

Назви деяких металідів складаються з назв окремих металів у називному відмінку: Мg2Си — магній-купрум (2 : 1), МgZп5 — магній-цинк (1 : 5), NiСо4— нікол-кобальт (1 : 4), МgСиА12 — магній-купрум-алюміній (1:1: 2), МgСи2 — магній-купрум (1 : 2).

Запитання для самоконтролю

  1. Як поділяють кислоти за їх окиснювальною здатністю, за складом та за силою?

  2. Наведіть приклади рівнянь реакцій, які підтверджують слабкі кислотні властивості таких амфотерних гідроксидів: Ве(ОН)2, А1(ОН)3, Zп(ОН)2, Сг(ОН)3.

  3. Доведіть, що кислі солі виявляють деякі властивості кислот, а основні солі — деякі властивості основ.

  4. Перелічіть способи добування подвійних та змішаних солей.

Основні розрахункові формули

Позначення: n – кількість речовини; m – її маса; M – молярна маса; N – число частин речовини; NА – постійна Авогадро; V – обєм речовини;

Vm – молярний обєм.

NA= 6, 02*1023 моль-1

Vm = 22, 4 л/моль=0, 0224 м3/моль=22400см3/моль.

Хімічні речовини і суміші

Масова частка компонента системи Х – це відношення маси цього компонента m(X) до маси усієї системи m:

Масова частка – величина безрозмірна, її виражають у частках або процентах, обчислюють за формулою:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]