Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 5.УБР (готовая).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
921.09 Кб
Скачать

5.3.1 Види похідних фінансових інструментів

Деривативами є угоди, які укладаються на строк, і саме в цьому полягає їх зміст та призначення. Формально період від дати укладання угоди до дати її виконання, який називається форвардним, має становити понад два робочі дні, але на практиці він триває, як правило, не менше місяця.

У фінансовій діяльності вирізняють не вид фінансового інструменту, а позицію, яка виникла у зв’язку з проведенням операції.

Довга позиція означає купівлю фінансових інструментів, а отже – це актив банку. Коротка позиція означає продаж інструментів і є зобов’язанням для продавця.

Опціони

Опціон — це угода, яка надає покупцеві опціону право (але не зобов'язання) на купівлю чи продаж базових фінансових інстру­ментів за фіксованою ціною протягом деякого періоду або на ви­значену наперед дату в майбутньому в обмін на опціонну премію.

В опціонній угоді, котра укладається між двома контрагента­ми, зазначається кількість та вид базових інструментів, що є предметом купівлі або продажу, дата виконання угоди чи період між двома датами, упродовж якого може бути виконана угода, а також фіксується ціна виконання опціону.

Продавець опціону бере на себе ризик зміни ціни активу за компенсацію у формі опціонної премії. Покупець опціону не повністю зві­льняється від ризику, а тільки обмежує його рівень величиною опціонної премії.

Залежно від умов виконання розрізняють два типи опціонів: американський та європейський.

Опціон може бути виконаний лише за ціною, зафіксованою під час укладання угоди (ціна виконання опціону – ціна страйк)

Опціон американського типу може бути виконаний у будь-який день протягом зазначеного періоду.

Для опціону європейського типу фіксується конкретна дата його виконання.

Залежно від типу операції (купівля чи продаж), право здійс­нення якої надано в угоді, розрізняють опціон продажу — PUT (пут) й опціон купівлі — CALL (кол).

Опціон PUT надає покупцеві опціону право продати обумов­лену в контракті кількість базових інструментів у визначені тер­міни за ціною виконання або відмовитися від продажу. Отже, оп­ціон PUT захищає від зниження цін на активи.

Опціон CALL надає право купити обумовлену кількість базо­вих інструментів у визначені терміни за ціною виконання або відмовитися від купівлі і захищає покупця від підвищення цін.

Покупець опціону відкриває довгу позицію (як за PUT, так і за CALL), продавець опціону займає коротку позицію за даною угодою, незалежно від виду опціону.

Операції з опціонами можуть проводитися для страхування від ризику зміни цін на фінансові інструменти, за якими учас­ник має балансову позицію. Такий опціон називається покри­тим, а позиція — застрахованою.

Опціони обмежують ризик величиною опціонної премії, але не обмежують потенційних прибутків. Опціон PUT реалізову­ватиметься покупцем опціону, якщо ціна спот базових інстру­ментів стане нижчою за ціну виконання опціону. Прибуток по­купця опціону обчислюється як різниця між ціною виконання (М) і спотовою ціною (S) базового інструменту за вирахуванням опціонної премії (Op), виплаченої в момент придбання опціону.

Оскільки ціни на базовий інструмент можуть зростати необмежено, то й прибуток покупця потенційно необмежений. В ін­шому разі, якщо спотова ціна буде вищою за ціну виконання, по­купець не скористається правом, наданим опціоном PUT, і його витрати вимірюватимуться величиною опціонної премії, яка не повертається (рис. 5.3.2).

Рис. 5.3.2. Графік результатів хеджування для покупця опціону PUT

Отже, опціонний контракт обмежує ризик його власника ве­личиною опціонної премії, яку він втрачає, не скориставшись опціоном. При цьому за економічним змістом опціонна премія кла­сифікується як витрати, пов'язані зі зниженням ризику, а не як збитки.

Рис.5.3.3. Графік результатів хеджування для покупця опціону CALL

Власник опціону CALL реалізує своє право, якщо готівкова ціна 5 перевищить ціну виконання М (рис. 5.3.3). Опціон CALL дає право придбати фінансові інструменти в майбутньому за цінами, нижчими, ніж на спотовому ринку, і одержати прибуток. І в цьо­му разі опціонна премія — це максимальна величина втрат у ви­падку, коли покупець не скористається своїм правом.

Опціонна премія в середньому становить 3 – 5% від суми угоди.