Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кормов-курс-проект-2010.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
768.51 Кб
Скачать

1.6. Приклад розподілу мінеральних добрив під кукурудзу

Розподіл добрив

Доза елементів живлення,

кг/га д.р.

(Е)

Форма добрив

Фізична доза (норма), кг/га (Д)

Терміни й способи внесення добрив

Назва

Вміст елементу живлення, % (С)

Основне

N 51

P 30

K 27

Аміачна селітра

Суперфосфат простий

Калійна сіль

34

19

40

150

158

65

Навесні під культивацію

Восени під оранку

Те ж саме

При-посівне

N 10

P 10

K 10

Нітрофоска

17

17

17

59

Разом із сівбою

Піджив-лення

N 30

Р15

Аміачна селітра

Суперфосфат подвійний

34

46

88

32

Під друге

розпушування ґрунту в між-ряддях

Конкретні види добрив обирають з урахуванням властивостей ґрунту й вимог культури. Для розрахунку норми конкретних видів добрив користуються довідниками або підручниками, звідки можна ознайомитися із переліком мінеральних добрив і встановити вміст поживної речовини.

Фізична доза (норма) добрив розраховується за формулою: Д = (Е·100) : С,

де Д – норма конкретного добрива у фізичній вазі, кг/га; Е – доза елементу живлення, кг/га; С – процентний вміст елементу живлення в добриві.

Сівба. Визначити вагову норму висіву шляхом розрахунків. Для більшості культур суцільної сівби, наприклад, зернових культур, формула розрахунку має такий вигляд: Нв=100·(Г·М):П, де Нв – вагова норма висіву, кг/га, Г– кількісна норма висіву, млн шт./га (взяти з наукових рекомендацій), М– маса 1000 насінин, г (взяти з підручників), П– посівна придатність (допускається не нижче 90-95%).

Для деяких культур (дрібнонасінні види одно- і багаторічних трав) вагову норму встановлюють з аналізу рекомендацій для відповідної ґрунтово-кліматичної зони.

Для культур широкорядної сівби вагова норма висіву встановлюється за формулою: Нв = 0,1·(Гп·М·К):П, де Нв – вагова норма висіву, кг/га, Гп– перед-збиральна густота стояння рослин, тис. шт./га (взяти з наукових рекомендацій), М – маса 1000 насінин, г (взяти з підручників), К – коефіцієнт страхової надбавки (1,15-1,25 залежно від інтенсивності механічних обробок за сходами), П – посівна придатність (допускається не нижче 90-95%).

Для прикладу розрахуємо вагову норму середньостиглого гібриду кукурудзи, для якого рекомендована передзбиральна густота рослин 30 тис. шт./га з масою 1000 шт. насіння 270 г, посівною придатністю 95%.

Коефіцієнт страхової надбавки встановлюємо 1,25 (оптимально рання сівба з наступним боронуванням сходів). Підставляємо цифри у формулу й одержуємо: 0,1· (30·270·1,25):95= 10,7 кг/га.

За вирощування кормової сумішки потрібно розрахувати вагову норму висіву насіння кожного компонента. Обґрунтовуються також терміни й способи сівби, глибина загортання насіння.

Догляд за посівами і збирання врожаю. Визначають необхідність, послідовність і агротехнічні параметри прийомів догляду за посівами (прикочування, боронування, міжрядні розпушування ґрунту тощо).

Передбачають еколого-безпечні прийоми захисту рослин, основані на біологічних методах і агротехнічних прийомах.

У технологічну схему збирання вноситься вид продукції, визначений завданням.

Підрозділ завершують складанням агротехнологічного плану вирощування культури за схемою таблиці 1.7.