Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ryvkind_159_10_Inform_akdm_11ukr.indd.razdel-4.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
9.21 Mб
Скачать

4.4. Основи створення комп’ютерних публікацій. Програма Microsoft Office Publisher 2007

Пригадайте!

  1. Що ви знаєте про поліграфію? Які види друкованих видань розробляють поліграфічні підприємства?

  2. Коли і де з’явилися перші друковані видання?

  3. Як класифікують програми опрацювання тексту? Що таке видавничі системи?

  4. Що таке шаблон? Як використовуються шаблони у Word 2007 та PowerPoint 2007?

Публікації та комп’ютерні публікації, їх призначення та види

Публікаціями (лат. publico – оголошувати публічно) називають процес видання якого-небудь твору. Сам виданий (оприлюднений) твір теж називають публікацією.

В залежності від способу оприлюднення документа розрізняють друковані публікації і електронні. До друкованих публікацій відносять книги, брошури, журнали, газети, бюлетені, буклети, листівки тощо. До електронних публікацій відносять документи розміщені в Інтернеті, як правило на веб-сайтах, передані по радіо або телебаченню тощо.

Тривалий час друковані публікації створювались виключно в типографії. І цим займалась ціла галузь виробництва – поліграфія (грецьк. πολ- — багато і γραφειν — писати). А підготовкою матеріалів до друку займалися видавництва. При промисловому багатотиражному виробництві так є і сьогодні: видавництва готують макети книг, журналів, газет і т.п., а підприємства поліграфії – друкують і, при необхідності, зшивають їх.

Разом з тим, з широким розповсюдженням персональних комп’ютерів і високоякісних лазерних і струменевих принтерів, копіювальних апаратів набули розповсюдження так звані настільні видавничі системи. Ці системи мають апаратну і програмну складову. До апаратної складової відноситься персональний комп’ютер, пристрої друку (принтер, копіювальний апарат) і пристрої введення даних (сканери, графічні планшети), а до програмної – спеціальні програма підготовки макету публікації. Все це може розміститися на столі користувача і тому ці системи отримали назву desktop publishing (англ. desktop publishing – настільні публікації) або настільні видавничі системи.

Як ви вже знаєте з курсу інформатики 9 класу, що програми, призначені для створення макетів поліграфічних видань і підготовки їх до друку, також називаються видавничими системами. До таких програм відносять QuarkXPress, Corel Ventura, Adobe PageMaker,Adobe InDesign тощо. Це професійні програми, які використовують, як правило, для підготовки до друку великих за обсягом публікацій масовим (від кількох сотень до кількох сотень тисяч) тиражем. Як видавничі системи для малих підприємств і організацій, навчальних закладів, а також для створення публікацій вдома використовують текстові процесори і спеціалізовані програми настільних видавничих систем зі спрощеним інтерфейсом і набором функцій – Microsoft Publisher, Page Plus, Avery DesignPro, Paraben's Label Builder, Publish-It! тощо.

На відміну від текстових процесорів видавничі системи орієнтовані не на введення і редагування тексту та інших об’єктів, а на верстку.

Запам’ятайте!

Версткапроцес компонування текстових і графічних об’єктів для створення сторінок (полос) видання у відповідності з принципами дизайну і технічними вимогами.

За призначенням розрізняють книжково-журнальну верстку, газетну верстку і акцидентну (лат. accidentia – випадок, випадковість) верстку. Акцидентна верстка застосовується для верстки окремих, як правило невеликих за кількістю сторінок та тиражем об’єктів: оголошень, бланків, афіш, буклетів, проспектів, візитівок тощо.

Публікації, що здійснені з використанням комп’ютерних технологій, ще називають комп’ютерними публікаціями.

Для тих хто хоче знати більше

За своєю конструкцією публікації (видання) поділяють на книжкові, журнальні, газетні, листові, буклет, картка, плакат, листівка тощо. Основні види друкованих публікацій:

Книжкова публікація – у вигляді блоку з’єднаних (переплетених) по корінцю листів друкованого матеріалу довільного формату з обкладинкою або в оправі.

Журнальна публікація – у вигляді блоку з’єднаних листів друкованого матеріалу визначеного формату, в якій враховано специфіку цього періодичного видання, з обкладинкою або в оправі.

Листова публікація – у вигляді окремих листів друкованого матеріалу довільного формату без скріплення.

Газетна публікація - у вигляді одного чи кількох не з'єднаних листів визначеного формату, в якій враховано специфіку цього періодичного видання.

Буклет – у вигляді одного листа, двічі або більше разів зігнутого довільним способом.

Карткова публікація – у вигляді картки визначеного формату, надрукованої на більш цупкому папері (картоні).

Плакат – у вигляді одного листа друкованого матеріалу визначеного формату, з друком на одній чи на обох сторонах, призначого для експонування.

Листівка - у вигляді карткової публікації, з друком на одній чи на обох сторонах.

За обсягом публікації поділяють на:

Книга - книжкова публікація обсягом більше 48 сторінок.

Брошура – книжкове видання обсягом більше 4 і не більше 48 сторінок.

Листівка – публікація з окремих листів від однієї до чотирьох сторінок.

Основні можливості настільних видавничих систем

Настільні видавничі системи забезпечують:

  • автоматизацію процесів розміщення блоків тексту та графічних зображень відповідно до типу публікації (макетування);

  • імпортування фрагментів тексту та графічних зображень, створених у різних прикладних програмах;

  • опрацювання фрагментів тексту, використовуючи стилів та розширені можливості по встановленню відстані між символами та між рядками;

  • автоматизацію створення списків змісту та посилань;

  • використання розширеного набору шрифтів і їх використання відповідно до вимог поліграфії;

  • відтворення публікації на екрані монітора з урахуванням особливостей пристрою, на якому буде здійснено друк публікації;

  • збереження файлів публікації у форматах, що використовуються у поліграфії;

  • можливість друку публікацій кожним кольором окремо (кольороподіл);

  • забезпечення високоякісного друку на пристроях різного типу.

Звичайно, що набір можливостей може змінюватись в залежності від призначення програми, від поліграфічної бази, для на яку зорієнтована програма.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]