Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
m034114.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

5. Контрольні питання

5.1. Зобразити часткові випадки політропного процеси в P-V та T-s - діаграмі.

5.3. Записати формули зв’язку між термодинамічними параметрами робочого тіла для політропного процесу.

5.4. Записати формули для визначення роботи, зміну внутрішньої енергії та кількості теплоти для політропного процесу.

Лабораторна робота № 5

Тема: Водяна пара.

Мета роботи: Вивчення параметрів водяної пари по h-s діаграми та таблицях, аналіз основних термодинамічних процесів водяної пари.

1. Загальні відомості

Випаровуванням називається процес пароутворення який відбувається із вільної поверхні рідини при будь-якій температурі.

Кипіння – інтенсивне пароутворення по всій масі рідини, котре відбувається при передачі рідині через стінку посудини певної кількості теплоти. Процес кипіння відбувається по досягненні рідиною певної температури, котра називається температурою кипіння (насичення) tн і на протязі всього процесу залишається незмінною, оскільки вся теплота, що підводиться витрачається тільки на випаровування рідини. Значення tн залежить від природи речовини та тиску, причому з підвищенням тиску температура насичення зростає. Тиск, що відповідає температурі насичення називається тиском насичення рн. Зворотній процес переходу пари в рідину, який супроводжується відводом тепла, називається конденсацією. Утворення пари безпосередньо з твердого стану (льоду) називається сублімацією.

Насиченою називається пара, котра утворюється у процесі кипіння і знаходиться у термічній та динамічній рівновазі з рідиною. По складу пара поділяється на суху насичену – пара, яка не містить рідини та знаходиться при температурі насичення tн; та вологу насичену – двофазна система (суха насичена пара плюс рідина).

Відношення маси сухої насиченої пари mсп до маси вологої пари mвп називається степенем сухості вологої пари

, (5.1)

де mр – маса рідини.

Параметри киплячої води позначаються відповідними буквами з одним штрихом (υ, h, t, S і т. д.), а сухої насиченої пари з двома штрихами (υ’’, h’’, t’’, S’’).

Пара температура котрої при даному тиску більша температури насичення ( t>tн ), називається перегрітою парою.

Різниця температури ( t-tн ) називається ступенем перегріву пари.

Питома кількість тепла, витраченого на пароутворення, називається питомою теплотою пароутворення r, або питомою теплотою фазового переходу

r = h’’ – h, (5.2)

або q = r = u’’ – u’ + Pн (υ - υ), (5.3)

тоді ρ = u’’ – u - питома внутрішня теплота пароутворення котра становить ≈80% від теплоти пароутворення, а величина φ = Pн (u’’ – u) – питома зовнішня теплота пароутворення становить ≈20%.

r = ρ + φ, (5.4)

Параметри стану вологої пари

; (5.5)

; (5.6)

. (5.7)

Для киплячої води

; (5.8)

; (5.9)

. (5.10)

де = 0,01 м3/кг.

Для перегрітої пари

; (5.11)

; (5.12)

. (5.13)

2. h - s – діаграма водяної пари.

Для практичних розрахунків використовують h - s діаграму стану водяної пари, на котрій питома теплота і ентальпія вимірюються не площею, а відрізками. В системі координат h-s будують нижню Аk (х = 0) та верхню kВ – граничні криві (х = 1). Наносять ізотерми та ізобари, які у зоні вологої пари співпадають та розходяться в зоні перегрітої пари (рис. 5.1). В зоні вологої пари нанесені лінії однакової степені сухості х = const. Пунктирними лініями (крутіше ізобар) нанесені ізохори. Для практичної роботи використовують робочу частину діаграми на рис. 5.1. вона обмежена штрих пунктирною лінією. В зоні вологої пари будь-яка точка визначає параметри (P, υ, t, h, s, x), а в зоні перегрітої пари: P, υ, t, h, s.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]