Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
m034114.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

3. Процес сушки

Процес видалення вологи із матеріалу шляхом підведення до нього тепла називається процесом сушки. Теплотехнічний процес у якому відбувається процес сушки називається сушаркою. Сушарка, де теплота передається конвекцією, називається конвективною. Вона складається (див. рис. 6.2) з вентилятора 1, калорифера 2, сушильної камери 3. Теоретичним процесом сушки називається процес, котрий не має втрат на нагрів висушуємого матеріалу та в оточуючій простір.

Процес складається із нагріву повітря (1-2) при d =соnst у калорифері. Після чого це повітря подається у сушильну камеру, де відбувається адіабатний процес зволоження повітря сушильним агентом (2-3) при h =соnst.

Вологе повітря у калорифері отримує теплоту

. (6.6)

Кількість випаруваної вологи 1 кг сухого повітря

. (6.7)

Для випаровування 1 кг вологи потрібно сухого повітря

. (6.8)

Рис. 6.2. Принципова схема установки та h-s діаграма процесу сушки

4. Опис та схема лабораторної установки

Рис.6.3 Схема лабораторної установки

Установка для сушки дослідних зразків( кусочки тканини) складається із вентилятора 1, нагрівача 2, термометра 3, амперметра 9, вольтметра 10, витратоміра 12, сушильної камери 7, рамки та дослідних зразків 8, ротаметра 4, мокрого 5 та сухого 6 термометрів.

Двохшвидкісний вентилятор 1 подає із навколишнього середовища повітря. Його об’ємна продуктивність Vпов при атмосферному тискові визначаємо по витратоміру 12. В електричному нагрівачі 2 відбувається нагрів повітря при атмосферному тискові. Кількість тепла чисельно рівна підведеній електричній енергії, яку потребує нагрівач 2 і визначається за показами вольтметра 10 та амперметра 2. Температуру повітря на воді з нагрівача вимірюють термометром 3. Нагріте повітря проходить через сушильну камеру 7, у якій на рамці розміщені дослідні зразки. Дослідні зразки рівномірно зволожують за допомогою системи зволоження та ротаметра 4. На виході з камери 7 параметри відпрацьованого повітря фіксують мокрим 5 та сухим 6 термометрами.

5. Порядок виконання

5.1. Визначити відносну вологість ( по психометру або h-d діаграмі за показами сухого та мокрого термометра) та барометричний тиск повітря що подається у калорифер.

5.2. Зволожити дослідні зразки (кусочки тканини) і розмістити їх у сушильній камері.

5.3. З допомогою ротаметра відрегулювати зволожену систему дослідного зразка (2 - 4 каплі на хвилину).

5.4. Включити установку і автотрансформатором установити задану температуру повітря на виході в сушильну камеру (60 - 100 0C).

5.5. Після стабілізації процесу сушки (температура установилась, практично не змінна) зняти покази приладів (температуру на вході t2 і виході t3 і tм3 сушильної камери, покази амперметра І, вольтметра U, витратоміра g).

5.6. Повторити зняття показів приладів через кожні 2 -3 хв. (3 - 6 разів).

5.7. Отримані результати дослідів занести у таблицю 6.1.

Таблиця 6.1

Дослідні дані

№ п/п

Рбар мм.рт.ст.

t1, 0C

tм1, 0C

t2, 0C

I, A

U, В

t3, 0C

tм3, 0C

g1, м

g2, м

1

2

3

4

n

сер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]