Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар з БЖД Тема № 8 Ризик-орієнтований підхо...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
73.73 Кб
Скачать

1.2. Основи теорії катастроф

Катастрофу можна розглядати як стрибкоподібні зміни у вигляді раптової реакції системи на цілковиту зміну зовнішніх умов. Згідно з теорією катастроф, можна пропонувати таку модель функціонування економічних, екологічних, суспільних та технічних систем (рис. 77).

Будь-яка система у своєму розвитку проходить декілька етапів.

1. Етап росту (становлення) системи.

2. Етап стабільного існування системи.

3. Етап кризи (згасання, відмирання, модернізація або перебудова).

Криза завершується занепадом системи або переходом її у новий, якісно вищий стан. Маючи теорію катастроф, можна зробити такі висновки:

1) Поступовий рух у бік кращого стану відразу ж приводить до погіршення.

2) Шляхом руху від гіршого стану до кращого зростає опір системи до зміни її стану.

3) Якщо вдається стрибком перевести систему з поганого стану в кращий, далі вона сама буде еволюціонувати у бік кращого стану.

Катастрофу можна розглядати також як творчі, креативні, конструктивні процеси (такі, наприклад, як спонтанне виникнення фізико-космічних реалій, які раніше не існували, зародження біологічних видів, спонтанна поява якісно нових ситуацій тощо).

Теорія катастроф є ефективним знаряддям моделювання еволюції складних динамічних систем, які використовують в усіх галузях життєдіяльності сучасної техногенної цивілізації.

2. Класифікація надзвичайних ситуацій

Відповідно до статті 7 Закону України "Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру" надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру класифікують за характером походження, ступенем поширення, розміром людських втрат та матеріальних збитків.

Залежно від характеру походження подій, що можуть зумовити виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на території України, визначають такі види надзвичайних ситуацій:

- техногенного характеру;

- природного характеру.

Залежно від обсягів, заподіяних надзвичайною ситуацією техногенного та природного характеру наслідків, обсягів технічних і матеріальних ресурсів, необхідних для ліквідації її наслідків, визначають такі рівні надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру:

- державний;

- регіональний;

- місцевий;

- об'єктовий.

Особливості оцінки та реагування на надзвичайні ситуації воєнного характеру визначають окремим законом.

Критерії класифікації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру встановлює Кабінет Міністрів України на підставі аналізу інформації про техногенні та екологічні обставини, загрози існуючих й імовірних техногенних та природних катастроф, досвіду ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Отже в основу існуючої класифікацій покладено масштаб та глибину надзвичайних ситуацій. Повніше класифікація враховує сутність та принципи виникнення подій надзвичайних ситуацій. Це дає змогу виділити такі надзвичайні ситуації: техногенні, природні, екологічні, соціальні. Своєю чергою надзвичайні події, покладені в основу надзвичайних ситуацій можуть бути класифіковані за:

- суттю та характером подій і процесів, які становлять їхню основу;

- найважливішими ознаками прояву;

- характером вражаючих чинників чи джерел небезпеки;

- місцем виникнення чи відомчої належності;

- основними причинами виникнення;

- інтенсивністю протікання;

- масштабами ураження чи впливу та його характером.

Надзвичайні ситуації техногенного характеру поділяють на транспортні аварії і катастрофи; пожежі та вибухи; аварії з викидом отруйних, радіоактивних та біологічно небезпечних речовин; раптове завалювання будинків та споруд; аварії на енергетичних та комунальних системах і на очисних спорудах; гідродинамічні аварії.

Надзвичайні ситуації природного характеру поділяють на геофізичні, метеорологічні, морські, гідрологічні, природні пожежі, інфекційні захворювання людей, тварин та рослин.

Надзвичайні ситуації екологічного характеру пов'язані зі зміною стану суші, властивостей атмосфери, зміною стану гідросфери та біосфери.

Надзвичайні ситуації соціально-політичного характеру полягають у групових порушеннях громадського порядку, масових заворушеннях, мародерстві, масовій паніці, втечі озброєних злочинців та в озброєних нападах.

Надзвичайні ситуації комплексного характеру спричинені поєднанням різних видів НС.