Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЗ 1(студ.).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
76.29 Кб
Скачать

4.3. Перелік практичних завдань до підсумкового заняття.

  1. Здійснити суб’єктивне та об’єктивне обстеження хворого.

  2. Поставити попередній діагноз.

  3. Скласти план додаткових обстежень.

  4. Інтерпретувати дані додаткових обстежень.

  5. Поставити клінічний діагноз.

  6. Провести диференціальну діагностику.

  7. Скласти план лікування.

  8. Дати рекомендації для подальшого ведення дитини в амбулаторних умовах.

5. Організація змісту навчального матеріалу Структура пз № 1 Тема: «Патологія дітей раннього віку. Патологія органів дихання»

І. Теоретична частина:

1. Вирішення типових задач;

ІІ. Практична частина:

  1. Обстеження хворого;

  2. Практичні навички;

  3. Співбесіда з питань для самостійного вивчення.

6.Матеріали для самоконтролю:

Перелік задач до ПЗ-1

№1. Дівчинки 8 років звернулася до алерголога у грудні місяці. Діагностовано алергічний риніт. На даний час ознак захворювання не спостерігається.

Що слід призначити дитині в даний момент?

№2. Дитина 3 роки. Температура тіла 36,4 °С, з’явилися висипання. На всьому тілі наявна плямисті дрібні рожеві висипання, найбільш виражені на розгинальних поверхнях рук, щоках і сідницях. Розмір потиличних лімфатичних вузлів коло 5 мм. В анамнезі - харчова алергія. Вчора дитина з’їла плитку шоколаду. Який діагноз найбільш ймовірний в даному випадку?

№3. Дитина віком 1 рік 8 міс. госпіталізована з приводу кашлю, підвищення температури тіла, загальної слабкості. Хворіє протягом 2-х тижнів. Увесь цей час спостерігалось стійке підвищення температури тіла до 39 °С. Кашель зрідка. Лікування вдома ефекту не дало. Стан тяжкий. Шкіра і видимі слизові бліді. При перкусії – вкорочення перкуторного звуку від нижнього кута лопатки зліва, яке переходить до низу в тупість. При аускультації – у цих же ділянках дихання ослаблене, поодинокі сухі хрипи. ЧД – 36 за 1 хв; ЧСС – 120 в 1 хв. Межі відносної серцевої тупості в нормі, тони серця приглушені. Живіт м’який, печінка виступає з-під краю реберної дуги на 4 см. Кров: Hb-100 г/л, еритроцити – 3,5 х 10 12/л, лейкоцити – 14,8х 109/л, е-0, п-15, с-38, лімфоцити – 43, м – 4%; ШОЕ – 20 мм/год. На рентгенограмі ОГК - ліва легеня від рівня VІ ребра нерівномірно інтенсивно затемнена, на фоні затемнення відмічається кругла повітряна порожнина до 3 см в діаметрі і друга овальна порожнина дещо менших розмірів.

Завдання:1. Поставте діагноз.2. Складіть план лікування.

№4. Дитині 3 міс. Поступила в клініку в тяжкому стані, задишка, періоральний ціаноз, ЧД – 70 в 1 хв., кашель малопродуктивний, t тіла – 37, 5°С. Хворіє 2-й день. Перкуторно: вкорочення перкуторного тону в міжлопаткових ділянках. Аускультативно: з обох боків середньо- і мілкопухирцеві хрипи.

Завдання:1. Поставте діагноз.2. Складіть план обстеження.

№5. Дитина, 2 міс народилась від першої вагітності в термін (у І триместрі мати перехворіла на ГРВІ) з масою тіла3000 г. На прийомі у педіатра мати відзначає, що дівчинка швидко стомлюєть­ся, відпочиває під час смоктання. Об’єктивно: ЧД до 80 за 1 хв., з'являється ціаноз носогубного трикутника. Привертає увагу задишка при відсутності катаральних явищ і змін у легенях. Межі серця розширені вусі боки, тони приглушені, вислуховується систолічний шум над верхівкою,ЧСС-160 за 1 хв. Печінка -+ 3 см, селезінка-+ 1см. На рентгенограмі органів грудної клітки тінь середостіння кулястої форми. Який діагноз відповідає даному випадку?

№ 6. Хлопчик 12 років, хворіє на бронхіальну астму. Поступив через 10 год від початку захворювання, що проявлялося кашлем, задухою, відчуттям утрудненого видиху та свистячими дистантними хрипами. Аналогічні прояви респіраторних дихальних порушень виникають з 8 років, частіше вночі, успішне лікування інгаляціями бета-2-агоністами. Незважаючи на 3-разову через 20 хв інгаляцію сальбутамолу, задишка наростала. Об’єктивно: дихання 38 на хв, пульс 142 на хв, AT 105/80 мм рт.ст., температура тіла 36,3°С. Загальний стан дитини тяжкий: експіраторно-інспіраторна задишка, помірний ціаноз, сонливість. Грудна клітка діжкоподібна, дихання за участю допоміжної мускулатури, втягуються податливі ділянки грудної клітки. В легенях дихання з подовженим видихом, розсіяні свистячі та дзищащі хрипи. Перкуторно коробковий звук з обох боків. Границі відносної серцевої тупості помірно зміщені досередини. Тони серця чисті, приглушені. Живіт м’який, неболючий. Печінка на 2 см виступає з-під ребрової дуги, край м’яко еластичної консестенції. Зів чистий. Рентгенографія ОГК – прояви підвищеної прозорості легенів. Максимальна швидкість видиху складає 28% від норми, РаСО2 - 65 мм рт.ст., SaC>2 - 76%. Встановіть діагноз.

7. У дівчинки 9 років, скарги на напади задишки із утрудненим видихом. Перші подібні респіраторні порушення виникли на 4 році життя і мали зв'язок з гострим респіраторним захворюванням. У дівчинки обтяжена спадковість: по материнській лінії у бабусі – бронхіальна астма; по лінії батька у дідуся – бронхіальна астма, екзема; а також обтяжений власний алергологічний анамнез – перша висипка на шкірі з’явилася в 2,5 міс, а в 6 міс виставили діагноз атопічного дерматиту (в цей час ввели курячий жовток). До 5 років спостерігались прояви дерматиту. Об'єктивно: дихання 30 на 1 хв, пульс 128 на 1 хв, AT 110/75 мм рт. ст. Грудна клітка діжкоподібна у положенні вдиху. Виражена задишка змішаного типу, спостерігається втягнення податливих місць грудної клітки. Положення вимушене, дівчинка сидить, спираючись руками на ліжко. В легенях перкуторно коробковий звук, аускультативно – шумне дихання з подовженим видихом, свистячі розсіяні хрипи з обох боків. Кашель нав’язливий, харкотиння прозоре, в'язке. Границі серця нерозширені (відповідають віку дитини). Тони серця ритмічні, звучні. живім м’який, неболючий. Печінка на 1 см виступає з-під краю ребрової дуги, край м’яко-еластичної консистенції. Загальний аналіз крові: НЬ -128 г/л. еритроцити - 4,32 Т/л, лейкоцити - 9,2 Г/л, еозинофіли – 8%, паличкоядерні – 6%, сегментоядерні - 52%, лімфоцити - 30%, моноцити - 4%. Максимальна швидкість видиху - 52% від норми. Рентгенологічно: підвищена прозорість легеневих полів. Аналіз харкотиння виявлено еозинофіли. Поставте діагноз.

№8. У новонародженої недоношеної І ст. дитини на другу добу життя з’являється непостійний ціаноз шкіри і слизових оболонок, вислуховується систолічний шум над ділянкою серця, більш зліва від грудини, незначні розсіяні вологі хрипи в легенях. Межі серцевої тупості не розширені. Які вірогідніші причини описаних симптомів у дитини?

7. Рекомендрвана література

  1. Дитячі хвороби. За ред. В.М.Сідельникова, В.В.Бережного. К.:Здоров’я, 1999. – 734 с.

  2. Медицина дитинства. За редакцією П.С.Мощича.- К.:Здоров’я, 1994. – Т. 1 - 4. - 2350 с.

  3. Майданник В.Г. Педиатрия. Учебник (2-е издание, испр. и доп.). – Харьков: Фолио, 2002. – 1125 с.

  4. Шабалов Н.П. Детские болезни. Учебник.-Питер-Ком, С-Пб.,2002.-1080с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]