Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сминары по пыдтримцы.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
217.6 Кб
Скачать

Література

  • Синчук С.М., Буряк В.Я. Право соціального забезпечення України: Навч.посіб. /За ред. С.М.Синчук. – К.: Знання, 2006. – 318 с.

  • Про збір на обов’язкове державне страхування. Закон України від 21.05.99 р. № 700-Х1У //Відомості Верховної Ради України. – 1999. - № 31. – С.249

  • Основи законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджені Верховною Радою України, 14.01.1998 р. //Відомості Верховної Ради України. – 1998. - № 23

  • Роик В.Д. Социальное страхование: история, проблемы, пути совершенствования. – М.: Мин-во труда Российской Федерации, 19994. – 186 с.

  • Скуратівський В., Палій О., Ліанова Е. Соціальна політика. – К.: Вид-во УАДУ, 1997. – 360 с.

  • Шевчук П.І. Соціальна політика. – Львів: Світ, 2003. – 400 с.- С.34-57

  • Основы социальной работы: Учебник /Отв.ред П.Д.Павленок. – М,:ИНФРА-М, 1999. – 368 с.- С.153-164

  • Психология социальной работы: Учебное пособие /В.О.Александрова, О.Н.Боголюбова, Н.Л.Васильева и др.; Под общ.ред М.А.Гулиной. – СПб: Питер, 2004. – 351 с.- С.251-271

  • Основы социальной работы: Учеб.пособие для студ.высш.учеб.заведений /Под ред. Н.Ф.Басова. – М.: Издательский центр «Академия», 2004. – 288с. – С.101-114

  • Социальная защита населения: опыт организационно-административной работы: Учебное пособие для студентов /Под ред.. В.С.Куукушина– Москва: ИКЦ «МарТ», Ростов н/Д: издательский центр «МарТ», 2004.– 400с.

  • Право соціального забезпечення України: навч.посіб. /Б.С.Стичинський, І.В.Зуб, П.І.Мінюков та ін.. – К.: Видавничий Дім „Юридична книга”, 2003. – 440 с.

  • Социальная работа: теория и практика: Учеб.пособие /Отв.ред.д.и.н., проф.. Е.И.Холостова., проф.. А.С.Сорвина. – М.: ИНФРА-М, 2004. – 427 с. – С.175-195

  • Фирсов М.В., Студенов Е.Г. Теория социальной работы: Учеб.пособие для студ.высш.учеб.заведений. – М.: Гуманит.изд.центр ВЛАДОС, 2001. – 432 с.- С.176-199

Заняття 5.

СОЦІАЛЬНІ ПІЛЬГИ

ЯК ВИД СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

План

  1. Пільгова політика на підтримку соціального розвитку сім’ї, дітей і жінок.

  2. Поняття та ознаки соціальних пільг як виду соціального забезпечення.

  3. Класифікація соціальних пільг за суб’єктом та за змістом.

  • Соціальні пільги у сфері житлово-комунальних послуг.

  • Медико-реабілітаційні соціальні пільги

  • Система транспортних соціальних пільг

  • Соціально-трудові пільги

  • Соціально-побутові пільги

4. Проблема впорядкування та фінансування пільг. Надання пільг за принципом адресності

Завдання

Варіант 1

1. Складіть схему "Види соціальних пільг за законодавством України".

2. Розв’язати задачі.

  1. Громадянин К. – пенсіонер за вислугу років (з числа осіб начальницького та рядового складу органів внутрішніх справ). Разом з ним проживають його дружина (працює медсестрою в районній поліклініці) та син (21 рік) – студент 4-го курсу очної форми навчання університету «Львівська політехніка». Вони проживають у власній квартирі загальною площею 84 кв.м. Розмір пенсії К. становить 280 грн/міс. 28 січня 2003 ЗАТ «УТЕЛ» та ВАТ «Львівобленерго» попередили К. про те, що у 2003 він не матиме права на пільги щодо оплати житлово-комунальних послуг, оскільки різниця вартості таких послуг за 2002 не була їм компенсована місцевим бюджетом. Чи правомірна відповідно до умов задачі відмова у наданні соціальних пільг на житлово-комунальні послуги? Які нормативно-правові акти врегульовують ці питання? Хто належить до членів сім’ї громадянина К.? Чи поширюватиметься на них пільга щодо оплати житлово-комунальних послуг? Які норми надання пільг у сфері житлово-комунальних послуг?

  2. Громадянин З. звернувся до комісії із соціального страхування із заявою про надання путівки на санаторно-курортне лікування безоплатно, оскільки у нього на утриманні перебувають дружина, яка не працює і зареєстрована як безробітна, і двоє дітей, які навчаються у школі. У нього також низька заробітна плата – 180 гривень. З. також просив про надання путівок для дружини і дітей з оплатою 10% їхньої вартості. За рішенням комісії йому було надано путівку з оплатою 10% вартості, а дітям і дружині з повним відшкодуванням вартості, оскільки вони не є працівниками підприємства. Чи правомірні дії комісії із соціального страхування? Хто має право на безоплатні путівки? Який порядок надання путівок членам сімей працюючого?

Варіант 2

1. Визначте ознаки, за якими соціальні пільги відрізняють­ся від професійних пільг.

2. Розв’язати задачу:

Громадянин Ц. (1970 р.н.) – інвалід з дитинства П групи. 25 січня 2003 він звернувся до полікліники за місцем проживання: йому поставили діагноз – двостороннє запалення легенів та виписали рецепт на безоплатне придбання усіх необхідних ліків. Однак, коли Ц. звернувся до державної аптеки № 24 Залізничного району м.Львова, у безоплатній видачі ліків йому відмовили, мотивуючи тим, що правом безоплатного придбання ліків особа може скористатись лише у випадку амбулаторного лікування конкретних (передбачених у спеціальному переліку) захворювань (наприклад, бронхіальна астма). Проаналізуйте ситуацію, дайте відповідь на такі запитання: Чи правомірною є відмова? Назвіть суб’єктів права на безоплатне та пільгове придбання ліків. Чи передбачено законодавством обмеження щодо пільгового придбання ліків? Який порядок пільгового придбання медикаментів громадянами?

Варіант 3

1. Визначте суб'єктів права на соціальні пільги в Україні.

2. Розв’язати задачу:

Громадянка С. 91985 р.н.) у 1998 залишилась круглою сиротою. У червні 2003 вона подала документи для вступу на філологічний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Іспити С. склала позитивно, однак для зарахування на навчання їй не вистачило двох балів. Проаналізуйте наведену ситуацію та дайте відповідь на такі запитання. У чому полягає пільгове зарахування до вищих навчальних закладів? Чи матиме С. право на пільгове зарахування на філологічний факультет КНУ імені Тараса Шевченка? Які нормативно-правові акти врегульовують це питання?

Варіант 4

1.Визначте суб'єктів права на соціальні пільги в Україні.

2. Розв’язати задачу:

Громадянин М. інвалід з дитинства Ш групи. 25 вересня 2002 він хотів поїхати до родичів до м.Львова. У касі залізничного вокзалу йому пояснили, що він зобов’язаний повністю оплатити проїзд. М. заперечував, оскільки вважав, що як інвалід з дитинства має право на пільги, зокрема на безкоштовний проїзд. Право на які пільги на проїзд мають інваліди з дитинства Ш групи? Якими нормативними актами це врегульовано?