Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сминары по пыдтримцы.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
217.6 Кб
Скачать

Заняття 14. Система соціального забезпечення та підтримки сімей з дітьми за кордоном

План

  1. Особливості організації роботи з прийомною сімєю у Великобританії

  2. Система соціального забезпечення сімей у США

  3. Особливості соціального забезпечення та підтримки сімей у Німеччині

  4. Скандинавський досвід соціальної роботи з сімєю

Завдання

Зробити порівняльний аналіз систем соціального забезпечення двох європейських країн

Література

  • Тетерский С.В. Введение в социальную работу: Учебное пособие. – 4-е изд. – М.: Академический Проект, 2004. – 496 с. – С.302-306

  • Социально-педагогическая поддержка детей группы риска: Учеб.пособие для студ.высш.пед.учеб. заведений /Л.Я.Олиференко, Т.И.Шульга, И.Ф.Дементьева. – М.: издательский центр «Академия», 2002. – 256 с

  • Холостова Е.И. Социальная работа с дезадаптированными детьми: Учебное пособие. – М.: Издательско-торговая корпорация «Дашков и К», 2007. – 280 с. – С.158-184

  • Основы социальной работы: Учебнике /Отв.ред П.Д.Павленок. – М.:ИНФРА-М, 2006.–560 с.–С.487-542

  • //Соціальна робота в Україні: теорія і практика. – С.26-31

  • Лоренц У. Социальная работа в изменяющейся Европе /Ассоциация психиатров Украины. – К.: Сфера, 1997. – 199 с.

  • Нові концепції навчання і виховання у сучасній німецькій педагогіці: Методико-інформаційні матеріали для працівників освіти, вчителів, вихователів, класних керівників /Укл. Н.В. Абашкіна. – К.:ІСДО, 1995. – 32 с.

Заняття 15.

ПІДСУМКОВЕ ЗАНЯТТЯ

Міні конференція:

Соціальне забезпечення та підтримка різних категорій сімей

До виступу у конференції запрошуються всі, хто прагне отримати оцінки «4» добре, «4,5» добре, «5» відмінно. Обовязковою умовою отримання найвищого балу є підготовка електронного варіанту презентації виступу. Виступаючі здійснюють доповідь за результатами написаного реферату. Обсяг реферату 8-10 сторінок.

Вимоги до написання реферату.

Реферування дозволяє проводити розглядати існуючий фактичний матеріал. У перекладі означає „передавати, доповідати”. Реферування – один з важливих прийомів науково-дослідної роботи. Це не просто урізаний варіант першоджерела. Він має особливості стилю викладу, свій характерний план і свою мову. Реферування тексту зводиться до пошуку в літературі необхідної інформації, виписуванню принципово важливих положень, тез, тверджень, зафіксованих у першоджерелі. Залежно від мети, тип, стиль та характер рефератів розрізняються. Один і той же текст в реферативній обробці може мати різний зміст (відбиття у стислій формі основних положень, відбір того, що має безпосереднє значення до теми, виписуються питання, що цікавлять дослідника).

Реферативний огляд

Це форма реферату. Створюється в результаті вивчення і конспектування чисельних публікацій за певною темою дослідження. Має вступ, де в стислій формі висвітлюється історія розвитку питання та його значення. Не проводити критичний аналіз суті та змісту першоджерел. Але не допускати конгломерату уривчастих відомостей. Факти, ідеї, результати досліджень повинні викладатися в суворій логічній послідовності. На закінчення відзначається сучасний стан, розглядаються тенденції подальшого розвитку даного питання. Закінчується списком використаної літератури.

Анотований реферат являє виклад змісту публікації у більш короткому обсязі. Реферат – знеособлений. В ньому викладаються лише факти, основні положення роботи на мові першоджерела. У анотації виражене ставлення автора до аналізованої роботи з виділенням цілей, задач, практичної та теоретичної її цінності. Як правило. Міститься на перших сторінках книги, монографії, навчальних посібників і складається не автором, а фахівцем в цій галузі.

Правила (техніка) реферування:

  1. Заголовок реферату повинен відповідати точній назві матеріалу, що реферується (або змісту, якщо назва його не відбиває)

  2. Перед написанням уважно прочитати текст, виділити ключові положення та скласти план (мета, задача, методи дослідження, дані про об’єкт та предмет дослідження, отримані результати та висновки). Обсяг реферату – 5-15% обсягу першоджерела. Мова викладу лаконічна та точна без зайвих фраз „У результаті численних та тривалих експериментів автори встановили – Встановлено”. Загальновідомі дані, історія розвитку питання про попередні роботи опускаються. Текст починається з суті роботи.

  3. Неприпустимим є заміна термінології, спрощення суті, перекручування змісту. Використовувати ті ж самі терміни , що й у першоджерелі. Заміна маловідомих, незрозумілих термінів виправдана.

  4. Включення схем, рисунків, графіків, таблиць доцільне, якщо вони відбивають суть роботи, необхідні для наочної презентації висновків дослідження.

  5. Бажано об’єднувати два, або більшу кількість положень в одне і застосовувати узагальнені поняття та категорії, а також множину замість однини. Для логічного зв’язку окремих фраз варто використовувати слова типу: „установлено, вважається, розглядається”.

  6. Варто виключати другорядні, малоістотні деталі

Критерії якості.

Під час захисту реферату студент повинен знати: тему дослідження, зміст наукових робіт, що використовуються як джерело реферування; основні поняття, якими оперує у рефераті; теорію, в межах якої проводить дослідження; наукові праці працівників університету з теми.

Вміти: правильно та творчо конспектувати наукові роботи; правильно цитувати; здійснювати не менше 2 видів аналізу наукового матеріалу; складати план опису дослідження у формі реферату; грамотно викладати матеріал у письмовій формі.

Література

  • Вступ до соціальної роботи: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів /за ред.. Т.В.Семигіної, І.І,Миговича. – К.: Академвидав, 2005. – 304 с.

  • Соціальна робота в Україні: перші кроки / Під редакцією В.Полтавця. – К.: Видавничий дім „КМ Academia”, 2000. – 236с. – С.112

  • Социально-педагогическая поддержка детей группы риска: Учеб.пособие для студ.высш.пед.учеб. заведений /Л.Я.Олиференко, Т.И.Шульга, И.Ф.Дементьева. – М.: издательский центр «Академия», 2002. – 256 с.- С.125-136

  • Холостова Е.И. Социальная работа с дезадаптированными детьми: Учебное пособие. – М.: Издательско-торговая корпорация «Дашков и К», 2007. – 280 с. – С.59-117

  • Проект стандарту соціальних послуг соціальної адаптації для випускників закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

  • Проект стандарту надання соціальних послуг дітям, які зазнали насильства в сімї

  • Проект стандарту соціальних послуг, що надаються сімям з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах

  • Проект стандарту соціальних послуг кризового втручання для сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах