Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка ФП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
273.92 Кб
Скачать

Тема 6. Бюджетний процес (колоквіум) План

  1. Бюджетний процес та його стадії.

  2. Учасники бюджетного процесу. Застосування програмно-цільового методу у бюджетному процесі.

  3. Складання проектів бюджетів. Основні напрями бюджетної політики на наступний рік. Бюджетні запити.

  4. Розгляд і прийняття закону про Державний бюджет України, рішень про місцеві бюджети.

  5. Виконання бюджету. Розпис бюджету. Внесення змін до Державного бюджету України та місцевих бюджетів. Скорочення видатків і кредитування бюджетів. Захищені статті бюджету.

  6. Звітність про бюджет. Контроль та аудит у бюджетному процесі.

Завдання

1. Після березневого звіту про виконання бюджету виявлено недоотримання надходжень до дохідної частини бюджету, що мають стійкий характер, зокрема суттєво зменшилися (на 25%) надходження від податку на прибуток підприємств. Для подолання такої ситуації народними депутатами для розгляду у Верховній Раді України були внесені пропозиції про внесення змін до закону про Державний бюджет на поточний рік, згідно з якими збільшувалися ставки деяких податків.

Проаналізуйте ситуацію. Який існує порядок внесення змін до закону про Державний бюджет України?

2. В умовах політичної кризи, закон про Державний бюджет на поточний рік був прийнятий у квітні місяці. Згідно прийнятого закону, у два рази збільшилися мінімальна заробітна плата та стипендії. Показники бюджету були закладені згідно нового податкового законодавства, що встановлює пільги та скасовує кілька податкових платежів.

Яким чином будуть фінансуватися видатки бюджету до прийняття закону про державний бюджет на поточний рік та які саме. У січні-березні у яких розмірах буде виплачуватися заробітна плата та стипендія? Яким чином та у яких розмірах у січні-березні будуть сплачуватися податки та збори, що формують дохідні частини бюджетів різних рівнів.

3. У 2011 році спеціальні фонди місцевих бюджетів недоотримали кошти на формування фондів фінансування будівництва автошляхів у зв`язку з виключенням із податкової системи України податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин та механізмів. Таким чином фінансування ремонту та будівництва доріг на місцевому рівні не відбувалося.

Розв`яжіть ситуацію. Яким чином можна поповнити дохідну частину спеціальних фондів на місцевому рівні.

4. У травні місяці Указом Президента України була розпущена Верховна Рада України, у зв`язку з чим настала необхідність проведення позачергових виборів.

У які строки та за рахунок яких коштів вони можуть бути проведені. Опишіть стадії прийняття рішень щодо фінансування позачергових виборів.

Тема 7. Міжбюджетні відносини План

  1. Міжбюджетні відносини в системі бюджетного регулювання.

  2. Принципи розмежування видатків між бюджетами.

  3. Види та порядок розрахунку видатків бюджетів. Зміст фінансових нормативів бюджетної забезпеченості.

  4. Поняття та види міжбюджетних трансфертів.

  5. Порядок надання міжбюджетних трансфертів.