Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕСТИ Макроек. показ.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
251.39 Кб
Скачать

26. У чому і як виявляються протиріччя між фондом споживання і фондом нагромадження при розподілі й використанні національного доходу?

а) у зростанні абсолютної величини фонду споживання;

б) у зростанні фонду нагромадження за рахунок зменшення фонду споживання і навпаки;

в) у зменшенні обох фондів внаслідок економічної кризи.

27. Яке положення найповніше розкриває зміст поняття “оптимізація фондів споживання і нагромадження” при розподілі й використанні національного доходу?

а) оптимізація фондів споживання і нагромадження означає збільшення частки фонду споживання у створеному національному доході;

б) оптимізація між фондами нагромадження і споживання означає однакові частки національного доходу, які встановлюються при його розподілі;

в) оптимізація між цими фондами означає такий розподіл національного доходу, за якого одночасно забезпечується розширення й підвищення ефективності виробництва та зростання добробуту й якості життя народу.

28. Виробництво національного доходу в Україні у 1996 р. Зменшилося порівняно з 1990 р. Удвічі, а реальні доходи населення знизилися в 4 рази. Поясніть причину цього процесу:

а) збільшилася частка національного доходу, спрямованого до фонду виробничого нагромадження;

б) збільшилися резерви і страхові фонди держави;

в) значна частина національного доходу розкрадена й вивезена за кордон.

ЗАДАЧІ

  1. У 1990 р. у колишньому СРСР було одержано валового суспільного продукту на 1600 млрд. крб. (у цінах 1990 р.). На його виробництво було витрачено матеріально-сировинних ресурсів на суму 900 млрд. крб.

Визначте: вироблений у 1990 р. національний дохід країни.

2. У 1996 р. в Україні було вироблено національного доходу (НД) на суму 79 млрд. грн. На його виробництво було витрачено 90 млрд. грн. засобів і предметів праці. Товаровиробники одержали прибуток у розмірі 20 млрд. грн.

Визначте:

а) валовий суспільний продукт;

б) необхідний продукт.

3. 3 виробленого у 1996 р. національного доходу України в 79 млрд. грн. 10% було використано на нагромадження.

Визначте:

а) абсолютну величину нагромадження;

б) фонд споживання.

4. У країні впродовж року у сфері виробництва було зайнято 25 млн. осіб. Ними створено національний доход у 80 млрд. грн. Основні виробничі фонди галузей народного господарства, які використовувалися, становили 220 млрд. грн., а норма нагромадження – 9%.

Визначте:

а) фонд споживання і фонд нагромадження;

б) рівень продуктивності праці;

в) фондовіддачу.

5. У країні за рік було вироблено 80 млрд. грн. національного доходу. його було розподілено і використано таким чином: на зарплату робітникам промисловості, будівництва та інших галузей – 55%; підприємці, власники засобів виробництва отримали прибутку – 30%; землевласники у формі ренти – 5%; власники грошового капіталу – 10%. У вигляді обов'язкових платежів, податків надійшло до державного бюджету 55 млрд. грн. 3 цих коштів було використано: 1) на заробітну плату вчителям шкіл, викладачам вузів, училищ – !0 млрд. дол.; 2) на зарплату лікарям, іншим працівникам охорони здоров'я – 8 млрд. дол.; 3) на оплату праці працівників правоохоронних органів – 25 млрд. дол.; 12 млрд. дол. – на розширення виробництва, житлове, дорожнє будівництво.

Визначте:

а) суму первинних доходів;

б) суму вторинних доходів; в) норму нагромадження.