Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konspekt_SD.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
722.94 Кб
Скачать

Лекція 8 Мережа абонентського доступу на основі високошвидкісних ліній зв’язку

Концепція модернізації абонентської лінії заключається в різних способах підвищення її пропускної спроможності або ущільнення без зміни топології мережі.

Концепція побудови сучасних мереж доступу відрізняється від простого ущільнення абонентської лінії і має два підходи:

1) мережа доступу розглядається як єдина структура, має свою ідеологію побудови, топологію, системи управління;

2) сукупність різних типів канало утворюючого обладнання та лінійних систем передачі, які використовуються в мережі доступу, не обмежує можливостей оператора по наданню як аналогових так і цифрових послуг.

При умові цифровізації і стандартизації транспортної мережі МД змінює підхід до побудови комутаційного обладнання, оскільки всі підключення до мережі відбуваються по цифровим стикам.

Мережа доступу складається з двох мережних елементів:

1) обладнання мереж доступу;

2) лінії зв’язку між обладнанням.

Обладнання МД складається теж з двох частин:

- станційна;

- абонентська.

При розгортанні мережі в регіонах з кабельною структурою, що вже склалась велике значення має організація цифрових трактів на основі технології xDSL, в сільських та важкодоступних районах велике значення мають радіорелейні лінії та супутникові канали зв’язку.

Концепція використання оптичного кабелю на ділянці останньої милі.

Поділяється на декілька напрямків:

1) FTTB (Fiber to the Building) – оптичний кабель по будівлі;

2) FTTO (Fiber to the Office) – оптичний кабель до офісу;

3) FTTZ (Fiber to the Zone) – оптика до будь-якої зони, де групуються будь-які абоненти.

Способи підключення абонентів мереж доступу

1)

2)

Підключення обладнання МД шляхом з’єднання станційного терміналу з комутаційним полем і цифровим трактом

Схема1.

Преваги 1-ої схеми: простота сполучення інтерфейсів, універсальність до типу комутаційних станцій.

Недоліки: наявність аналого-цифрового перетворювача в станційному терміналі. Якщо комутаційне обладнання є повністю цифровим, то цифрові потоки спочатку перетворюються в аналогові сигнали з абонентськими комплектами АТС, а потім знову перетворюються в цифрову форму з станційними терміналами для обладнання систем доступу.

Схема 2.

Преваги: з точки зору якості послуг зв’язку, цифрове включення забезпечує максимальну кількість послуг абоненту і зводить до мінімуму кількість завад. Також з економічної точки зору підвищується ефективність і зменшуються затрати на обладнання МД.

Для того, щоб стандартизувати інтерфейси і системи сигналізації, які використовують на стику АТС і МД були розроблені стандарти V.5.1, V.5.2.

Типове включення обладнання систем доступу по інтерфейсам V.5.1, V.5.2.

Задачи оператора ТК мережі:

- швидке підключення нових абонентів при будівництві або модернізації нових МД;

- можливість надання нових послуг;

- мінімізація вартості МД і експлуатаційних витрат;

- можливість економічного перерозподілу ресурсів МД і надання широкосмугових послуг на вимоги;

- забезпечення запасу ресурсу МД для надання нових послуг в майбутньому.

Основні вимоги до обладнання МД:

- Для швидкого підключення абонентів до мережі підходять усі рішення не пов’язані з прокладкою кабелю – це може бути ущільнення існуючих мідних ліній, радіо доступ та ін. При будівництві нової МД в ділових, індустріальних або жилих районах можливе використання радіо доступу, який має ряд обмежень по вартості і пропускній спроможності або обладнання МД, яке використовує в якості середовища розповсюдження сигналів оптичний кабель.

- У випадку ущільнення мідних ліній або радіо доступу, цифрові послуги суттєво знижують ємність систем, відбираючи більшу частку загальної пропускної спроможності. Більшість широкосмугових послуг, які потребують для своєї роботи потоки більше за 2Мбіт/с, як правило не можуть бути надані через МД, яка використовує існуючий мідний кабель, а також через систему безпровідного радіо доступу. Для таких задач найбільш оптимально є використання в якості лінійних засобів, ВОЛЗ або високошвидкісних радіоліній.

- Витрати на будівництво та експлуатацію; необхідне проведення техніко-економічних розрахунків по кожній МД, що проектується. Кожний з способів побудови і модернізації оптимальний у відповідних умовах. В основному використовуються комбінації усіх трьох способів побудови.

- Гнучкість і мобільність МД дозволяє оператору швидко надати послугу по місцю вимоги, при цьому не потребуючи надлишкових попередніх затрат. При побудові гнучкої і мобільної МД оператор забезпечує в кожній точці підключення абонентів можливість надання послуг шляхом встановлення відповідної інтерфейсної плати. При проектуванні МД важливо, щоб пропускна спроможність з’єднувальних ліній забезпечувала необхідний ресурс.

- Запас по ресурсу у будь-якому випадку необхідний для оператора, так як проектуєма мережа розрахована на декілька десятків років експлуатації, а кожна нова послуга потребує збільшення початкових витрат, які не по кишені багатьом малим і середнім операторам. Тому часто використовують комбінований спосіб. Обладнання МД вибирають таким, щоб його конструкцією було передбачено забезпечення широкосмугових послуг. Лінії зв’язку будівництво яких потребує великих затрат вводяться в експлуатацію по мірі необхідності.

Виходячи з аналізу задач, які стоять перед оператором, визначимо його основні вимоги до обладнання МД:

1) Можливість використання мідних ліній, радіоканалів;

- можливість концентрації при використанні кабельних ліній, де смуга пропускання обмежена;

- швидке і легке встановлення обладнання.

2) Наявність великого вибору інтерфейсів користувача, станційних цифрових і аналогових інтерфейсів;

- можливість використання для передачі групового потоку широкосмугових мереж, волоконно-оптичних кабелів, високошвидкісних радіоліній та мідних ліній на окремих ділянках.

3) Можливість використання існуючої інфраструктури будь-яких середовищ передачі;

- низька вартість обладнання;

- простота обладнання в експлуатації;

- наявність системи централізованого управління;

- можливість підключення до телефонної мережі загального користування по цифровим інтерфейсам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]