Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konspekt_SD.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
722.94 Кб
Скачать

Лекція 7 Технології стаціонарного радіодоступу до телефонних мереж.

Мережі стаціонарного радіодоступу мають структури:

- радіорелейний тракт конфігурації „точка-точка”, при цьому організується абонентський доступ з опорною АТС;

- радіоканал з конфігурацією „точка - багатоточок”, на ділянці опорна АТС, кінцевий груповий пристрій;

- мікростільникова структура побудови радіомереж, радіоканали організуються на деяких ділянках АЛ або по всій її довжині;

- мережа радіозв’язку з рухомими об’єктами стільникової структури;

- мережа зв’язку, коли вся мережа являє собою один великий стільник.

Відмінною рисою цієї технології є невелика кількість використовуємих частот.

- різноманітні розповсюджувачі та системи радіо, в яких радіоканали організуються між базовим блоком і радіотелефонною трубкою. Радіоканали не є частиною АЛ.

В порівнянні з кабельними мережами мережа стаціонарного радіо доступу WLL (Wirelles Local Loop) мають:

1) меншу трудоємкість будівельно-монтажних робіт, більш короткі терміни введення в експлуатацію;

2) менші початкові витрати і менший термін, окупність;

3) більшу гнучкість і легшу трансформацію;

4) ліпшу адаптованість при спорудженні мережі на сильно пересіченій місцевості з великою кількістю водяних перешкод та у випадку складних грунтів.

Застосування обладнання WLL економічно обґрунтовано:

1) при створенні операторами нової мережі РД з частковим використанням існуючих лінійно-кабельних споруд в міських та приміських районах;

2) при телефонізації сільських районів, де телефонна щільність невелика і прокладання довгих кабельних АЛ невигідно;

3) при підключенні в умові відсутності вільних пар в кабелі на абонентській ділянці міської телефонної мережі;

4) при неможливій прокладці кабелю в труднодоступних місцях;

5) при організації тимчасового зв’язку.

В системах РД використовують різні технології організації багато чисельного доступу:

1) FDMA

2) TDMA

3) CDMA

FDMA – багаточисельний доступ з частотним розподілом. При цьому виділений, для визначення системи, спектр частоти поділяється на смуги в яких відбувається передача канальної інформації від різних абонентів.

TDMA – багато чисельний доступ з часовим розподілом. При цьому виділена смуга частоти надається для передачі канальної інформації на визначений короткий період часу. В інший період часу відбувається передача від іншого абонента.

CDMA – багато чисельний доступ з кодовим розподілом. При цьому повідомлення від абонентів шифруються і передаються одночасно. Цей засіб має переваги, але при цьому потрібна досить широка смуга частоти, що може бути недоліком при обмеженні частотного ресурсу.

Технології стаціонарного радіодоступу

СТ-2 використовує метод багато численного доступу з частотним розподілом сполучений з часовим дуплексним розподілом режимів передавання і прийомів (TDD). При якому в одному часовому проміжку відбувається передача повідомлення від абонента, а в інший проміжок – приймання повідомлення від БС. Таким чином в цій технології використовується одна несуча частота для передавання та прийому.

DECT використовує TDMA в поєднанні з TDD. В цій технології передбачається можливість приєднання до цифрових мереж ISDN. Використовується як для побудови обладнання абонентського РД так і для радіотелефонного безпровідного зв’язку.

Технологія СТ-2 дозволяє, що в одному регіоні можлива робота декількох операторів. При цьому апаратура має забезпечувати автоматичний пошук вільного каналу незалежного від щільності розміщення обладнання. Немає потреби планування частоти для кожного користувача.

Потужність пере датчиків базових блоків і абонентських трубок повинна бути не більша 10 мВт. Можуть застосовуватися антени з коефіцієнтом підсилення не більше 3 дБ.

Для обладнання абонентського доступу, яке використовує технологія DECT, також немає потреби в частотному плануванні та отриманні спеціального дозволу на використання частоти. Якщо це обладнання використовується в якості системи радіотелефонного зв’язку в межах однієї будівлі.

CDMA на використання накладено обмеження: в регіоні один оператор, що використовує цю технологію. З точки зору проходження радіохвиль краще використовувати діапазон 800 МГц обладнання DECT, а також Multi Gain, яке використовує спеціальну технологію Hopping перестроювання частоти. Працюють в високому частотному діапазоні. Спектр корисного сигналу має більшу ширину ніж в системах побудови технології CT-2. Тому для досягнення тієї ж дальності роботи, що і в системі СТ-2 необхідна більша потужність пере датчиків. Чуттєвість приймача практично однакова для всіх технологій РД та обмежена рівнем шумів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]