Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робоча_програмаУКР.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
782.34 Кб
Скачать

Форми роботи на практичних заняттях

Основними формами роботи студента на практичних заняттях є:

- вирішення практичних завдань;

- складання процесуальних документів;

- участь в дискусіях з проблемних питань;

- відповіді на питання, що розглядаються на занятті.

Відповідь на практичне завдання повинна включати:

  1. описову частину;

  2. мотивувальну частину;

  3. резолютивну частину.

В описовій частині наводиться зміст і підстави вимог, заперечень осіб, які беруть участь в справі. Якщо в завданні наводяться рішення (зокрема, судові) або висновки державних органів, свідчення свідків, пояснення інших осіб, то в описовій частині вони також повинні вказуватися.

У мотивувальній частині повинні указуватися обставини, які мають значення для вирішення справи, а також даватися їх юридична оцінка, оцінка доказів у справі. Юридична оцінка здійснюється з обов’язковим посиланням на положення нормативних актів, постанови, листи, роз’яснення, узагальнення Пленуму Верховного Суду України, роз’яснення Вищого господарського суду України, Вищого адміністративного суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ з питань застосування законодавства. В обґрунтування позиції допускається посилання на правову позицію вказаних вище судів у окремих справах з вказівкою дати ухваленого судового рішення.

У резолютивній частині має міститися логічно узгоджені, безумовні, чіткі і вичерпні висновки, які виходять зі встановлених фактичних обставин справи. Зокрема, вказується, чи підлягають вимоги задоволенню, в якому обсязі, яким способом. Повинні даватися відповіді на всі поставлені в завданні запитання.

Критерії оцінювання роботи студента на практичних заняттях

5 балів виставляється студентові, який показав всебічні і глибокі знання передбаченого програмою матеріалу, законодавства, додаткової літератури, рекомендованої програмою курсу, який проявив творчі здібності в розумінні, викладі і використанні програмного матеріалу; показав уміння застосувати дані знання при вирішенні практичних завдань.

4 бала виставляється студентові, який показав повне знання передбаченого програмою матеріалу, який засвоїв основну літературу, рекомендовану програмою курсу, показав стабільний характер знань і здібностей до їх самостійного поповнення і оновлення в ході практичної діяльності, показав уміння їх застосовувати при вирішенні практичних завдань.

3 бала виставляється студентові, який показав знання основного матеріалу в обсязі навчальної програми, необхідному для майбутньої роботи, ознайомився з основною літературою, рекомендованою програмою курсу, який проте допустив неточності при відповіді на теоретичні завдання або при вирішенні практичного завдання, зокрема, неточність формулювання окремих відповідей, або який показав поверхневі знання. Дана оцінка виставляється і у разі недостатності аргументів викладу матеріалу, недостатньо чітко і послідовно викладеної відповіді.

Організація самостійної роботи

Самостійна робота студента є однією з форм організації навчання, основною формою оволодіння навчальним матеріалом у вільний від обов’язкових навчальних занять час.

Завдання для самопідготовки мають на меті надання студентові допомоги в засвоєнні питань курсу, виробленні у них навиків самостійного використання отриманих під час лекційного заняття знань, скоординувати їх підготовку до практичного заняття.

Самостійна робота з навчальної дисципліни «Проблеми цивільно-процесуального права» передбачає:

  • опрацьовування теоретичних основ, матеріалу, що прослуховує на лекції;

  • вивчення окремих тем або питань, передбачених для самостійного розгляду;

  • підготовку для роботи на практичних заняттях;

  • рішення і письмове оформлення завдань;

  • підготовку конспектів учбових і наукових текстів;

  • систематику вивченого матеріалу перед модульним контролем;

  • написання рефератів.

Під час підготовки до занять студент повинен:

  • ознайомиться з питаннями, що виносяться на обговорення за темою;

  • обробити рекомендовану літературу;

  • перевірити оволодіння матеріалом за контрольними питаннями;

  • вирішити завдання, які виносяться на самопідготовку;

  • виконати індивідуальні завдання і тому подібне.