Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робоча_програмаУКР.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
782.34 Кб
Скачать

Практичні завдання

Завдання 1. Федоров В.В. звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі і стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, посилаючись на те, що наказом голови Державного комітету лісового господарства України його незаконно звільнили з посади директора державного лісомисливського господарства.

Районний суд, який розглянув справу в порядку адміністративного судочинства, постановою в задоволенні позову відмовив.

Апеляційним судом рішення суду першої інстанції скасоване і прийняте нове рішення, яким позов задоволений, яке було залишено без змін ухвалою Вищого адміністративного суду України.

Судами встановлено, що згідно з контрактом Федоров В.В. наймався на посаду директора державного лісомисливського господарства і до його прав і обов’язків належало керівництво підприємством, організація його виробничо-господарською, соціально-побутовою та іншої діяльності, забезпечення виконання підприємством завдань, передбачених законодавством, статутом підприємства і даним контрактом.

У заяві про перегляд справи Верховним Судом України Комітет просив скасувати всі ухвалені рішення, а провадження у справі закрити у зв’язку з неоднаковою практикою застосування судами касаційної інстанції норм процесуального права щодо юрисдикції.

Як повинна бути вирішене справа?

Завдання 2. У вересні 2010 р. ТОВ «Автосервіс», розташоване в Київському районі м. Донецька, звернулося до суду з позовом про розірвання договору купівлі-продажу автомобіля, укладеного 22 липня 2009 з Котовим. У позовній заяві позивач вказував, що відповідно до договору автомобіль мав бути переданий на складі позивача, проте у вказаний в договорі строк відповідач не забрав автомобіль і гроші за нього не сплатив.

Ухвалою Київського районного суду м. Донецька від 1 жовтня 2010 р. позовна заява товариства до Котова була повернута для подання до належного суду за місцем проживання відповідача у м. Горлівка.

Не погодившись з вказаною ухвалою суду першої інстанції ТОВ «Автосервіс» подало апеляційну скаргу, в якій просило ухвалу суду скасувати і відкрити провадження у справі.

Проаналізуйте дану ситуацію. Яке судове рішення повинен ухвалити апеляційний суд?

Завдання 3. У квітні 2011 р. Леонова і Аверченко звернулися з позовом до ТОВ «Радон» про грошову оцінку вартості частки померлого учасника даного ТОВ, спадкоємцями якого вони є, і стягнення вартості цієї частки з відповідача.

Позивачки зазначили, що в 2009 р. загинув Воронов (чоловік Леонової і батько Аверченко), який був учасником даного товариства. Спадщину позивачки прийняли у встановленому законом порядку.

У ТОВ позивачек не прийняли і товариство запропонувало їм отримати грошову суму замість частки в статутному капіталі товариства. Позивачки вважали цю суму заниженою і звернулися до суду.

Суддя районного суду ухвалою від 5 травня 2011 р. позовну заяву повернув позивачам, вказавши, що позовна заява подана з порушенням правил юрисдикції, оскільки спір виник з корпоративних відносин, а тому він підвідомчий господарському суду. В ухвалі суддя послався на норми ст.115 і п.4 ч.3 ст.121 ЦПК України.

Проаналізуйте дану ситуацію. Підготуйте апеляційну скаргу на ухвалу суду.

Завдання 4. У листопаді 2010 р. Прохорова звернулася з позовом до суду до Прохорова і Орлова про визнання недійсним договори купівлі-продажу простих іменних акцій у кількості 83997 штук на суму 1500 грн., посилаючись на те, що дані цінні папери були придбані її чоловіком в період шлюбу з нею і за їх сумісні гроші, тому були спільною сумісною власністю, а вона на їх відчуження згоди не давала.

Рішенням районного суду позов був задоволений. Апеляційний суд рішення скасував, а провадження у справі закрив, обґрунтовуючи це тим, що спір виник з корпоративних відносин, підвідомчий господарському суду.

Проаналізуйте дану ситуацію і підготуйте касаційну скаргу на ухвалу апеляційного суду.

Завдання 5. У листопаді 2010 р. Державна податкова адміністрація в Донецькій області звернулася до суду із заявою, в якій просила зобов’язати Донецьку обласну філію «Укрсоцбанку» розкрити і надати інформацію, яка містила банківську таємницю про обсяг і оббіг коштів на рахунку ПП «Мобільні системи», яке не знаходилося за вказаною при реєстрації адресою.

Ухвалою Ленінського районного суду м. Донецька 1 грудня 2010 р. заява повернена без розгляду. В ухвалі вказувалося з посиланням на ст.287 ЦПК України, що ця справа не підсудна Ленінському районному суду м. Донецька, оскільки заявникові слід було звернеться до суду за місцем знаходження самого банку.

Дана ухвала була залишена без змін ухвалою апеляційного суду.

Проаналізуйте дану ситуацію. Підготуйте касаційну скаргу на зазначені судові рішення.

Завдання 6. У жовтні 2008 р. сільська рада звернулася до суду з позовом до Сергєєва про припинення права користування земельною ділянкою. У позові указувалося, що відповідно до державного акту на право користування землею, виданого в 1992 р., відповідачеві надана в безстрокове користування земляна ділянка площею 5 га для організації селянського (фермерського) господарства. З 1993 р. спірна земельна ділянка знаходилася у користуванні фермерського господарства «Світанкова зоря», членом якої є відповідач, його дружина і син.

Посилаючись на те, що земельна ділянка використовувалася не за цільовим призначенням, сільська рада просила на підставі ст.ст.141, 143 ЗК визнати таким, що припинилося, право користування Сергєєвим спірною земельною ділянкою.

Рішенням районного суду позов був задоволений. Дане рішення було залишене без зміни апеляційним судом.

Проаналізуйте дану ситуацію. Підготовці касаційну скаргу на ухвалені у справі судові рішення.