Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyna_robota__1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
103.42 Кб
Скачать

Тема 1.1. Поняття, завдання, система, сутність, наука, джерела

кримінального процесу України

Самостійна робота № 1

Тема 1. Поняття науки к.-п. України

Мета.

Навчальна. Навчити орієнтуватися в чинному кримінально-процесуальному законодавстві; відображати хід процесуальної діяльності в процесуальних документах; застосовувати набуті знання в майбутній професійній діяльності; аналізувати кримінально-процесуальні норми в контексті історичного розвитку дисципліни, забезпечити якісну фахову підготовку спеціалістів.

Виховна. Розвивати аналітичні здібності, увагу, пам’ять, спостережливість, акуратність, самостійність суджень і висновків.

Питання

  1. Наука к.-п. права

  2. Зв'язок к.п. з іншими галузями права і суміжними науками

Завдання

1. Охарактеризувати кримінальний процес як науку та навчальну дисципліну

2. Скласти структурно-логічні зв’язки кримінального процесу з іншими галузями права України та суміжними галузями знань

3.Скласти таблицю особливостей норм кримінально-процесуального права

Теми рефератів

1. Наука і навчальна дисципліна кримінального процесу

2. Співвідношення кримінального процесу з іншими галузями права України, а також із суміжними науками

Методичні рекомендації

Самостійна робота повинна бути виконана в зошиті для аудиторних занять або на

CD- диску.

При виконанні роботи студенти повинні засвоїти, що кримінальний процес у найзагальнішому розумінні – це регламентований нормами кримінально-процесуального права порядок провадження у кримінальних справах.

  1. Наука к.-п. Права

Наука кримінального процесуюридична наука, яка являє собою сукупність правових ідей і уявлень щодо правосуддя, аналізує, розробляє і розвиває теорію кримінального процесу, вивчає систему кримінально-процесуального права, його окремі інститути і норми, аналізує практику застосування процесуальних норм на різних стадіях кримінального процесу, визначає та досліджує актуальні проблеми вдосконалення процесуального права, теорії і практики кримінального процесу та вносить пропозиції і рекомендації щодо їх розв’язання, вивчає історичний шлях та тенденції розвитку кримінального процесу України і зарубіжних держав.

Обєктом науки є явища та процеси, все те, на що спрямована діяльність дослідника, вся сукупність зв’язків, відношень об’єктивної дійсності.

Предмет дослідженняце певна концепція, яка, як результат абстрагування дозволяє виявити певні закономірності розвитку досліджуваного об’єкта, суттєві зв’язки та відношення, які підлягають безпосередньому вивченню, є головними, визначальними для конкретного дослідження.

Предметом науки кримінального процесу є закономірності процесуального права, процесуальної діяльності та процесуальних правовідносин, особливості теорії та історії кримінального процесу.

Кримінально-процесуальна наука вивчає закономірності розвитку кримінального процесу, систему його принципів, ефективність процесуальної форми і процесуальних гарантій правосуддя, особливості статусу окремих учасників процесу, проблеми вдосконалення їх правовідносин та процесуальної діяльності в цілому, проблеми забезпечення прав і свобод людини при здійсненні судочинства.

Особливе значення в кримінально-процесуальній науці має теорія доказів, яка досліджує поняття та джерела доказів, критерії їх допустимості, засоби збирання і дослідження доказів, особливості судового доказування.

Методи науки кримінального процесу являють собою систему логічних і спеціальних пізнавальних засобів і прийомів, які застосовуються для проведення наукових досліджень – конкретно-соціологічний, спеціально-юридичний, порівняльно-правовий, статистичний, формально-логічний, емпіричне пізнання ( включає як безпосереднє встановлення досліджуваних фактів, так і логічну їх обробку - виявлення взаємозв’язків окремих сторін правових явищ).

Аналіз тенденцій розвитку процесуальної науки дозволяє зробити висновок, що все більшої актуальності набувають дослідження таких проблем:

  • удосконалення дослідчого кримінального процесу і діяльності органів дізнання, зокрема інституту безпосереднього виявлення злочину;

  • зміцнення статусу процесуальної самостійності і незалежності слідчого і суддів;

  • теорії і практики доказування, допустимості доказів, використання в доказуванні даних, здобутих оперативно-розшуковим шляхом та за допомогою сучасних науково-технічних методів і засобів;

  • зміцнення гарантій істини і захисту прав і свобод людини, зокрема захисту сфери приватного життя при провадженні досудового слідства, забезпечення безпеки учасників кримінального процесу;

  • участі захисника на досудовому слідстві;

  • провадження слідчих дій, удосконалення провадження у справах приватного обвинувачення і за протокольною формою підготовки матеріалів кримінальної справи (к.с.);

  • розширення прав потерпілого і забезпечення відшкодування завданої йому злочином матеріальної і моральної шкоди;

  • удосконалення інституту повернення справи на додаткове розслідування;

  • становлення суду присяжних, мирових суддів;

  • спрощення процесуальної форми судочинства;

  • реалізації принципу змагальності в кримінальному процесі;

  • забезпечення справедливості правосуддя, реабілітації невинуватих і відшкодування заподіяної їм шкоди.

Кримінальний процес як навчальна дисципліна належить до нормативних, обов’язкових, професійно орієнтованих юридичних дисциплін і посідає провідне місце в професійній підготовці юристів. Навчальна дисципліна “Кримінальний процес” будується на базі процесуального права, практики його застосування і науки кримінального процесу. Вона вивчає діюче кримінально-процесуальне законодавство, процесуальну діяльність і процесуальні правовідносини, теорію й історію кримінального процесу.

Мета дисципліни:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]