Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лек 7.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
150.53 Кб
Скачать

2.4. Ендокринна система та система травлення

Нервова система нерозривно пов'язана з ендокринною системою. Ураження першої обов'язково впливає на другу, хоча яскраво виражено й прямий негативний вплив наркотичних речовин на ендокринну систему. Особливо це виявляється у підлітковому та юнацькому віці (період росту й розвитку організму) в негативному впливі на центри нейроендокринної регуляції, на гіпоталамус і гіпофіз.

В організмі людини ендокринна система представлена залозами внутрішньої секреції, або ендокринними залозами. До них належать щитоподібна, паращитоподібна, підшлункова, надниркові, статеві залози. Особливе місце серед ендокринних залоз займає гіпофіз - придаток головного мозку. Ендокринні залози виробляють гормони - біологічно високоактивні речовини, що відіграють винятково важливу роль у життєдіяльності організму.

Наркотичні речовини справляють багатосторонній вплив на всі ці залози, порушуючи гармонію їхньої взаємодії. У разі негативного впливу наркотичних речовин на ендокринні залози, їхні функції пригнічуються, знижується основний обмін, у результаті чого температура тіла падає нижче норми, виникають симпатоадреналінові кризи, що спричиняють головний біль, серцебиття, збліднення обличчя, підвищення або зниження артеріального тиску. Нейроендокринні порушення впливають на гормональний обмін і його рівновагу. Внаслідок постійної інтоксикації може розвинутися цукровий діабет та інші ендокринні захворювання.

Зазнає порушення й травна система. Роль харчування загальновідома. їжа необхідна для життя. З їжею до організму надходять «будівельні матеріали», «енергоносії», регулятори та величезна кількість важливих речовин. У регуляції травлення також беруть участь нервово-рефлекторні механізми, хемо-, баро- та інші рецептори.

Наркотичні речовини пригнічують механізми регуляції травлення. У людей, які вживають наркотики, зменшуються всі смакові й нюхові відчуття. Вони нездатні повною мірою отримувати задоволення від приймання їжі. У них зменшується вироблення ферментів, жовчі, пригнічується виділення соляної кислоти, знижується секреція шлункового і кишкового соків. У , результаті цього розладжується травлення, їжа перетравлюється і засвоюється не повною мірою. Зникає апетит аж до відрази до їжі, що призводить до значної втрати маси тіла й різкого виснаження організму. Наркоман прирікає себе на хронічне голодування.

Наркотики викликають спазм гладком'язових сфінктерів кишечника. Внаслідок цього перехід калових мас з одного відділу в інший затримується. Виникають закрепи на 5 - 10 днів, і на всі ці дні калові маси затримуються в кишечнику. Можете собі уявити цю жахливу картину. Весь цей час у кишечнику тривають процеси гниття й розкладання. При цьому утворюються токсини, які всмоктуються в кров і розносяться по всьому організму, пошкоджують клітини, викликають їхнє старіння і відмирання. У людей, які вживають наркотики, завжди поганий колір і неприємний запах шкіри. Нерідко в наркоманів відзначають некротичні ураження органів травлення, виразки шлунка, стравоходу. У медицині навіть визначають специфічне ураження кишечника-токсичні ентероколіти.

Багато наркотичних засобів є гепатотропними отрутами - речовинами, які вражають печінку. Ураження печінки виявляється запальними, застійними або дистрофічними процесами в ній. У такому разі послаблюється біотрансформація наркотичних речовин. Внаслідок цього утворюється замкнене коло: дія наркотичних речовин довшає, виникає їхнє передозування і розвиваються ще більші ускладнення.

Також внаслідок вживання наркотичних речовин розвиваються токсичні порушення функції нирок, їхнє некротичне ураження, так звана токсична нефропатія, з розвитком надалі гострої ниркової недостатності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]