Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб-метод-укр-нов.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
197.04 Кб
Скачать

Завдання по лабораторній роботі

1. З робочого столи комп'ютера відкрити файл « ВЗЗ-НПбл».

2. Відповідно до опису, у кероване вікно інтерфейсу програмного емулятора ввести значеннєву або довільну символьну інформацію із клавіатури ЕОМ.

3. Встановити регулятор рівня завад (шумів) у прямому дискретному каналі в діапазон упевненого прийому -60 ...-25 дБ за допомогою мишки ЕОМ.

4. Здійснити активізацію автоматичного режиму роботи системи за допомогою натискання мишкою клавіші “Старт”.

5. Проаналізувати роботу програмного емулятора системи передачі даних з ВЗЗ-НПбл. Варто пам'ятати, що в даній роботі не передбачений покроковий режим. Функціонування системи може бути тимчасово припинене і активізовано знову за допомогою клавіші «Пауза», що з'являється на інтерфейсі після активізації.

6. Перевести послідовно регулятор рівня завад (шумів) у прямому каналі в середній діапазон (невпевнений прийом сигналу), а потім – у діапазон з рівнем завад (шумів) у дискретному каналі вище –15дБ. Проаналізувати роботу системи передачі даних, досліджуючи залежність Rп від рівня завад (шумів) у прямому дискретному каналі.

Зміст протоколу

Протокол лабораторної роботи повинен містити:

  • структурну схему системи передачі даних з ВЗЗ-НПбл;

  • розрахунок середньої і поточної швидкостей передачі, імовірності затримки повідомлення в системі;

  • спрощену структурну схему програмного емулятора системи;

  • складені по спрощеній структурній схемі алгоритми функціонування системи передачі даних з ВЗЗ-НПбл при різних рівнях завад (шумів) у прямому дискретному каналі;

  • висновки про отримані результати;

  • зауваження про переваги тай недоліки системи передачі даних з ВЗЗ-НПбл.

Контрольні запитання

1. У чому полягають особливості роботи cимплексних і дуплексних систем передачі даних з ВЗЗ-НПбл?

2. Як визначається час очікування системи з ВЗЗ-НПбл?

3. Як визначається ємність накопичувача симплексної і дуплексної систем передачі даних з ВЗЗ-НПбл?

4. Від чого залежить швидкість передачі в дуплексних системах з ВЗЗ-НПбл?

5. Як визначається і від чого залежить поточна швидкість передачі в дуплексній системі з ідеальним зворотним каналом ?

6. Від чого залежить і як визначається ймовірність появи на виході системи кодової комбінації з невиявленою помилкою?

7. На які відстані і з якими телекомунікаційними системами може працювати система передачі даних з ВЗЗ-НПбл?

8. Порівняти швидкості передачі і імовірності затримки повідомлення систем ВЗЗ-НПбл і ВЗЗ-Оч. Які фактори і технічні параметри впливають на це? 9. Які переваги я недоліки властиві системам передачі даних з ВЗЗ-НПбл?

Лабораторна робота № 3

СИСТЕМА ПЕРЕДАЧІ ДАНИХ З ВЗЗ

І АДРЕСНИМ ПЕРЕЗАПИТОМ

Мета роботи

Метою лабораторної роботи є вивчення та дослідження принципів і алгоритмів функціонування адаптивної системи передачі даних з вирішальним зворотним зв'язком і адресним перезапитом ( ВЗЗ-АП). Необхідно виявити переваги системи передачі даних з ВЗЗ-АП у порівнянні з вивченими раніше адаптивними системами передачі даних з перезапитом.

Опис лабораторної роботи із систем передачі даних з ВЗЗ-АП

Лабораторна робота з вивчення та дослідження систем передачі даних з ВЗЗ-АП виконана програмно і при цьому дозволяє емулювати алгоритми роботи системи з ВЗЗ-АП. На рис. 3.3 представлено інтерфейс з робочими вікнами і органами керування програмного емулятора, а також на рис. 3.3 представлена спрощена структурна схема системи з ВЗЗ-АП. У системі з ВЗЗ-АП повідомлення передається блоком з m символів (кількість символів не залежить від довжини лінії передачі). На приймальній стороні блок декодується, а адреси символів, у яких були виявлені помилки, передаються по зворотному каналі для повторної передачі символів, у яких відбулися помилки. Нижче представлено опис інтерфейсу, що дозволяє проводити керування роботою програмного інтерфейсу.

Вихідний стан програми емулятора показано на рис. 3.3.

Призначення керуючих елементів наступне:

  • вікно введення переданого повідомлення – у це вікно вводиться повідомлення, що повинне бути передане одержувачеві;

  • вікно відображення прийнятого приймачем повідомлення – відображає те повідомлення, що вже одержав одержувач; дане вікно для редагування недоступне;

  • регулятор рівня шумів у прямому каналі – використовується для зміни рівня шумів у прямому каналі. Розділений на три піддіапазони:

  • -60 ... -25 дБ – діапазон впевненого прийому сигналу; має досить велике співвідношення сигнал/завада в прямому каналі. Як і в попередніх роботах, як завади регулюється рівень білого шуму;

  • -26 ... -15 дБ – діапазон невпевненого прийому сигналу; має співрозмірні рівні сигналів і завад у прямому каналі;

  • -16 дБ і вище – діапазон невірного прийому сигналу; має рівень завад, що дорівнює рівню корисного сигналу або вище рівня корисного сигналу;

  • кнопка «Старт» – використовується для активізації роботи програми;

  • с прощена структурна схема системи передачі даних з ВЗЗ-АП.

Рисунок 3.3 - Вихідний стан програмного емулятора

Для запуску програмного емулятора необхідно здійснити такі дії:

1. Ввести текст переданого значеннєвого або символьного повідомлення із клавіатури ЕОМ.

2. Встановити мишкою рівень регулятора завад (шуму) у каналі в діапазоні впевненого прийому сигналу.

3. Натиснути кнопку «Старт» за допомогою мишки. Якщо не введено текст переданого повідомлення, то при натисканні кнопки «Старт» програма видасть повідомлення про неправильно введені вихідні дані, що показано на рис. 3.4.

Рисунок 3.4 – Повідомлення про неправильно введені вихідні дані

При дослідженні алгоритмів роботи системи з ВЗЗ-АП можливі різні ситуації залежно від положення регулятора завад (шуму) у дискретному каналі.

1. Переданий інформаційний блок символів був прийнятий без помилок або відновлений завдяки завадостійкому кодуванню (рис. 3.5).

У даній роботі накопичувачі Нпер і Нпр мають ємність m = 5. Тому всі символи переданого повідомлення будуть розбиватися на блоки по п'яти кодових комбінацій доти, поки інформація повністю не буде передана одержувачеві повідомлення.

2. Переданий блок символів був прийнятий з помилками в 5-м символі (рис. 3.6). Дана ситуація можлива, коли регулятор рівня завад (шуму) у прямому каналі встановлений у діапазоні невпевненого прийому. Переривання режиму автоматичної роботи емулятора можливо клавішею «Пауза» у будь-який момент часу, а потім повторний запуск програмного емулятора може бути можливий за допомогою клавіші «Старт».

Варто пам'ятати, що правильне функціонування системи передачі даних з ВЗЗ-АП буде відображатися в програмному емуляторі блакитним та зеленим кольорами, а кодові комбінації, прийняті з помилкою, будуть знищені в накопичувачі прийому. У накопичувачі адреси на прийомі сформуються адреси неправильно прийнятих кодових комбінацій для запиту по зворотному каналі. У цьому випадку сигнали запиту по адресах невірно прийнятих кодових комбінацій будуть пофарбовані в червоний колір.

У лабораторних роботах для простоти реалізації алгоритмів функціонування систем як інформаційні блоки використовувалися кодові комбінації циклічного коду (12, 8) або (11, 8), оскільки як первинний код застосований код КОІ-8. Для переносу досліджуваних алгоритмів на сучасні телекомунікаційні технології потрібно під інформаційними блоками розуміти пакети інформації, а під кодовими комбінаціями – кадри.

Рисунок 3.5 – Безпомилковий прийом блоку даних

Рисунок 3.6 – Прийом блоку даних з помилкою в кодовій комбінації

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]