Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
муніцип. 24.01.12.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
65.54 Кб
Скачать

Конвенція про участь іноземців у суспільному житті на місцевому рівні

Стаття 6

1. Кожна Сторона зобов'язується з урахуванням положень пункту 1 статті 9 надати кожному постійному мешканцю-іноземцю право голосувати та висувати свою кандидатуру на виборах до органів місцевого самоврядування, якщо він задовольняє тим правовим вимогам, які пред'являються громадянам і, крім того, на законних підставах постійно мешкає у відповідній державі упродовж п'яти років, що передують виборам.

2. Проте Договірна Держава під час здачі на зберігання своєї ратифікаційної грамоти або свого документа про прийняття, затвердження чи приєднання може заявити про те, що вона має намір обмежити застосування пункту 1 лише правом голосу.

Але дана конвенція не ратифікована Україною.

4. Жителі багатоповерхового будинку звернулися до міського голови з вимогою розглянути на черговій сесії міської ради в порядку місцевої ініціативи питання про забезпечення регулярного безкоштовного підвезення до місця навчання і додому школярів, які мешкають у цьому будинку. Міський голова відмовив жителям, пояснивши, що для ініціювання членами територіальної громади розгляду питання в раді потрібно утворити ініціативну групу й попередньо провести громадські слухання.

Прокоментуйте дії членів територіальної громади та міського голови. Як відбувається реалізація права членів територіальної громади на місцеві ініціативи?

Закон україни Про місцеві ініціативи

Стаття 4. Реалізація права на внесення місцевої ініціативи

Внесення місцевої ініціативи до відповідної місцевої ради здійснюється ініціативною групою, яка утворюється рішенням зборів територіальної громади, що ухвалили рішення про внесення місцевої ініціативи.

Стаття 5. Оформлення місцевої ініціативи

Документ, підготовлений у порядку місцевої ініціативи, оформлюється у вигляді проекту рішення відповідної місцевої ради.

До проекту такого рішення, підготовленого у порядку місцевої ініціативи, повинна додаватись пояснювальна записка з необхідними додатками, посилання на які міститься в тексті.

Підготовка ініціативною групою бюджетного або іншого фінансового обґрунтування при внесенні місцевої ініціативи не є обов'язковою. Бюджетне обґрунтування готує бюджетна комісія місцевої ради яка надає своє аргументовану реакцію на цю ініціативу.

Стаття 6. Ініціативна група

Ініціативна група - група представників територіальної громади, сформована для підготовки, оформлення й представлення в місцевій раді проекту рішення, підготовленого в порядку місцевої ініціативи.

За рішенням зборів територіальної громади ініціативній групі можуть делегуватися повноваження змінювати, доповнювати та відкликати проект рішення.

Ініціативна група самостійно здійснює всі видатки, пов'язані зі своєю діяльністю.

Стаття 7. Утворення ініціативної групи

Ініціативна група обирається на зборах членів територіальної громади за участі не менше 20 членів громади, які є дієздатними та досягли 18 років.

Про дату, час та місце проведення зборів їх ініціатори обов'язково повідомляють місцеву раду, до якої буде відноситись місцева ініціатива.

Для ведення зборів обираються голова та секретар зборів.

Рішення зборів щодо утворення ініціативної групи приймається відкритим голосування більшістю голосів їх учасників.

За результатами проведення зборів складається протокол, який підписується головою і секретарем зборів.

Ініціативна група може створюватися тільки з одного питання місцевої ініціативи.

Стаття 8. Легалізація ініціативної групи

Ініціативна група легалізується шляхом подання до місцевої ради у 10-дений строк повідомлення про створення ініціативної групи. Повідомлення про створення ініціативної групи повинно містити суть місцевої ініціативи, повноваження ініціативної групи, а також прізвище, ім'я, по батькові, дати народження, домашні адреси та контактні телефони всіх членів ініціативної групи.

Повідомлення про створення ініціативної групи повинно бути підписано всіма членами ініціативної групи та містити адресу для листування та контактний телефон ініціативної групи.

До повідомлення додаються протокол зборів що утворили ініціативну групу, а також список реєстрації учасників зборів із зазначенням прізвищ, імені, по батькові, дати народження, адрес місця проживання та особистими підписами учасників зборів.

Повідомлення про внесення місцевої ініціативи та створення ініціативної групи реєструється у місцевій раді у день надходження повідомлення до місцевої ради і не передбачає відмови або додаткового часу на процедуру реєстрації.

5. Член територіальної громади міста обласного значення звернувся до секретаріату обласної ради з проханням потрапити на особистий прийом до голови обласної ради, щоб внести йому в порядку місцевої ініціативи питання про проведення консультативного опитування жителів області. Керуючий справами ради пояснив, що прийом громадян голова обласної ради не проводить у зв’язку із завантаженістю й рекомендував подати письмове звернення до міського голови.

Зробіть юридичний аналіз ситуації. Чи відповідають дії члена територіальної громади та керуючого справами ради вимогам законодавства?