Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ukrayinska_mova.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
70.96 Кб
Скачать

Практичне заняття 6

Функціональні стилі української мови та сфера їх застосування

  1. Підготуйте короткий виступ «Професійна сфера як інтеграція офіційно-ділового, наукового і розмовного стилів» (Шевчук С.В, Клименко І.В Українська мова за професійним спрямуванням: Підручник. – К.: Алерта, 2011. – С.115-118)

  2. Дайте визначення поняття «мовний стиль».

  3. Установіть відповідність між термінами і їх визначеннями

Термін

Тлумачення

1

Розмовний стиль

А

Функціональний різновид літературної мови, яким послуговуються в засобах масової інформації.

2

Науковий стиль

Б

Мова ділових паперів, що використовується в офіційному спілкуванні.

3

Публіцистичний стиль

В

Сукупність прийомів вибору та сполучення мовленнєвих засобів, функціонально зумовлених змістом, метою та обставинами спілкування.

4

Офіційно-діловий

Г

Функціональний різновид літературної мови, що обслуговує релігійні потреби суспільства.

Ґ

Функціональний різновид літературної мови, що обслуговує сферу і потреби науки.

  1. Зясуйте, до яких стилів належать подані тексти. Визначте основні риси мовних стилів.

І. Прикладна математика — галузь математики, що розглядає застосування математичних знань у інших сферах діяльності. Прикладами такого застосування будуть чисельні методи, математична фізика, математична хімія, лінійне програмування, оптимізація і дослідження операцій, моделювання суцільних середовищ (механіка суцільних середовищ), біоматематика і біоінформатика, теорія інформації, теорія ігор, теорія ймовірності і статистика, фінансова математика і теорія страхування, криптографія, а також комбінаторика і деякою мірою кінцева геометрія, теорія графів в додатку до мережевому плануванню, і багато в чому те, що називається інформатикою. У питанні про те, що є прикладною математикою, не можна скласти чітку логічну класифікацію. Математичні методи звичайно застосовуються до специфічного класу прикладних завдань шляхом складання математичної моделі системи (Енциклопедія.)

ІІ. У вивченні математики особливу роль відіграє логічне мислення,оскільки зміст кожного розділу математики складається з ланцюжка понять, пов'язаних між собою логічними відношеннями. Використання математичних понять вимагає не лише володіння ними, але й багатої уяви і розвиненої на цій основі інтуїції.

Б.Гнєденко зазначав: «На уроках математики в учнів виробляється звичка до того, що будь-яка помилка в обчисленнях, будь-яка неточність у міркуваннях не залишається непоміченою. У математиці будь-яке завдання має конкретну мету — знайти розв'язок задачі, провести доведення теореми, дати означення поняття. І кожен учень може дати відповідь самому собі: чи є посильним для нього завдання, чи немає у нього достатніх знань та умінь. Отже, кожен учень може точно і об'єктивно оцінити обсяг своїх знань і міру зусиль, вкладених у роботу, тобто дати собі самооцінку, що дуже важлива для формування особистості» .

«Математика виховує чесність, правдивість, схильність до праці, шляхетність - риси, що прикрашають моральну особистість людини. При вивченні математики необхідно обґрунтовувати кожну думку свою, порівнювати її з іншими думками, мислити глибше, а це виховує наукову чесність, що впливає і на чесність людини в ціломуиступ «Компетентнісний підхід до навчання учнів на уроках математики»на педчитаннях викладача математики Скороход О.М.).

ІІІ. Математика - галузь невтомного пошуку і важкої до самозабуття праці. Іноді на доведення однієї теореми потрібні роки. Праця вченого-математика подібна до праці поета: як і в поезії, у математиці діють досить складні механізми пошуку і філігранне оформлення знайденого результату. Проте, про математиків чомусь не прийнято говорити піднесено, захоплено, хоча вони також заслуговують високих слів подяки, які ми часто адресуємо людям подвигу і мужності. Праця математиків не виставляється на театральній сцені, про неї не говорять у репортажах з космосу, але вона присутня скрізь. Математики викреслюють орбіти космічних трас, гарантують міцність сталевих атомоходів у океанських глибинах, визначають ритми роботи атомних реакторів тощо.

У кожному періоді історії математики були свої видатні постаті вчених, в яких були різні долі. Одні зажили слави і безсмертя ще за життя, іншим судилося пройти складні шляхи і розділити трагічну долю свого народу. Багато визначних математиків стали зразками щирої відданості науці, патріотами свого народу.

Щедра талантами українська земля подарувала людству не тільки чудових співаків, композиторів, письменників, а й визначних математиків.

У цьому розділі тобі пропонуються біобібліографічні розповіді - дайджести про деяких математиків з України, які внесли значний вклад у світову та європейську науку: Г.Ф. Вороного, М.П. Кравчука, М.В. Остроградського, В.М. Глушкова, М.О. Зарицького, В.Й. Левицького. Ти довідаєшся про їхнє особисте життя, віддане служіння математиці та про наукові відкриття, відомі в Україні і далеко за її межами.

І, можливо, читаючи рекомендовані нариси й статті про цих визначних людей, ти по-справжньому захопишся математикою. Адже, як писав видатний шотландський фізик Д. Максвелл: "Наука захоплює нас тільки тоді, коли, зацікавившись життям великих дослідників, ми починаємо стежити за історією їх відкриттів" (Творці математики з України. Науково-популярні нариси).

ІV. АСПІРАНТУРА

Аспірантура Інституту проблем моделювання в енергетиці ім.Г.Є.Пухова НАН України проводить підготовку аспірантів за спеціальностями:

01.05.02 «Математичне моделювання та обчислювальні методи» (технічні науки);

01.05.03 «Математичне та програмне забезпечення обчислювальних машин і систем» (технічні науки);

05.09.05 «Теоретична електротехніка» (технічні науки);

05.13.06 «Автоматизовані системи управління та прогресивні інформаційні технології» (технічні науки);

05.13.13 «Обчислювальні машини, системи та мережі» (технічні науки);

05.13.21 «Системи захисту інформації» (технічні науки);

Форми навчання в аспірантурі:

  • з відривом від виробництва (очна);

  • без відриву від виробництва (заочна).

Термін навчання в аспірантурі з відривом від виробництва складає З роки, в аспірантурі без відриву від виробництва 4 роки.

Після закінчення навчання в аспірантурі та захисту дисертаційної роботи ВАК України присуджує здобувачеві науковий ступінь кандидата технічних наук (Оголошення).

V. Коло інтересів професора М.О.Зарицького не обмежувалось однією математикою. Він був обізнаний з природничими науками, з світовою літературою, філософією. Він був великим знавцем історії математики, особливо античної, читав курси лекцій з історії математики у Львівському університеті, надрукував кілька праць з історії точних наук. Сюди належать «Хрестоматія грецької математики» (польською мовою, 1936 р.), у якій уміщені невеликі уривки з творів Евкліда, Архімеда, Аполонія Пергійського, Клавдія Птоломея та Діофанта у грецькому оригіналі та латинському перекладі.

Наукові інтереси Зарицького охоплюють, головним чином, теорію множин з алгеброю логіки та теорію функції дійсної змінної. Крім того, М.О.Зарицький займався теорією вимірних перетворень множин. Наукові висліди Зарицького стояли на передньому краї світової науки.

Наука була для М.О.Зарицького хлібом насущним, потребою і насолодою, працею і відпочинком. На науку він дивився в першу чергу як на правду і красу, що підносить людину на вищий щабель її духовного розвитку. Недаремно Мирона Онуфрійовича називали «поетом формул» (Б.Й. Пташник «Поет математики»).

УІ. Професор запитує в студента:

  • Чому ви так хвилюєтеся? Боїтеся моїх запитань?

  • Та ні, професоре, я боюся своїх відповідей.

  1. Назвіть різновиди офіційноділового стилю. Яка сфера їх використання?

Прочитайте запропонований текст і обґрунтуйте його належність до офіційно-ділового стилю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]