Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ukrayinska_mova.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
70.96 Кб
Скачать

Практичне заняття 4 Морфологічні, синтаксичні та стилістичні норми в професійному спілкуванні

  1. Підготуйте короткий виступ «Канцеляризми і штампи в українській мові». (Волкотруб Г.Й. Стилістика ділової мови: Навч.посібник. – К.: МАУП, 2002. – С.60-66)

  2. Які морфологічні норми української мови ви знаєте? Наведіть приклади.

  3. Знайдіть і виправте помилки. Поясніть, які норми сучасної української літературної мови порушено в поданих словосполученнях.

Шановний Анатолій Павлович, декану факультета прикладної математики, професора Литвиненко, ректору Ткачук Максиму, самий кваліфікований, висока ступінь, завідуючий кафедрою, більш досконаліше, професорка Українець.

  1. Подані нижче іменники поставте у формі родового відмінка, запишіть і поясніть правопис закінчень.

Буклет – видання, надруковане на 1 аркуші

Файл – а, англ. дані у пам’яті ЕОМ

Фонд – фр. запаси, ресурси, нагромадження – лісовий фонд

Семінар – форма групових занять з якого-небудь предмету, теми за активної участі слухачів, студентів

Базис – основа, база

Байт – одиниця кількості інформації. Якою цифрова обчислювальна машина може оперувати як одним цілим

Більйон – фр. Число, що в десятковій системі числення позначається одиницею з 9-ми нулями, тобто число 10 у 9 ступені – мільярд.

Диференціал – лат. Довільний приріст незалежної змінної величини.

Контур – фр. Обриси якого-небудь предмета

Гіперболоїд – поверхня, утворена від обертання гіперболи навколо прямої, що сполучає фокуси гіперболи або прямої, яка ділить відрізок між фокусами навпіл і перпендикулярна до цього відрізка, а також поверхня, одержана з попередньої рівномірним стискуванням од однієї з площин її симетрії.

Масштаб – нім. Міра, розмір

Постулат –

  1. Користуючись словником, перекладіть і запишіть іменники українською мовою й визначте їх рід.

Подпись, учеба, альма-матер, алгебра производная, величина искомая, возведение в квадрат, выпуклость, граница, емкость, конструкция, мнимая величина, помехоустойчивый, прикладной.

  1. Назвіть синтаксичні норми сучасної української літературної мови. Відредагуйте і запишіть речення.

Згідно угоди про співпрацю програмісти розробляють і створюють програмне забезпечення (ПЗ), що пропонує певні послуги користувачам (текстові редактори, бухгалтерські програми, ігри, ПЗ для систем відеоспостереження, бази даних і ЕОМ). Читаючи інформацію про авторські права, душа радіє від чіткості викладеної інформації. При допомозі комп’ютера іноді програмістам доводиться займатися web-дизайном. Так як неухильно зростає потреба в професіоналах, здатних створити сайт і забезпечувати його технічну підтримку, підготовці фахівців із прикладної математики відводиться значне місце у ВНЗ.

  1. Поширеною помилкою сучасної ділової мови є надмірне використання в документах прийменника по. Використовуючи прийменники за, з, на, у (в), для (значення мети), через, після (значення часу), по доберіть і запишіть до поданих російських сполучень правильні українські відповідники.

Російська мова

Українська мова

По поручению, по образованию, по указанию,

по правилам

По вопросам програмирования, лекция

по компютерной графике, по поводу чего

По адресу (послать), по заказу,

по предложению, по просьбе

По делам молодежи, прийти по делу,

по служебным делам, по всем направлениям

Курсы по изучению комп’ютера

По ошибке, по болезни, по причине чего

По прибитии, по истечении времени

По ошибке, по улице

По очереди, по возможности, приказ

по институту

  1. Окресліть поняття стилістичної норми української мови. Підберіть із довідки правильний варіант сполучень слів повістка денна, діюче законодавство, залишилося лише, на цей рахунок, пам’ятний сувенір, моя автобіографія, захисний імунітет, глухий тупик

Довідка: чинне законодавство, залишилося тільки, сувенір, пам’ятний подарунок, автобіографія, моя біографія, щодо цього, життєпис, імунітет, глухий кут, тупик, порядок денний.

  1. Прокоментуйте вислів Б.Антоненка-Давидовича «Правильно й чисто говорити своєю мовою може кожний, аби тільки було бажання. Це не є перевагою вчених-лінгвістів, письменників або вчителів-мовників, це – не тільки ознака, а й обов’язок кожної культурної людини.

Недобре, коли людина, не знаючи гаразд української чи російської мови або тої й тої, плутає обидві ці мови, перемішує їхні слова, відмінює слова одної мови за граматичними вимогами другої, бере якийсь притаманний саме цій мові вислів і живосилом тягне його в іншу мову, оминаючи традиції класичної літератури й живу народну мову. Так створюється мовний покруч чи, як кажуть у нас, на Україні, суржик».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]