Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
техн. безпеки).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.26 Mб
Скачать

3.2. Джерела потенційної небезпеки і шкідливі чинники при роботі на аркушевій офсетній машині

При роботі на офсетній аркушевій друкарській машині найбільш травматично небезпечною зоною є зона дії рухомих циліндричних пар. Це циліндри друкарського апарату, валики та циліндри фарбового та зволожуючого апаратів.

Потенційною є також небезпека ураження обслуговуючого персоналу електричним струмом при пошкодженні ізоляції струмоведучих частин чи з будь-яких інших причин.

При роботі на машині на обслуговуючий персонал діє ряд шкідливих факторів. Це в першу чергу паперовий пил, випади фарб та змивних розчинів, які потрапляють в повітря робочої зони.

Необхідно також врахувати, що при зношенні механізмів на машині може підвищитись рівень шуму та вібрації, що може бути причиною їх шкідливого впливу на обслуговуючий персонал.

3.3. Огородження

Для уникнення можливості проникнення в небезпечну зону окремих частин тіла чи одягу друкаря на машині встановлені огородження, які кріпляться до остова машини різьбовими з’єднаннями. Остов машини складається з фундаментної рами, стінок та зв’язків, що з’єднують стінки в жорсткий каркас. Стінки машини коробчаті. Внутрішні порожнини коробок використані для розміщення механізмів та допоміжної апаратури.

Огорожі повторюють конфігурацію машини, не займають зайвої площі і не заважають обслуговуючому персоналу при експлуатації машини.

Для зручності регулювання, налагодження та ремонту частини огорож виконано не суцільними, а у вигляді дверцят, причому ті, що захищають найбільш травматично небезпечні зони мають блокування, які не дають увімкнути машину на робочу швидкість в разі того, коли дверцята залишились відкритими.

Огорожі на машині відповідають вимогам ГОСТ 12.2.062-81 “ССБП. Обладнання виробниче. Огорожі захисні.”

3.4. Контрольно-блокувальні пристрої машини

На аркушевій офсетній машині встановлені такі контрольно-блокувальні пристрої:

а) Блокувальний пристрій ручного приводу машини. При встановленні корби ручного приводу і зачепленні приводних шестерень стопове коло машини розмикається і машина розгальмовується. При цьому машина не може бути включена ні з жодної кнопкової станції.

б) Кінцевий вимикач безпеки приймально-стапельного пристрою. Машина не може бути включена при відкинутому передньому щитку приймально-стапельного пристрою.

в) Кінцевий вимикач безпеки ручного приводу стапельного столу приймального пристрою. При відкриванні кожуха для встановлення корби ручного підйому чи опусканні столу відключається пускове коло двигуна його механічного приводу.

д) Пристрої блокування крайнього верхнього і крайнього нижнього положення столу приймального пристрою. При досягненні столом крайнього верхнього чи крайнього нижнього положення рух стола припиняється.

е) Контрольно-блокувальний пристрій не подачі чи перекосу аркуша (рис. 4.1 б) складається з фотоприймача 1 та джерела світла 2. При перекосі або неподачі аркуша світло з джерела 2 потрапляє на фотоприймач 1, який дає сигнал електронній системі керування машиною, яка вимикає натиск і переводить машину на малу швидкість, блокується закривання клапанів форгрейфера і відхід упорів і приклонів від столу рівняння. Відключається натиск і подача фарби.

є ) Блокування при подачі “подвійного” аркуша. Електромеханічний роликовий щуп (рис. 4.1 а) призначений для запобігання проходження в друкарський апарат машини подвійного аркуша. Він складається з ролика 1 із відростком 4, посадженого на осі важеля 2. Ролик опирається на ведучий циліндр 6. Положення ролика 1 регулюють гвинтом 3 так, щоб при нормальній роботі він не обертався. При проходженні подвійного аркуша ролик 1 починає обертатися і відростком 1 замикає контакти 5, які подають сигнал для вимкнення натиску й переходу машини на малу швидкість.

Рис. 4.1. Контрольно-блокувальні пристрої аркушеподаючої системи офсетної машини:

а – подачі подвійного аркуша, б – контролю перекосу і не подачі аркуша

ж) Блокувальний пристрій крайнього верхнього і крайнього нижнього положення допоміжної платформи самонакладу. При досягненні допоміжною платформою крайнього верхнього чи крайнього нижнього положення, рух її припиняється.

з) Блокувальний пристрій крайнього верхнього і крайнього нижнього положення основного стапельного столу самонакладу. При досягненні основним столом крайнього верхнього чи крайнього нижнього положення рух його припиняється.

і) Блокувальний пристрій крайнього верхнього положення основного стола самонакладу при роботі із допоміжної платформи. При досягненні основним столом рівня нижньої площини допоміжної платформи рух столу припиняється.

и) Блокування пониженого тиску змазки. При пониженні тиску масла в системі пуск машини стає неможливим.

ї) Блокування включення натиску. Включення натиску може бути здійснене тільки при роботі машини на заправочній швидкості.