Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет Олега.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
180.74 Кб
Скачать

4. Електротехнічні та конструкційні матеріали

Сталь провідникова є найбільш дешевим матеріалом для дротів і володіє, окрім цього, великою механічною міцністю. Але питомий електричний опір сталевих дротів відносно великий (0,1-0,14 Ом-мм2/м), унаслідок чого сталевий дріт в 15-16 разів важче за алюмінієвий дріт такої ж провідності. Збільшення маси дротів вимагає відповідного підвищення міцності опор, а отже, здорожує установку. При проходженні по сталевому провідникові змінного струму позначається явище поверхневого ефекту, тобто зростання щільності струму в поверхні дроту, що ще більше збільшує опір. Крім того, виникають втрати потужності на перемагничиваніє. Нарешті, сталеві дроти схильні до корозії (ржавить), від якої їх не цілком захищає оцинковування.

Аллюміній - метал порівняно легкий (питома маса 2,7) і недорогий, він добре протистоїть атмосферним діям. Отримують його електролізом з окислу алюмінію, що знаходиться в невичерпних кількостях у ряді порід земної кори. По електропровідності алюміній займає третє місце після срібла і міді. Питомий опір алюмінію при 200С складає 0,295 Ом мм2/м, що в 1,6 разу більше електричного опору міді. Не дивлячись на меншу (більш ніж удвічі) в порівнянні з міддю міцність і гіршу провідність, алюмінієві дроти унаслідок меншої дефіцитності, легкості і меншій вартості майже абсолютно витіснили мідні дроти на повітряних лініях, в електропроводках і в значній мірі - мідні шини на підстанціях. Питома маса (або, як раніше називали, питома вага) алюмінію в 3,3 разу менше питомої маси міді. Таким чином, якщо застосувати алюмінієві дроти навіть товщі, ніж мідні, але такій же провідності (для чого перетин алюмінієвих дротів прийняти в 1,6 разу більше мідних), то вони все одно удвічі легше і при цьому дешевше мідних. Алюмінієві дроти неміцні, тому на повітряних лініях бувають аварії із-за їх обриву. Міцніші сталеалюминевые дроти, що складаються із сталевого сердечника, обвитого зовні алюмінієвими проволоками. Істотне підвищення надійності роботи електричних мереж може бути досягнуте впровадженням високоміцних дротів з алюмінієвих сплавів. Вдале поєднання високих механічних властивостей без помітного зниження електропровідності отримують, застосовуючи алюмінієві сплави з наступним хімічним складом: алюміній --від 98 до 98,6% і магній, кремній і залізо по 0,45-0,65%. Вітчизняна промисловість виготовляє з алюмінієвого сплаву АВ-Е неізольовані дроти марок АН (дріт з алюмінієвого сплаву без термообробки) і АЖ (термооброблений). Конструкція дротів АН і АЖ аналогічна конструкції дротів марки А (алюмінієвих).

Біметал - сталь, покрита зовні шаром міді гарячим або холодним способом. Механічні й електричні властивості біметалу є проміжними між властивостями суцільного мідного й сталевого провідника того ж перетину; механічна міцність біметалу вище, ніж міді, але електропровідність менше. Зміст міді повинне бути не менш 50% від повної ваги дроту. Тимчасовий опір розриву не менш 550... 700 МПа, а подовження не більше 2%. Опір 1 км біметалічного дроту для постійного струму при нормальній температурі (20°С або 293 К) і діаметрі дроту 1 мм приблизно 64 Ом, при 2 мм—16 Ом, при 3 мм —7 Ом.

Висновок

В наш час електромонтажна виробнича практика дуже важлива, так як вона дає можливість поглибити свої знання в майбутній професії. Під час її проходження я дізналася, що електромонтажні роботи ведуться на високому рівні інженерної підготовки, з максимальним переносом цих робіт із будівельних площадок в майстерні монтажно-заготівельних дільниць і на заводи електромонтажних організацій.

Електромонтажні, проектні і науково-дослідні організації разом з електротехнічною промисловістю ведуть об’ємну роботу по виготовленню електрообладнання великими блоками і вузлами. В практику електромонтажних і ремонтних робіт упроваджуються сучасні механізми, пристосування, інструменти, засоби малої механізації, в тому числі на основі використання піротехніки.

Електромонтажні роботи повинні виконуватись згідно вимогам „Будівельних норм і правил” (БНіП); проектної і директивної документації; „Правил улаштування електроустановок” (ПУЕ); правил техніки безпеки, охорони праці; пожежної безпеки; норм витрат матеріалів, конструкцій і виробів на капітальне будівництво; організації робіт, нормувань праці.

Монтаж і обслуговування сучасного обладнання потребує глибоких знань монтажу електрообладнання та засобів автоматизації. Сучасна техніка постійно вдосконалюється, змінюється, а тому потрібно постійно вдосконалювати свої знання в цій сфері.

Монтаж електрообладнання потрібно вміти виконувати швидко, надійно, дешево, вміти правильно організувати виготовлення, знати призначення, принцип дії і умови використання обладнання; пристроїв та приладів, які використовуються при монтажі; завжди дотримуватися техніки безпеки під час електромонтажних робіт.