Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekz_AS1-2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
238.08 Кб
Скачать

22

Адміністративне судочинство (лекції)

Зміст

АДМІНІСТРАТИВНЕ СУДОЧИНСТВО (лекції) 1

1. Вступ 2

2. Адміністративна юстиція як інститут судового захисту. Завдання адміністративного судочинства та відмінність його від інших видів судочинства. Законодавство про адміністративне судочинство України 3

3. Принципи адміністративного судочинства та особливості їх застосування 10

Література 20

  1. Вступ

Прийняття Кодексу адміністративного судочинства 6 липня 2005 року має стати поштовхом до принципово нового викладання адміністративного процесу у юридичних навчальних закладах України.

З часу прийняття Кодексу адміністративного судочинства пройшло небагато часу, тому як на науковому, так і на навчально-методичному рівні майже відсутній аналіз його норм та особливостей їх застосування. Метою цих методичних рекомендацій є допомога викладачеві у викладанні студентам основних положень та особливостей термінології Кодексу, відмінностей адміністративного судочинства від інших видів судочинства, встановлення предмету адміністративної юрисдикції, визначення підсудності адміністративних справ та ін.

Особливу вагу прийняття Кодексу адміністративного судочинства набуває для підготовки студентів, які будуть консультувати громадян у сфері адміністративного судочинства

Організації з забезпечення прав громадян, юридичні клініки, які створені і діють в Україні, та надають правову допомогу з різних галузей права малозабезпеченим верствам населення та іншим громадянам. Превагою таких клінік є те, що студентам доводиться працювати з різними справами. Це допомагає освоювати нові галузі права, застосовувати набуті знання, впроваджувати теорію на практиці, напрацьовувати навички ведення справ від початку і до кінця. При цьому переважають звернення громадян з питань, пов’язаних з трудовим, сімейним, житловим та цивільним правом. З прийняттям Кодексу адміністративного судочинства стало можливим говорити про підвищення ролі юридичних клінік у суспільному житті та появи ще однієї важливої категорії справ, які будуть розглядати та вирішувати студенти юридичних клінік. Адже, незважаючи на те, що право кожного оскаржувати в суді рішення, дії чи бездіяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб було і залишається важливою гарантією реалізації конституційного принципу відповідальності держави за свою діяльність перед людиною, лише з прийняттям Кодексу адміністративного судочинства громадяни отримали можливість реально захищати свої права від порушень з боку публічної адміністрації. І правова допомога, яка буде надаватись в юридичних клініках щодо захисту прав людини від порушень з боку публічної адміністрації, сприятиме забезпеченню такою допомогою тих верств населення, які не можуть звернутися до юридичних консультацій та адвокатів через відсутність коштів.

Організації з забезпечення прав громадян, юридичні клініки, допомагаючи громадянам у їх взаємовідносинах з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами, іншими суб’єктами при здійсненні ними владних управлінських функцій, Організації з забезпечення прав громадян, юридичні клініки, правознавці водночас будуть підвищувати правову культуру як чиновників, так і громадян. Допомога та рекомендації студентів будуть спонукати громадян до захисту своїх прав у рамках адміністративного судочинства. Участь студентів може виконувати функції своєрідного контролю за публічною владою у налагодженні відносин між громадянами та владними суб’єктами та сприятиме добросовісному застосуванню закону чиновниками.

У процесі вивчення цього навчального курсу, окрім отримання знань з цього предмету, у студентів слід сформувати практичні навички з інтерв’ювання, аналізу матеріалів справи, зайняття позиції, консультування, проведення переговорів та медіації, а також з підготовки адміністративних позовів, апеляційних та касаційних скарг на рішення адміністративних судів, представництва інтересів громадян та юридичних осіб в адміністративних судах для захисту прав людини від порушень з боку влади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]