Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КЛ_13.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
118.78 Кб
Скачать

Теорія оптимізації процесу досягнення спортивних результатів за л.П.Матвєєвим.

Оптимізація навчально-тренувального процесу є більш складною справою у порівнянні з педагогічними діями по шаблону або стандарту. Проте, всі складнощі, які виникають у процесі оптимізації, компенсуються підвищенням ефективності навчально-тренувального процесу. Про це засвідчує пе­редовий педагогічний досвід оптимізації навчально-тренувального процесу висококваліфікованих спортсменів.

У структурі загальної теорії спорту відомий дослідник Л.П.Матвєєв виділяє окремий блок питань, що стосуються теорії оптимізації процесу досягнення спортивних результатів, зокрема:

  • теорію прогнозування спортивних результатів і моделювання необхідних для їх досягнення параметрів розвитку і підготовленості спортсмена;

  • теорію спортивного відбору та орієнтації;

  • теорію спортивного тренування;

  • теорію цілеспрямованого використання позатренувальних та позазмагальних факторів підготовки спортсмена;

  • теорію цілісної побудови підготовки спортсмена як багаторічного процесу

У системі сучасних досліджень спектр наукових пошуків пов'язаний з подальшою розробкою теорії цілісної побудови підготовки спортсменів як багаторічного процесу. Предметом особливої уваги у вчених стають питання, пов'язані з методичним забезпеченням процесу оптимізації навчально-тренувальних занять в системі підготовки юних і висококваліфікованих спортсменів. Обґрунтовані теоретичні системи навчально-тренувального процесу у наш час вже не є гарантом високих, досягнень у спорті. Питання полягає в іншому – як їх використовувати, у якому співвідношенні і за яких умов застосовувати окремі засоби, форми і методи спортивної підготовки. Гострота питання пов'язана з тим, щоб знайти відповідь – як з мінімальною витратою сил і психічної енергії досягти найвищих спортивних результатів.

Обрання мети у процесі оптимізації

Викладачі-тренери сьогодні належним чином оцінюють існуючі шляхи оптимізації навчально-тренувального процесу. При цьому особливої уваги заслуговують питання оптимізації, пов'язані з визначенням мети, змісту та організації навчально-тренувального процесу, створенням оптимальних умов спортивного тренування.

Дійсно, оптимізація передбачає тісний взаємозв'язок мети, завдань, змісту і методів навчально-тренувального процесу. Мета визначає зміст і методи. У той же час методи, зміст і завдання навчально-тренувального процесу обумовлюють ступінь досягнення мети.

Мета є вираженням бажаного результату діяльності. В оптимізації навчально-тренувального процесу мета є першоосновою діяльності. Мета діяльності визначає її зміст і організацію. При цьому можна виділити два опорних терміни, а саме: мета і завдання. Ми схильні вважати, що їх співвідношення доцільно представляти як відношення цілого і часткового. Розробка мети і завдань, як одного з етапів оптимізації навчально-тренувального процесу здійснюється послідовно і знаходить своє вираження у зборі інформації та у формуванні мети і завдань.