Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична робота №8.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
207.87 Кб
Скачать

1.4 Створення складних контурів

Зображення середньої та високої складності складаються із сотень і тисяч найпростіших об'єктів. Для того щоб таке зображення не "розсипалося" і з ним було зручно працювати, використовують можливість угруповання контурів один з одним. З отриманою групою можна звертатися як з одним спеціальним об'єктом – переміщати, розтягувати, збільшувати та виконувати інші операції. Дві або більше групи можна об'єднати в групи більше високого рівня і так далі. Кожен об'єкт, що входить у групу, зберігає свої властивості, залишаючись у складі групи, тому групу завжди можна розгрупувати й знову працювати з окремими контурами.

Створити кілька простих контурів, задати кожному параметри обвідки та заливання, згрупувати їх командою Об'єкт/Згрупувати (Object/Group), попередньо виділивши за допомогою інструмента Виділення. Створену групу спробувати переміщати, повертати, нахиляти та розтягувати за допомогою відповідних інструментів. Розгрупувати групу командою Об'єкт/ Розгрупувати (Object/Ungroup).

Об'єднаний контур виходить у результаті об'єднання двох або декількох окремих контурів. У результаті такої операції виходить один новий об'єкт, що володіє властивостями самого верхнього з вихідних об'єктів, що беруть участь в операції, тобто властивості складових об'єктів при цьому губляться. При цьому можливі різні принципи злиття контурів: Об'єднання, Перетинання, Виключення, Мінус верхній і Мінус нижній.

Змінювати порядок взаємного положення об'єктів можна за допомогою команд меню Об'єкт/ Обробка контурів (Object/Arrange).

Створити два простих контури, задати кожному різні параметри обвідки та заливання, розташувати їх так, щоб вони частково перекривали один одного, виділити їх і застосувати кожну з команд меню Об’єкт/Обробка контурів (Object/Arrange).

Складений контур – це особливий вид об'єктів векторної графіки, який створюється в результаті операції комбінування вихідних контурів. Від операції угруповання операція комбінування відрізняється тим, що при комбінуванні вихідні контури можуть губити свої властивості. Від операції об'єднання операція комбінування відрізняється тим, що складений контур можна розформувати на вихідні контури, хоча при цьому декільком об'єктам не повернуться їх властивості. При створенні складеного контуру верхній контур вирізує "дірку" у нижньому. При цьому властивості обвідки та заливання запозичаться у нижнього контуру, а замість області перетинання створюється "дірка", крізь яку можуть бути видні об'єкти, що лежать під складеним контуром.

Створити два простих контури, задати кожному різні параметри обвідки та заливання, розташувати їх так, щоб вони частково перекривали один одного, виділити їх і застосувати команду Об'єкт/Складений контур/Утворити (Object/Compound Path/Make). Розформувати складений контур командою Об'єкт/Складений контур/Розформувати (Object/ Compound Path/Release).

1.5 Робота з текстовими об'єктами

Для роботи з текстом є шість альтернативних інструментів: Текст, Текст в області, Текст уздовж контуру, Вертикальний текст, Вертикальний текст в області, Вертикальний текст уздовж контуру. Інструменти, що створюють текст уздовж контуру, призначені для створення криволінійних рядків і використовуються для оформлення заголовків. Інструменти, що створюють текст в області, призначені для створення блокового тексту (контуру, заповненого текстом). Для роботи з текстом є спеціальні палітри. Найбільше часто застосовуються палітри Символ (Character) та Абзац (Paragraph). Вони викликаються на екран командою Wіndow/Type/ Character (Paragraph) відповідно. Для розміщення блокового тексту необхідно спочатку створити замкнутий контур, потім, вибравши інструмент, треба клацнути покажчиком на границі контуру і після того, як у внутрішній області з'явиться текстовий курсор, приступати до уведення тексту. Змінювати стиль тексту можна за допомогою палітр Символ та Абзац. Форму області, заповненої текстом, можна змінювати звичайними засобами редагування контурів. Для розміщення тексту уздовж контуру необхідно попередньо за допомогою інструмента Перо створити криволінійний контур, потім, вибравши інструмент, треба клацнути покажчиком на контурі та після появи текстового курсору, приступати до уведення тексту. Параметри тексту можна змінювати за допомогою палітри Символ. Форму кривої з текстом можна змінювати так, як це необхідно.

Створити зразки тексту за допомогою кожного інструмента.