Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
типова Програма загальної соц теорії.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
391.17 Кб
Скачать

7

Міністерство освіти і науки України

Чернівецький національний університет

імені Юрія Федьковича

Загальна соціологічна теорія Навчальна програма

Чернівці

2010

Загальна соціологічна теорія //Навчальна програма. – Чернівці: «Рута», 2010. – ....с.

Розробники: С.Ю.Ципко, кандидат соціологічних наук, доцент.

Рецензенти: В.І.Докаш, доктор філософських наук, професор;

Т.В.Медіна, кандидат соціологічних наук, доцент;

Н.Г.Каралаш, кандидат філософських наук, доцент.

Рекомендовано вченою радою філософсько-теологічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича

Протокол № ______ від __________ 2010 року

Затверджено вченою радою Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича

Протокол № ______ від __________ 2010 року

Загальна соціологічна теорія

Курс

ІІ соціологи

Напрям

Освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчального курсу

Кількість кредитів

ECTS: 3

Модулів 2+ІНДЗ

Змістових

модулів: 2

Загальна кількість

годин: 81

Тижневих

годин: 3

04.02

соціологія

Бакалавр

Спеціаліст

Магістр

6.03.01.02/00/3.2

7.03.01.02/00/3.2

8.03.01.02/00/3.2

фундаментальні та професійно-орієнтовані дисципліни

3 семестр

Лекції: 34 год.

Семінари: 17 год.

Самостійна

робота: 13

Індивідуальна

робота: 8

Вид контролю: іспит

Мета курсу: сформувати у студентів основи фахових знань про категорії, функції та напрями теоретичної соціології, про суспільство як соціальну систему, соціальні зв’язки і відносини, соціальні інститути і групи, способи їх організації, закономірності функціонування і розвитку.

Передмова

Загальна соціологічна теорія формулює принципи соціального пізнання, основні методологічні засади соціологічного аналізу суспільства як цілісної соціальної системи, механізмів його функціонування та розвитку, суті соціальних зв’язків та взаємодій. Соціологічне теоретизування вимагає широкої ерудиції, розуміння соціології як науки поліпарадигмальної, а також володіння специфічним соціологічним мисленням та уявою.

Предметом соціологічної теорії як навчальної дисципліни є логіка теоретичного пізнання суспільства і її результати. Робота над курсом спрямована на засвоєння студентами науково-категоріального апарату теоретичної соціології, розвитку орієнтації в структурі теоретичного знання і сучасних тенденцій його розробки, розвитку «соціологічної уяви» та мислення, уміння формулювати теоретичні моделі суспільних явищ та процесів під час виконання навчальних науково-дослідних робіт, в майбутній професійній діяльності, розвиток здатності самостійно поповнювати та систематизувати теоретичні знання зі спеціальності.

Опрацювання дисципліни базується на активній взаємодії студентів і викладача, який в лекційному курсі розкриває суть теоретичних парадигм в соціології, особливості їх методології та методів, специфіку аналізу предметної сфери. На семінарських заняттях студенти аналізують роботи класиків та видатних представників сучасної теоретичної соціології (Е.Дюркгейма, К.Маркса, М.Вебера, П.Сорокіна, Т.Парсонса. Р.Мертона, Н.Лумана та ін.), аналізують основні категорії, виробляють навики порівняння, систематизації та узагальнень. Форми навчальної роботи передбачають короткі усні доповіді, реферативні огляди, що дозволяє вести колективні дискусії, обговорення. Студентам надана можливість користуватись спеціально підготовленою у відповідності до тематики курсу електронною бібліотекою.

Отже, загальна соціологічна теорія складає базовий, вихідний рівень соціологічних знань, який визначає її методологічні засади, а вивчення курсу „Загальна соціологічна теорія” є необхідною складовою фахової підготовки студентів, які навчаються за спеціальністю „Соціологія”.

Навчальна програма розрахована на студентів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем підготовки бакалавра, спеціаліста, магістра напряму «соціологія».

Навчальна програма побудована за вимогами кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах та узгоджена з примірною структурою змісту навчального курсу, рекомендованою Європейською кредитно-трансферною системою (ЕСTS).

Методичне забезпечення: опорні конспекти лекцій; інтерактивний комплекс навчально-методичного забезпечення дисципліни (ІКНМЗД), першоджерела та хрестоматії першоджерел; методичні рекомендації до практичних занять.