Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вокчак страхування 189-226.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
650.24 Кб
Скачать

9.7. Інші види страхування відповідальності

Досить складним у страхуванні відповідальності є страхування відповідальності товаровиробників за якість продукції. Таке страхування є досить поширеним у світі і грунтується на нормах міжнародного права. В Україні даний вид страхування почав розвиватися недавно - після введення в дію Закону України "Про захист прав споживачів".

Страхування відповідальності товаровиробників за якість продукції в Україні проводиться в добровільній формі і захищає інтереси страху- вальників-товаровиробників у разі претензій, що їх висувають споживачі за шкоду, завдану їх життю, здоров'ю, майну внаслідок використання продукції з дефектами.

безпосередні виробники продукції

імпортери

Страхувальники

постачальники

продавці


Страховик відшкодовує усі суми за такими ризиками:

1. Випадкові пошкодження,

спричинені здоров'ю особи, включаючи смерть

2. Випадкові знищення та (або) пошкодження майна, що трапились в період терміну страхування у визначених за договором географічних межах та причиною яких була продукція страхувальника (продана, надана, доставлена, встановлена, відремонтована, перероблена або перевірена ним)

Страховик несе відповідальність тільки за прямі та ненавмисні збитки, що виникли протягом дії договору страхування. При цьому продукція повинна перебувати поза контролем страхувальника, у тому числі поза приміщеннями, що належать страхувальнику. Страхове покриття надається тільки за збитки, спричинені неякісними, дефектними товарами. Шкода, якої завдано самим товарам не компенсується. Страховики у договорах конкретно визначають номенклатуру продукції та ризики, що страхуються. В окремих випадках можуть обмежуватися тільки ризиками, пов'язаними з дефектом виробничого характеру.

Страхування відповідальності роботодавців за збиток, спричинений здоров'ю їх працівників, гарантує страхувальнику відшкодування витрат, яких він може зазнати у випадку тілесного ушкодження або тривалого захворювання осіб, з якими він уклав договір найму, при виконанні ними своїх службових обов'язків.

Роботодавець несе відповідальність перед працівниками у разі:

своєї особистої необережності; °=> надання небезпечного робочого місця;

о порушення законодавчих актів, які можуть призвести до його відповідальності;

о необережності одного із службовців, що призвела до травми іншого службовця.

Поширення набувають такі види страхування відповідальності як страхування від наклепу, поговорів та дискредитації. У такому

страхуванні мають потребу особи, пов'язані з друком та виданням книжок, журналів, газет, ведучі телевізійних та радіопрограм. Позови можуть висуватися, якщо через наклепи, поговір завдано шкоди репутації інших осіб, тобто викликають до них ненависть, зневагу, насмішки або завдають шкоду роботі. При цьому недостатньо самого лише ущем­лення гідності, а має бути факт нанесення шкоди репутації. Природно, що тільки деякі страховики готові надати таке покриття, оскільки суми компенсації можуть бути дуже великі, тобто визначатися у сотнях, тисячах або мільйонах грошових одиниць. За договором страхування страхувальник повинен надати сумнівний матеріал юристові страховика ще до його друку, так як своєчасні вибачення чи виправлення можуть усунути можливий позов. Страховик у такому випадку покриває витрати, пов'язані із виправленням або скасуванням наклепницького матеріалу.

З обсягу відповідальності страховика виключаються претензії, що виникають внаслідок: особистої злоби та недоброзичливості; бого­хульства; шкоди яка стосується комп'ютерного програмного забез­печення; специфіки публікацій; позовів, зроблених іноземними судами та наклепів кримінального та міжнародного характеру.

При оцінці ризику страховик враховує історію позовів страхувальника, його репутацію та майбутню діяльність.

Страхова премія визначається згідно із сумою тиражу, кількістю опублікованого матеріалу, величиною обороту або гонорару страху­вальника.

Для фінансової зацікавленості страхувальника договір передбачає його участь у відшкодуванні збитків, тобто франшизу, яка становить від 10 до 20 процентів у кожному позові.

Різновидом страхування відповідальності службових осіб є страху­вання кредиту довіри.

Страхування кредиту довіри охоплює усіх без винятку службовців і працівників. За ним роботодавець уникає вимушеного неетичного почуття недовіри щодо окремих працівників. Такий підхід не дає підстав для їх надмірної дискредитації з боку інших осіб. Таке страхування створює надійний фінансовий страховий захист та покращує відносини у трудовому колективі.

Обманом страхувальника, нелояльним ставленням або занедбанням обов'язків із боку працівників вважаються лише такі їх дії. які призвели до виникнення майнових збитків у страхувальників, у результаті яких вони отримали матеріальні вигоди самі або сприяли у цьому третім особам.

Особливо важливим страхування кредиту довіри стало для банків. Загальними умовами цього страхування передбачено захист активів банку, яким загрожують ризики злочинів. Оскільки дане страхування, крім цих ризиків, захищає банк від втрат внаслідок недобросовісного або зловмисного вчинку працівника банку, що можна віднести до підприємницьких ризиків, тому умови згаданого виду страхування розглянуті нами в темі 10(п. 10.5).

й1 План семінарського заняття (2 год.)