Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
01. Робоча програма Ос_Наук_Досл.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
183.81 Кб
Скачать

1. Загальні положення

Робоча навчальна програма складена на основі навчального плану напряму підготовки фахівців галузі знань 0501 «Інформатика та обчислювальна техніка» спеціальності 8.05010104 «Системи штучного інтелекту» згідно освітньо-професійної програми підготовки студентів освітньо-кваліфікаційного рівня „магістр”, а також з урахуванням документу, прийнятому як міжнародний стандарт моделі підготовки фахівців з комп`ютерних наук (Computer Curricula 2001-CS).

2. Предмет, мета та завдання дисципліни

2.1. Завданням дисципліни є подання матеріалу про методику й організацію науково-дослідницької діяльності, про науку та основні її поняття.

Як специфічна сфера людської діяльності наука є результатом суспільного розподілу праці, відокремлення розумової праці від фізичної, перетворення пізнавальної діяльності в особливу галузь занять певної групи людей. Необхідність наукового підходу до всіх видів людської діяльності змушує науку розвиватися швидшими темпами, ніж будь-яку іншу галузь діяльності.

Ця дисципліна органічно зв`язана й спирається на вміння та навички, отримані при вивченні дисциплін «Теорія алгоритмів», «Інтелектуальна обробка даних», «Методи й системи підтримки прийняття рішень», «Методи й технології прийняття рішень в СЦ» , які викладаються при підготовці бакалаврів.

    1. 2.2. Предметом дисципліни є методика й організація науково-дослідницької діяльності.

2.3. Мета навчання дисципліні «Основи наукових досліджень» – ознайомити студентів з організацією, метою і видами наукових досліджень; навчити їх складати програму і план досліджень; дати уявлення про використання математичного планування експериментів, статистичних методів і сучасних засобів мікропроцесорної техніки при обробці експериментальних даних, складання математичних і діагностичних моделей, різноманітних об’єктів управління і технологічних процесів; викласти основні вимоги до складання і оформлення звіту про завершену науково-дослідну роботу.

    1. Програма дисципліни побудована у відповідності із загально прийнятими точками зору викладачів. Передбачається, що отримуючи знання та вміння в процесі аудиторної роботи, студенти одночасно, за рахунок самостійної роботи, будуть вивчати чітко означений матеріал самостійно.

    2. 2.4. Загальна методика навчання дисципліні подана у вигляді схеми і полягає у наступному:

  • Теоретична підготовка (лекції).

  • Індивідуальна робота у формі реферату, що передбачає вивчення теоретичного матеріалу, винесеного на самостійне пророблення, розв`язування заданої змістової задачі та оформлення технічної документації за цим матеріалом.

  • Контроль набутих аудиторно і самостійно знань та навичок виконуватиметься поточний, проміжний та інтегральний (підсумковий).

  • Поточний – шляхом усного опитування.

  • Проміжний – тестуванням і за результатами поточного контролю.

  • Підсумковий – за результатами проміжного контролю, заліку та індивідуальної роботи.

Загальна методика викладання, всі форми роботи та контролю побудовані згідно нормативним документам МОН України, ПолтНТУ, рішенням кафедри щодо організації навчального процесу, а також з урахуванням досвіду викладання дисципліни у провідних за напрямом «Комп’ютерні науки» ВНЗ України (НТУУ «КПІ» й ХНУРЕ «ХІРЕ»).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]