Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Результат1.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

11.4 Опис лабораторного стенда

Експериментальні дослідження однофазного трансформатора виконують на лабораторному стенді, принципова схема якого зображена на рис. 11,3.

Живлення первинної обмотки АХ дослідного трансформатора Тр здійснюється через лабораторний трансформатор ЛАТР і автоматичний вимикач ВА. Для вимірювання первинного струму її, первинної напруги U1 і потужності Р1, яка підводиться, в коло первинної обмотки увімкнені вимірювальні прилади: амперметр А1, вольтметр V1, та ватметр W.

До вторинної обмотки ах трансформатора підключений резистор R, який дозволяє змінювати струм навантаження. Значення вторинного струму І2 і напруги U2 вимірюють амперметром А2 і вольтметром V2. Вимикач В1, забезпечує розмикання кола навантаження и досліді х.х.

11. 5 Порядок виконання лабораторної роботи

11.5.1. В досліді х.х. автотрансформатором ЛАТР на затискачах первинної обмотки встановлюють номінальну напругу . Вимикач ВА повинен бути розімкненим (рис. 11.3).

Вхідний опір трансформатора при досліді х.х.:

практично дорівнює повному опору Zо ланки намагнічення, оскільки опори Rо і Хо в сотні разів перевищують активний R1 і реактивний опір розсіяння X1 первинної обмотки трансформатора. З урахуванням цього, опори Rо і Хо знаходять так:

Коефіцієнт трансформації:

11.5.2 Для здійснення досліду навантаження вмикають вимикач ВА змінюючи за допомогою реостата R навантаження трансформатора, повільно збільшують струм І2 до номінального. Робочі характеристики розраховують за такими формулами:

коефіцієнт навантаження:

потужність навантаження:

Оскільки навантаження чисто активне, то

коефіцієнт потужності

коефіцієнт корисної дії

11.5.3 В досліді КЗ до первинної обмотки трансформатора підводять знижену напругу, яка складає кілька відсотків від номінальної, а вторинні обмотку замикають накоротко проводом (рис 11.4).

Ручка автотрансформатора ЛАТР перед вмиканням установки обов'язково повинна бути виведена на нуль. Потім напругу, що підводиться до первинної обмотки, плавно збільшують доти, поки струм не стане рівний номінальному. Покази приладів, що відповідають значенню струму КЗ І1к=І1ном позаносять в таблицю 11.4.

Таблиця 11.4

п/п

Виміряно

Розраховано

U1к,

B

І1 =І1к,

A

Pк,

Zк,

Rк,

Xк,

R1,

X1,

R2,

X2,

Розрахункові величини обчислюють за такими формулами:

напруга КЗ у відсотках для номінальної первинної напруги:

повний опір КЗ трансформатора

активна Rк та реактивна Хк складові опору КЗ

опори первинної обмотки і зведені опори вторинної обмотки

опори вторинної обмотки