Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4 зан 2 - 24.03.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
64.51 Кб
Скачать

5

ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ВІЙСЬКОВОЇ ПІДГОТОВКИ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри військової підготовки Запорізького національного

технічного університету

К.В. АЛЬОХІН

«____»______________2011 р.

Методична розробка

для проведення занять зі студентами

військово-облікової спеціальності «Збереження та ремонт боєприпасів, детонаторів, освітлювальних та сигнальних засобів, вибухових речовин»; військово-облікової спеціальності «Експлуатація та ремонт артилерійського озброєння і обладнання».

Розділ 3. “Тактична і тактико-спеціальна підготовка”

Підрозділ 3.2. “Тактико-спеціальна підготовка”

Підрозділ 3.2.2. “Технічне забезпечення”

Тема № 4 “Забезпечення військ військово-технічним майном ”

Заняття 2 “Забезпечення частин та підрозділів запасами

щодо експлуатації та ремонту ОВТ”

Розглянуто на засіданні кафедри

військової підготовки Запорізького

національного технічного

університету

Протокол від ________2011 р. №__

м. Запоріжжя 2011

Тема № 4 Забезпечення військ військово-технічним майном Заняття 2 Забезпечення частин та підрозділів запасами щодо

експлуатації та ремонту ОВТ

Мета заняття: Дати студентам поняття про систему артилерійсько-

технічного забезпечення (АТЗ) та про роботу служби РАО артилеріської

частини з організації АТЗ.

Час: 2 години

Місце: клас РАО

Метод: Групове зі взводом

Учбові питання:

1. Запаси частин технологічним обладнанням експлуатаційними

матеріалами та документацією.

2. Поповнення запасів РАО.

3. Створення недоторканого запасу.

Матеріальне забезпечення:

- план-конспект;

- обладнання подвіжних ремонтних майстерень (ПМ-2-70);

- методичні вказівки;

- транспортна група автомобілів, тара, гільзи, зразки озброєння.

План проведення заняття:

Вступна частина - 5 хв.

Основна частина - 150 хв.

Заключна частина - 5 хв.

Організаційно-методичні вказівки

Основна увага повинна бути спрямована на доведення до студентів знань, якими необхідно їм оволодіти для організації технічного забезпечення в умовах сучасного загальновійськового бою.

Заняття проводити також з метою формування та закріплення теоретичних знань з обліку і звітності по службі РАО і складання плану артилерійсько-технічного забезпечення (АТЗ).

Література:

Руководство по организации работ ремонтных органов частей и соединения. Воениздат М:1990 г.

Хід заняття і Вступна частина

1. Перевіряю наявність особового складу.

2. Оголошую тему та заняття, проводжу контрольне опитування з

попередньої теми (заняття) шляхом тестування.

Іі Основна частина

Питання 1. Запаси частин технологічним обладнанням

експлуатаційними матеріалами та документацією.

Однією з найважливіших задач органів військового та державного управління України являється оснащення Збройних Сил необхідним складом озброєння, військової техніки, боєприпасів, військово-технічного майна та підтримання їх в стані постійної бойової готовності та боєздатності.

Рішення цієї задачі в ЗС України здійснюється в межах системи технічного забезпечення Збройних Сил України, до введення якої віднесені:

- планування, підготовка та проведення дій по створенню науково-технічного заділа;

- розробка (модернізація) зразків (комплексів, систем) озброєння та військової (спеціальної) техніки, засобами вимірювання та військово-технічного майна;

- випробування, серійне виробництво, прийом, розподіл та поставки озброєння та військової техніки (ВВТ);

- накопичення, ешелонування, утримання запасів та забезпечення ними військ (сил);

- експлуатація, зберігання, відновлення (ремонт) та утилізація (ліквідація) ВВТ;

- мобілізаційна підготовка органів технічного забезпечення;

- професійна підготовка інженерно-технічного складу та молодших спеціалістів.

Норми утримання запасних частин, спеціального інструменту та приналежності для технічного обслуговування та ремонту озброєння визначаються положеннями та збірниками норм, що видаються Головним ракетно-артилерійським управлінням МО, запасними частинами (агрегатами, блоками) та спеціальним інструментом для ремонту базових машин та базових шасі, на яких змонтовано ракетно-артилерійське озброєння та обладнання бригада (полк) забезпечується бронетанкової та автомобільної службами. Рідинним ракетним паливом та спеціальними технічними засобами для його зберігання, транспортування, перекачки, заміра та перевірки якості а також змащувальними матеріалами та спеціальними рідинами для експлуатації та ремонту всіх видів озброєння бригада (полк) забезпечується службою паливно-мастильних матеріалів. Електротехнічними засобами загального призначення (з визначеним ЗІП) та уніфікованими електроагрегатами живлення, які входять в комплекти озброєння, бригада (полк) забезпечується відаючим органом начальника інженерних військ об’єднання, а кислотними акумуляторами та ЗІП к двигунам агрегатів живлення – автомобільної та бронетанковою службами.

Інженерними засобами, засобами зв’язку та протихімічного захисту, приладами та майном, які входять у комплект зразків ракетно-артилерійського озброєння, бригада (полк) забезпечується постачальними органами відповідних служб

Питання 2. Поповнення запасів РАО.

Витрачені запаси ракет, боєприпасів, пального, продовольства і інших матеріальних засобів повинні поповнюватися згідно до встановлених норм.

    Підвіз ракет, боєприпасів, пального, продовольства та інших матеріальних засобів в підрозділи, здійснюється за усним заявками командирів рот і окремих взводів та наказом (розпорядженням) командира (Начальника штабу) батальйону.

Поповнення танків, бойових машин піхоти (бронетранспортерів)

боєприпасами і заправка їх пальним у ході бою проводяться безпосередньо в бойових порядках, а при здійсненні маршу - в районах привалів, денного (Нічного) відпочинку і після прибуття в призначений район. При неможливості підвезення боєприпасів і пального до танків, бойових машин піхоти (Бронетранспортерів) безпосередньо в бойові порядки транспортні засоби з боєприпасами і пальним підходять як можна ближче до них. Танки, бойові машини піхоти (бронетранспортери) по черзі приховано підходять до місць розташування транспортних засобів, для поповнення боєприпасами і заправки пальним. Відповідальність за підвезення боєприпасів і пального у підрозділи несе командир взводу забезпечення, а за своєчасне поповнення боєприпасами і заправку техніки пальним - командири підрозділів.

Підвіз матеріальних засобів зазвичай проводиться: від роти матеріального забезпечення полку до батальйону - полковими транспортними засобами; від взводу забезпечення батальйону до рот-транспортними засобами батальйону.

В окремих випадках за вказівкою старшого командира (начальника) для підвезення матеріальних коштів від роти матеріального забезпечення військової частини до підрозділів батальйону використовуються транспортні засоби батальйону.

Продовольчі запаси містяться у транспортних засобах взводу забезпечення батальйону, а недоторканний запас продовольства - у речових мішках, бойових машинах піхоти (бронетранспортерах) і танках.

Забезпечення особового складу гарячої їжею організується через батальйонний продовольчий пункт, як правило, три рази на добу. При неможливості організувати триразове харчування з дозволу командира полку (Батальйону) особовий склад забезпечується гарячою їжею двічі на добу, при цьому частину добової норми продуктів видається в сухому вигляді.

 Приготування, доставку та видачу підрозділам гарячої їжі організує начальник продовольчого пункту відповідно до вказівок заступника командира батальйону з тилу (узгодженими з командиром або начальником штабу батальйону), який визначає кількість особового складу, для яких підрозділів і до якого часу готувати їжу, порядок доставки (видачі) її підрозділам батальйону. Для доставки їжі підрозділам від них при необхідності виділяються піднощики.

Питання 3. Створення недоторканого запасу.

В дивізіоні (батареї) створюються в встановлених розмірах запаси боєприпасів, інших матеріальних засобів, які утримуються та перевозять в транспорті дивізіону (батареї), в самохідної зброї (бойових машин), у артилерійських тягачах та при особовому складі.

Запаси діляться на витратну частину та недоторканий запас, який витрачається з дозволу командира частини, а у випадках термінових обставин, - з дозволу командира дивізіону з негайним докладом про це старшому командиру (начальнику).

Потребу у боєприпасах, запасних частинах, інструментах, озброєння та техніки, забезпеченість ними підрозділів та норми витрат є на обліку в розрахунково-постачальних одиницях, є бойові комплекти та комплекти.

Бойовим комплектом називають кількість боєприпасів, встановлена на одиницю озброєння або бойову машину. Бойовий комплект дивізіону (батареї) розраховується на усе озброєння за списком.

Комплекти запасних частин, інструменту та приналежностей до озброєння та техніки, які складаються з набору предметів за визначеним розрахунком та у встановлених кількостях.

Для безперебійного забезпечення частин та підрозділів ракетами, боєприпасами та військово-технічним ма йном у з’єднаннях (частинах), які створюються у встановленими наказами Міністра оборони у розмірах їх військових запасів. Вони можуть бути в транспорті з’єднання (части), підрозділів, у бойових та інших машинах, при озброєнні особового складу. У залежності від обстановки та умов бойових дій розпорядженням старшого начальника можуть створюватися допоміжні запаси, які перевищують встановлені норми військових запасів.

Допоміжні запаси боєприпасів можуть викладатися завчасно на грунт на вогневих позиціях артилерії або утримуються на транспорті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]