Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3 зан.3.-5.04 .doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
95.74 Кб
Скачать

ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ВІЙСЬКОВОЇ ПІДГОТОВКИ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри військової підготовки Запорізького національного

технічного університету

К.В. АЛЬОХІН

«____»______________2011 р.

Методична розробка

для проведення занять зі студентами військово-облікової спеціальності «Збереження та ремонт боєприпасів, детонаторів, освітлювальних та сигнальних засобів, вибухових речовин»; військово-облікової спеціальності «Експлуатація та ремонт артилерійського озброєння і обладнання».

Розділeу 3. “Тактична і тактико-спеціальна підготовка”

Підрозділ 3.2. “Тактико-спеціальна підготовка”

Підрозділ 3.2.2. “Технічне забезпечення”

Тема № 3. “Служба РАО частини”

Заняття 3. “Контроль за діяльністю служби РАО.”

Розглянуто на засіданні кафедри

військової підготовки

Запорізького національного

технічного університету

Протокол від ________2011 р. №__

м. Запоріжжя 2011 р.

Тема № 3. “Служба РАО частини”

Заняття 3. “Контроль за діяльністю служби РАО.”

Мети: Вивчити та засвоїти сутність і завдання технічного забезпечення, призначення служби РАО, завдання, які вона виконує, організаційну структуру служби РАО частини і об’єднання.

Година: 4 години

Місце: клас РАО

Метод: Групове з 1/2 взводу

Учбові питання:

Учбові питання:

1. Контроль діяльності служи РАО

2. Заходи контролю щодо попередження подій та пошкоджень РАО

3 .Контроль щодо заходів безпеки при виконанні робіт з ракетно-артилерійським озброєнням

Матеріальне забезпечення:

План-конспект;

Обладнання пересувних ремонтних майстерень (ПМ-2-70);

Методичні вказівки;

Транспортна група автомобілів, тара, гільзи, зразки озброєння.

План проведення заняття:

Вступна частина - 5 хв.

Основна частина - 110 хв.

Заключна частина - 5 хв.

Організаційно-методичні вказівки

Основна увага має бути спрямована на доведення до студентів знань, якими необхідно їм оволодіти для організації технічного забезпечення в умовах сучасного загальновійськового бою.

Заняття проводити також з метою формування та закріплення теоретичних знань з обліку і звітності по службі РАО і складання плану артилерійсько-технічного забезпечення (АТЗ).

Література:

Руководство по организации работ ремонтных органов частей и соединения. Воениздат М:1990 г.

І Вступна частина

Перевіряю наявність особового складу.

Оголошую тему та заняття, проводжу контрольне опитування з попередньої теми (заняття) шляхом тестування.

Іі Основна частина

Питання 1. Контроль діяльності служи РАО.

Діяльність служби РАО підлягає контролю, а саме перевіряється:

- виконання вимог зберігання РАО та майна;

- вимог до проведення планових технічних робот;

- порядок рекламації та РТО;

- проведення обліку РАО;

- організаційні засоби щодо засобів безпеки при виконанні робот;

З метою перевірки стану зберігання РАО та майна проводиться контрольно-технічний огляд (КТО) при зберіганні, який здійснюється особами, які вiдповiдають за зберігання.

Пiд час роботи комісії контролю правильності зберігання РАО і майна та їх технічного стану перевiряється:

- технічний стан РАО та майна, яке зберігається та його комплектнiсть;

- стан консервацiї (герметизацiї) та якiсть консервацiйних матерiалiв (перевірка стану замазок, клею, тканини, iнгибiрованого паперу, силікагелю тощо);

- стан складальних одиниць та деталей з обмеженими термiнами зберiгання;

- електричний опiр ізоляції;

- функцiонування усiх вузлiв, механiзмiв, пультiв та зразка РАО в цiлому в обсязi перелiку основних перевiрок технiчного стану, зазначеного в експлуатацiйнiй документацiї;

- стан штабелів, пiдставок, козелків на яких установлені зразки РАО;

- відповідність вимогам розмiщення РАО та майна на мiсцях зберiгання;

- якiсть консервації РАО та майна;

- повнота та правильнiсть ведення документацiї на РАО та майно, які зберiгаються (формулярiв, паспортiв, книг огляду (перевiрки) озброєння);

- стан обладнання мiсць зберiгання.

Головою комісії призначається заступник командира військової частини з озброєння, який є відповідальним за постановку РАО на зберігання. Членами комісії призначаються посадові особи служб, які відповідальні за складові частини РАО, а також спеціалісти та командири підрозділів, які відповідальні за зберігання.

Якщо на зберігання ставляться зразки РАО, що не мають складових частин за іншими службами (родами військ), то головою комісії може бути призначений начальник служби РАО.

Перед постановкою РАО та майна на тривале зберігання проводиться перевірка засобів вимірювальної техніки військового призначення, огляд об‘єктів котлонагляду і електроустановок, заміна складальних одиниць і деталей з обмеженим терміном зберігання, якщо термін проведення вказаних робіт закінчується до проведення запланованого ТО-2 (РТО).

Під час проведення РТО у ремонтних підрозділах частини комісія контролює повноту і правильність проведення робіт, слідкує за відповідністю їх операційним картам.

Результати усіх робіт щодо контролю РАО та майна, які знаходяться на зберіганні, оформлюються в Книзі огляду (перевірки) озброєння, техніки, ракет і боєприпасів, що ведеться відповідальним за зберігання.

Книга ведеться на кожне місце зберігання (сховище, навіс, відкрита площадка).

Для зняття РАО та майна з тривалого або з короткочасного зберігання віддається наказ військової частини, у якому визначається підстава для зняття.

Технічне обслуговування №1 і №2 при зберіганні РАО проводиться, на місцях зберігання особовим складом, за яким закріплено озброєння із залученням (за необхідністю) спеціалістів ремонтного підрозділу.

За повноту та якість робіт проведення ТО-1з та ТО-2з відповідає особа, яка відповідальна за зберігання РАО та майна, а за проведення РТО – командир ремонтного підрозділу.

Питання 2.Заходи контролю щодо попередження подій та пошкоджень РАО

Для попередження подій та пошкоджень РАО треба постійно виконувати такі заходи:

- старанно слідкувати за станом гальм, механізмів приводів управління та їх регулюванням, укладанням та кріпленням боєприпасів, комплектів ЗІП та інших предметів комплектування зразків РАО;

- застосовувати для РАО паливо, пально-мастильні матеріали, спеціальні рідини, що передбачені експлуатаційною документацією;

- регулярно перевіряти стан каналів стволів гармат та мінометів;

- приймати заходи щодо захисту від впливу сонячної радіації ракет, боєприпасів, оптичних та гумово-технічних виробів;

- слідкувати за величиною опору ізоляції електричних ланцюгів;

- допускати до роботи на об‘єкти котлонагляду і до їх обслуговування тільки осіб, які пройшли навчання і що мають відповідні посвідчення установленої форми;

- періодично здійснювати повний або частковий технічний огляд об‘єктів котлонагляду;

- постійно слідкувати за комплектацією зразків РАО, об‘єктів котлонагляду та електроустановок справними вогнегасниками;

- не допускати до експлуатації електроустановки, у яких закінчився термін дії технічного огляду;

- не допускати до експлуатації зразки РАО, у яких закінчилися термін дії перевірки засобів вимірювальної техніки військового прзначення;

- не допускати до експлуатації рукава та шланги високого та низького тиску з простроченими термінами перевірки.

Порядок розслідування та обліку подій та пошкоджень РАО

Порядок розслідування, обліку подій та пошкоджень РАО надається в Настанові по забезпеченню бойових дій, в Керівництві з експлуатації РАО.

Пошкодження ракетно-артилерійського озброєння в залежності від обставин, характеру та наслідків поділяються на поломки, аварії та катастрофи.

Облік пошкоджених внаслідок аварій та катастроф зразків РАО здійснюється в службі РАО частини. Якщо пошкодження (пригоди) виникли з об’єктом котлонагляду, який зареєстрований в Інспекції котлонагляду оперативного командування, або пов’язані з нещасними випадками з людьми, то в розслідуванні бере участь інспектор Інспекції котлонагляду оперативного командування. Інші пошкодження на об’єктах котлонагляду, які не зареєстровані в Інспекції котлонагляду, розслідуються нештатним інспектором котлонагляду військової частини.

Аварії і катастрофи, які мали місце на електроустановках як загальновійськового, так і спеціального призначення, розслідуються з участю нештатних інспекторів з електронагляду військового з’єднаня (гарнізону).

Нещасні випадки з робітниками і службовцями Збройних Сил України підлягають розслідуванню з участю технічного інспектора ради профспілки.

Якщо за попередніми даними аварія або катастрофа скоїлась з причини неякісного виготовлення зразка на заводі-виробнику або неякісного ремонту його в ремонтному органі та для рішення питання про причину події потрібна присутність представника заводу-виробника (ремонтного підприємства). У цьому випадку командування військової частини повинно прийняти термінові заходи щодо виклику вказаних представників.

Начальник служби РАО військової частини, після отримання акту технічного стану зразка РАО, який попав в аварію або катастрофу, зобов’язаний прийняти заходи щодо його відновлення, а у випадку, якщо зразок РАО не може бути відновлено силами військової частини, повинен направити акт технічного стану зразка РАО і матеріали розслідування зі своїм висновком у вищу службу РАО для прийняття рішення.

Питання 3. Контроль щодо заходів безпеки при виконанні робіт з

ракетно-артилерійським озброєнням

Командири (начальники) усіх ступенів, особовий склад обслуг (екіпажів) та інші особи, які пов’язані з експлуатацією РАО, при усіх роботах зобов’язані суворо дотримуватися заходів безпеки, які визначені керівними документами та експлуатаційною документацією. Виконання заходів безпеки є обов’язковим в усіх випадках. Терміновість робіт та інші причини не є підставою для їх порушення.

Заходи щодо забезпечення безпеки робіт, які проводяться у військовій частині, повинні бути направлені на створення безпечних умов експлуатації РАО, запобігання травматизму та професійних захворювань особового складу.

При проведенні робіт з РАО командири підрозділів (керівники робіт) відповідають за:

- забезпечення правильної експлуатації з дотримуванням вимог заходів безпеки;

- забезпечення правильної організації робіт на робочих місцях;

- проведення своєчасного інструктажу з особовим складом;

- забезпечення особового складу інструкціями щодо заходів безпеки;

- контроль виконання вимог інструкцій щодо заходів безпеки;

- своєчасне розслідування порушень заходів безпеки та участь у складанні актів про нещасні випадки, які пов’язані з експлуатацією РАО;

- постійний контроль за справним станом інструменту, пристосувань, засобів індивідуального захисту, за їх своєчасним витребуванням та заміною.

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ проведення будь-яких робіт без керівництва та постійного нагляду керівника робіт, а також без перевірки знань особовим складом експлуатаційної документації

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]