Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MU_SAM_kaf_TGG.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
489.47 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ХАРКІВСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ МІСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

(З ДИДАКТИЧНИМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ)

з дисципліни

"ОСНОВИ МЕНЕДЖМЕНТУ"

для студентів спеціальностей

6.020107 - «Туризм»,

6.140101 - «Готельно-ресторанна справа»

всіх форм навчання

Харків – ХНАМГ - 2007

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ (З ДИДАКТИЧНИМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ) з дисципліни «Основи менеджменту» для студентів спеціальностей «Туризм», «Готельно-ресторанна справа» всіх форм навчання / Укл. О.А. Карлова – Харків: ХНАМГ, 2007. – 39 с.

Подано систематизований методичний матеріал до лекцій, практичних та семінарських занять, виконання індивідуального науково-дослідного завдання, розглянуті питання індивідуально-консультативної роботи, методики активізації процесу навчання, системи поточного та підсумкового контролю.

Рекомендовано кафедрою туризму та готельного господарства. Протокол №1 від 31 серпня 2007 року.

ЗМІСТ

ВСТУП ………………………………………………………………………

4

  1. ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ ……………………...

  2. РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ…………...

  3. КВАЛІФКАЦІЙНІ ВИМОГИ ДО СТУДЕНТІВ……………………

  4. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ …………

  5. ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ ЗА МОДУЛЯМИ ТА ТЕМАМИ……………………………………………………………………

  6. ПЛАНИ Семінарських та практичних занять………...

  7. САМОСТІЙНА РОБОТА СТУДЕНТІВ ……………………………

  8. КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ ……...…..

  9. СИСТЕМА ПОТОЧНОГО ТА ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ ……………………………………………………….

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ……………...…………………………………….

5

8

16

17

18

23

25

27

32

37

ВСТУП

Державна політика управління передбачає використання взаємодіючих и взаємокорелюючих інструментів, в сукупності яких основи менеджменту організацій займає особливе місце. Ефективність реалізації програми розвитку економіки держави базується на розбудові гнучкої та адаптивної системи менеджменту організацій, що вказує на необхідність впровадження елементів основ системи менеджменту в сфери управління.

Одночасно менеджмент являє собою один із важливих та ефективних важелів регулювання ринкової економіки, за допомогою якого держава забезпечує створення необхідних передумов для структурної трансформації національної економіки, прискореного розвитку пріоритетних галузей та сфер діяльності. Тому навчальна дисципліна “Основи менеджменту” є важливою для підготовки студентів спеціальностей «Туризм», «Готельно-ресторанна справа» усіх форм навчання.

Навчальну дисципліну “Основи менеджменту” віднесено до групи нормативних дисциплін циклу професійної підготовки за спеціальністю «Туризм», «Готельно-ресторанна справа» усіх форм навчання. Програму навчальної дисципліни розроблено у відповідності до вимог галузевого стандарту вищої освіти на базі освітньо-професійної програми підготовки бакалавра. Враховано рекомендації положень Болонської декларації щодо кредитно-модульної системи організації навчального процесу.

Мета: формування сучасного управлінського мислення та системи спеціальних знань у галузі менеджменту, формування розуміння концеп­туальних основ системного управління організаціями; набуття умінь ана­лізу внутрішнього та зовнішнього середовища, прийняття адекватних управлінських рішень.

Завдання дисципліни: засвоєння теоретичних та організаційних основ менеджменту та управління організаціями, розуміння сутності організації та взаємозв'язку її внутрішніх елементів та зовнішнього середовища, розуміння системи методів управління, змісту процесів та технології управління, здійснення мотивування та контролювання; засвоєння організації взаємодії та повноважень, прийняття рішень у менеджменті, інформаційного забезпечення процесу управління, керівництва та лідерства, стилей управління, ефективності управління.

Предмет: загальні закономірності, принципи формування, функціо­нування та розвитку системи управління організацією; управлінські відносини.

Міністерство освіти і науки України

СТАНДАРТ ВИЩОЇ ОСВІТИ ХНАМГ ПНД

Затверджено наказом ректора Академії

від „ . . . „ . . . . . . . . 2006 р. № . . . .

П Р О Г Р А М А Н А В Ч А Л Ь Н О Ї Д И С Ц И П Л І Н И

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]