Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М'язи.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
3.87 Mб
Скачать

Глибокі м’язи грудей

До них належать зовнішні і внутрішні міжреберні м'язи, поперечний м'яз грудей і діафрагма. Вони з'єднуються з ребрами, входять до складу стінок грудної клітки і є власне дихальними м'язами, забезпечуючи дихальні рухи.

Зовнішні міжреберні м'язи ( mm. intercostales externi ) ( 8 )

короткі м'язи, що розміщені в міжреберних проміжках, заповнюючи їх від хребта до початку реберних хрящів.

Починаються від нижнього краю ребра і прямують косо вниз і вперед.

З'єднуються із верхнім краєм нижче розташованого ребра

Функції: піднімають ребра, беруть участь в акті вдиху.

Внутрішні міжреберні м'язи ( mm. intercostales interni ) ( 9 )

короткі і розміщені під зовнішніми (8). Знаходяться в міжреберних проміжках, заповнюючи їх від грудини до кутів ребер.

Починаються від верхнього краю ребра, прямують косо вгору і вперед.

Прикріплюються до нижнього краю вище розташованого ребра.

Функції: опускають ребра, сприяють видиху.

Поперечний м'яз грудей ( m. transversus thoracis )

у людини слабо розвинутий, розташований на задній поверхні передньої грудної стінки.

Починаються від нижньої частини тіла грудної кістки та мечоподібного відростка. Пучки його розходяться в обидва боки.

Прикріплюються окремими зубцями до II-VI ребер.

Функції: опускає ребра, сприяє видиху.

М’язи живота

Поділяють на передню, бічну і задню групи.

М'язи живота займають проміжок між нижньою частиною кола грудної клітки і верхнім краєм таза. Вони оточують черевну порожнину, утворюючи м'язову основу її стінок. Зверху черевна порожнина обмежена діафрагмою, яка відокремлює її від грудної порожнини. Внизу вона з'єднується з порожниною таза, вихід із якого закривають м'язи дна малого таза, утворюючи таким чином тазову діафрагму.

Апоневрози парних (правих і лівих) широких м'язів живота з'єднуючись між собою, утворюють сухожильну смужку, яка тягнеться уздовж серединної лінії передньої черевної стінки від мечоподібного відростка грудної кістки до симфізу лобкових кісток і називається білою лінією живота. В середній частині білої лінії живота знаходиться пупкове кільце, що виповнене щільною сполучною тканиною.

М'язи живота утворюють передню, задню та бічні стінки черевної порожнини. Відповідно за розташуванням розрізняють передню, задню і бічні групи цих м'язів.

Функції м'язів живота різноманітні і складні. Їх зручно розглядати разом. М'язи живота беруть участь у рухах тулуба і грудної клітки: згинають тулуб наперед, забезпечують нахили хребта в сторони і його повороти разом з грудною кліткою вправо і вліво.

Формуючи черевні стінки, м'язи живота підтримують внутрішні органи у певному положенні і виконують важливу захисну функцію. М'язи живота разом із діафрагмою і м'язами нижньої стінки таза утворюють черевний прес. Скорочуючись, вони тиснуть на внутрішні органи подібно до преса, тому й отримали назву м'язів черевного преса. При одночасному скороченні ці м'язи здатні різко збільшувати внутрішньочеревний тиск, а отже беруть участь у таких фізіологічних актах, як кашель, ікавка, блювота, сечовипускання, дефекація, пологи тощо. З'єднуючись із кістками грудної клітки, м'язи живота беруть участь у дихальних рухах.

Внаслідок слабкості м'язів черевного преса (наприклад, у людей, які погано розвинені фізично, а також у людей похилого віку та осіб виснажених тяжкою хворобою) може статися не тільки опущення органів черевної порожнини (нирок, шлунка, кишок тощо), а й утворення гриж.

У передньолатеральних стінках живота є слабкі місця, де внутрішні органи (найчастіше петлі кишок, частини великого сальника та ін.) під час високого внутрішньочеревного тиску можуть виходити під шкіру, випинаючи спереду себе парієтальну очеревину, розсовуючи волокна фасцій та апоневрозів. Так утворюються грижі. Такими слабкими місцями можуть бути: пахвинний канал, стегнова ділянка, пупковий отвір, біла лінія живота. Тому грижі розрізняють пахвинні, стегнові, пупкові і грижі білої лінії живота.