Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОРГАНІЗАЦІЯ ТРАНСПОРТНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
135.17 Кб
Скачать

3. Історія розвитку транспортних засобів та мотивація щодо їх вибору

Туризм, як масове явище, нерозривно пов'язаний із про­цесом організації перевезення і використанням технічних засобів. Розглядаючи етапи розвитку туризму на протязі життя людства більшість авторів схиляється до думки, що розвиток масового туризму прямо пов'язаний з революцій­ними змінами на транспорті. Це, зокрема, винайдення паро­плаву та паровозу, розширення мережі доріг в Європі (по­чаток XIX - початок XX ст.), поява наприкінці XIX ст. автомобіля як засобу перебування і на початку XX ст. - перших літаків.

Так, Дж. Уокер виділяє п'ять епох туризму, перша з яких - передіндустріальна (закінчується 1840 р.) - це мо­мент масового використання в туризмі переважно заліз­ниць, морських та річкових суден. Він вважає, що історія туризму в цілому поділяється на дві частини: перша - до появи і використання масових видів транспорту; друга - після їх появи, яка, в свою чергу, досить точно поділяєть­ся відповідно до появи і використання в туризмі кожного з видів транспорту. А саме: час залізниць, час автомобілів, час реактивних авіалайнерів і час круїзів на морських лайнерах.

Отже, можна стверджувати, що поступово із категорії по­дорожей виділилось явище транспортного туризму, як са­мостійної галузі яка особливо бурхливого розвитку набула в XX ст.

У силу визначення тривалості мінімального і максималь­ного термінів перебування в місці призначення та критерію віддаленості місця постійного проживання (за визначенням ВТО не менш 100 миль, тобто 140 км), виникає необхід­ність інтенсифікації процесу переміщення і використання найбільш ефективних для кожного конкретного випадку засобів перевезень.

В екстремальному і найбільш давньому варіанті подоро­жі відбуваються пішки. Пішохідні маршрути і сьогодні складають чималу частину екскурсійних і туристських програм, однак лише окремі мандрівники подорожують на ве­ликі відстані пішки. В наш час, турист переважно намагається у найкоротший термін прибути до місця/країни подорожування, де й здійснити заплановану подорож. При цьому, власне основний етап переміщення повинен бути мінімізований за часом його здійснення. Виключення склада­ють, маршрутно-транспортні тури (автобусні, залізничні), круїзи на морських чи річкових лайнерах, де власне перемі­щення є складовою туру, а в окремих випадках турист проживає і харчується на транспортному засобі.

Власне з етапу перевезення починає формуватися враження від туристичної подорожі. А всі знають, що перше враження - найбільш важливе. І від того наскільки комфортною буде поїздка залежатиме те, чи отримає турист

4.Классіфікація транспортних подорожей і транспортних засобів

Транспортні подорожі - це подорожі організованих груп туристів при наявності путівок (ваучерів) по розроблених маршрутах з використанням різних транспортних засобів.

Туристичне транспортний подорож, як правило, реалізується декількома видами транспорту: залізничний плюс автомобільний (автобус і легковий автомобіль), авіаційний плюс автомобільний, водний плюс залізничний, плюс автомобільний.

Найбільш мобільні види транспорту - автобус і легковий автомобіль - використовуються як на самостійному маршруті, так і у вигляді допоміжного (трансфертного) транспорту з доставки туристів з аеропорту (вокзалу) до готелю і назад.

Транспортні подорожі класифікуються за:

  • способу пересування на маршруті;

  • виду використовуваного транспорту;

  • побудови траси маршруту;

  • тривалості подорожі;

  • сезонності;

  • інших факторів

Відповідно до Рекомендацій за статистикою туризму розробленими СОТ, пропонується наступна класифікація засобів транспорту:

  1. повітряний транспорт: рейси, що підкоряються розкладом; інші повітряні перевезення;

  2. водний транспорт: пасажирські лінії й пороми; круїзи; інші;

  3. сухопутний транспорт: залізничний транспорт; міжміські та міські автобуси та інший громадський автодорожній транспорт; приватні автомашини (місткістю до 8 чоловік); прокат автотранспортних засобів; інші сухопутні транспортні засоби.

Найбільшою популярністю користуються автобусні, авіаційні та залізничні подорожі (близько 90% загального обсягу транспортних подорожей).

При плануванні своєї подорожі турист враховує такі фактори як: швидкість доставки до мети поїздки, комфорт подорожі, вартість, можливість перевезення багажу та його вага, можливість зупинки на шляху прямування, умови харчування, рівень шуму, вібрації, умови для сну і відпочинку, можливість широкого огляду під час поїздки, наявність несприятливих екологічних факторів і безпеку.

За пріоритетам ці вимоги розподіляються в такому порядку:

  • безпеку подорожі;

  • вартість і наявність різних пільг;

  • комфортабельність;

  • швидкість доставки;

  • інші фактори.

Чим більший набір позитивних факторів, тим вища вартість транспортного подорожі, проте жоден транспортний засіб не задовольняє всім набору вимог.

Високої пасажиромісткості та комфорту подорожі на морських і річкових суднах протиставляється їх невисока мобільність і швидкість повідомлення.

Висока швидкість доставки на літаках при досить високому рівні сервісу пов'язана з високим рівнем тарифів.

Висока мобільність автомобільного транспорту (автобусів і легкових автомобілів) протиставляється невисокою пасажиромісткості та низького рівня безпеки та ін У цілому оцінка привабливості основних транспортних засобів для міжнародних туристичних подорожей за десятибальною рейтингом наведена в таблиці 1.

Критерії оцінки

Види транспортних засобів

річкові судна

морські судна

Залізничн

рожні вагони

автобуси

легкові автомобілі

літаки

Безпека руху

7

5

6

4

5

7

Екологічна безпека

6

6

7

5

6

8

Вартість перевезення *

8

6

9

8

2

1

Експлуатаційна швидкість

1

2

6

4

6

10

Мобільність

Таблиця 1. Оцінка привабливості транспортних засобів.

1

1

1

8

10

5

Можливість зупинки на шляху прямування забажанням туристів

2

1

1

8

10

1

Можливість тривалого життєзабезпечення в дорозі

8

10

5

3

2

5

Місткість

7

10

6

4

1

7

Питомі капітальні витрати *

2

1

5

8

10

2

Рівень комфорту

8

10

2

4

6

6

Всього балів 50 52 48 56 58 52

* Найбільш низький бал відповідає найбільш високій вартості

Аналізуючи дані таблиці, слід зазначити, що рейтинг перерахованих транспортних засобів по десяти основним вимогам відрізняється незначно. Тут (як уже було відзначено) відіграє певну роль вплив взаімнопротівоположних чинників (вартості, експлуатаційні швидкості, місткості, капітальних витрат і ін)