Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організації.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
47.2 Кб
Скачать

Міжнародні організації

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

Міжнародні міжурядові організації, найчастіше асоціюються із терміном Міжнародні організації — це організації трьох або більше урядів, спрямовані на вирішення певних спільних питань чи організації проектів. Уряди діють від імені своєї держави і представляють її інтереси, притримуючись поваги її суверенітету.

Igo (Intergovernmental Organization) становить собою об'єднання незалежних держав, або інших міжурядових організацій.

м.му.о. часто називають і м.о, хоча останніми можуть називатися також і м.неуряд. організації такі як м. неприбуткові о. чи мультинаціональні корпорації. М.му.о є важливим суб'єктом в публічному міжнародному праві, починають діяти після підписання певного взаємного договору, ратифікованого державами-учасниками.

Класифікація ММУО

  • За предметом діяльності — політичні, економічні, кредитно-фінансові, з питань торгівлі, охорони здоров'я, культури та ін.

  • За колом учасників — універсальні, регіональні.

  • За порядком прийому нових членів — відкриті, закриті.

  • За цілями та принципами діяльності — з загальною компетенцією, зі спеціальною компетенцією.

  • За кількістю членів — всесвітні, групові.

Ознаки

  1. членство 3-х і більше;

  2. наявність установчого міжнародного договору;

  3. постійні органи і штаб-квартира;

  4. повага суверенітету членів-держав;

  5. невтручання у внутрішні справи;

  6. встановлення порядку прийняття рішень і їх юридичної сили.

Деякі міжнародні організації

  • Європейський Союз

  • Європейський банк реконструкції та розвитку

  • Світовий банк

  • МБРР

  • НАТО

  • ОБСЄ

  • ООН

  • СНД

  • СОТ

  • ЮНЕСКО

  • Світова організація інтелектуальної власності (World Intellectual Property Organization)

Організація Об'єднаних Націй

Організа́ція Об'є́днаних На́цій (ООН) — міжнародна організація, заснована 24 жовтня 1945 на конференції у Сан-Франциско на підставі Хартії Об'єднаних Націй. Декларованою метою діяльності організації є підтримання і зміцнення миру і міжнародної безпеки та розвиток співробітництва між державами світу.

Головні органи ООН: Генеральна Асамблея (ГА), Рада Безпеки (РБ), Секретаріат (генеральний секретар обирається Генеральною Асамблеєю за рекомендацією Ради Безпеки на 5 років), Міжнародний Суд, Економічна і соціальна рада; Рада з Опіки; штаб-квартира знаходиться у Нью-Йорку.

Члени-засновники - 51 держава (в т. ч. Україна). Станом на 1998 рік ООН нараховувала 185 держав-членів. З 14 липня 2011 року має 193 держави-члени[1]. Західна Сахара та інші маленькі держави не приєднались до ООН через їх невизнання.

Організація фінансується з обов'язкових та добровільних внесків від своїх держав-членів, і користується шістьма офіційними мовами: арабська, китайська, англійська, французька, російська та іспанська.

Історія творення

Після невдалих спроб та рішень Ліги Націй (1919-1946), до який принципово не приєднувалися Сполучені Штати Америки, в 1945 році була створена Організація Об'єднаних Націй для підтримки міжнародного миру і розвитку співробітництва у вирішенні міжнародних проблем економічного, соціального та гуманітарного характеру. Перші задуми та конкретний план для нової всесвітньої організації було підготовлено під егідою Державного департаменту США у 1939 році. А Франклін Д. Рузвельт тоді вперше ввів поняття «Організація Об'єднаних Націй» як термін для позначення союзних країн. Цей термін був вперше офіційно використаний 1 січня 1942 року, коли 26 держав підписали Атлантичну хартію, взявши на себе зобов'язання продовжувати військові дії. 25 квітня 1945 Конференція ООН зі створення міжнародної організації почала діяти в Сан-Франциско, на якій були присутні 50 урядів і ряд неурядових організацій, що брали участь у розробці Статуту Організації Об'єднаних Націй. Організація Об'єднаних Націй офіційно існує з 24 жовтня 1945 після ратифікації Статуту п'ятьма постійними членами Ради Безпеки - Францією, Республікою Китай, СРСР, Великобританією і Сполученими Штатами і більшістю - 46 іншими сторонами, що теж підписали цей договір-статут. Перше засідання Генеральної Асамблеї, з 51 країнами учасниками, і Ради Безпеки, відбулося у Центральному залі Вестмінстера в Лондоні в січні 1946 року.