Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5. Лк. Конфл у виробн.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
52.38 Кб
Скачать

Тема 5. Природа конфліктів, які виникають у процесі трудової діяльності. План

  1. Сутність та прояви міжособистісних конфліктів у процесі трудової діяльності (ділових конфліктів).

  2. Форми конфліктів у процесі трудової діяльності (ділових конфліктів).

  3. Поняття про маніпулювання.

  4. Особливості врегулювання міжособистісних конфліктів в організації.

  5. Загальне поняття про медіаторство як цивілізований спосіб врегулювання конфліктів.

Вступ. Переважна більшість конфліктів пов’язана з участю не одної, а багатьох осіб. При цьому прийнято розрізняти конфлікти між окремими індивідами, групами людей, між великими об’єднаннями і соціальними групами людей. Кожен з них має свою специфіку. В даній темі буде розглянуто міжособові конфлікти. Такі конфлікти є досить частими у побуті, в трудовій діяльності та інших сферах життєдіяльності людини.

1.Сутність та прояви міжособистісних конфліктів у процесі трудової діяльності (ділових конфліктів).

Міжособовий конфлікт. Цей тип конфлікту є одним з найпоширеніших. Він має багато різновидів, серед яких виділяються: міжособові внутрішньогрупові та міжособові міжгрупові.

У взаємодії окремих людей міжособовий конфлікт проявляється у вигляді боротьби інтересів, за свої соціальні ролі тощо.

Більшість конфліктогенів у міжособистих конфліктах можна розподілити на три групи. Розглянемо їх. Прагнення до верховенства.

Подібне прагнення виявляється в бажанні постійного домінування, як через агресивність, так і через верховенство. До таких якостей можна віднести надмірні розмови про свої успіхи, категоричність і безапеляційність у відносинах, постійне згадування про неприємні ситуації для іншої сторони, перекладання відповідальності на інших.

Прояв агресивності.

Тут ми можемо говорити про вплив природної нервозності у людини, що може межувати з агресивністю. Подібний стан може викликати прагнення людини свідомо створювати кризові ситуації. Підвищена агресивність може стимулювати пошук можливості рішення своїх проблем за рахунок інших. Занижена агресивність у людини може гальмувати досягнення поставленої мети.

Прояв егоїзму.

Дія егоїста спрямована на досягнення сприятливих для себе результатів, як правило, за будь-яку ціну, незважаючи на етичні оцінки навколишніх.

В організаціях він виявляється по-різному. Найчастіше це боротьба керівників за обмежені ресур­си, капітал чи робочу силу, за використання певного обладнання, за схвалення певних дій та ідей, взаємні претензії колег тощо.

Конфлікт між особистістю і групою. Виробничі гру­пи встановлюють певні норми поведінки. Кожен повинен дотримуватись їх, щоб визнаватись неформальною гру­пою. Однак якщо очікування групи входять у суперечність з очікуваннями окремої особистості, може виникнути конфлікт.

Причинами конфліктів тут можуть бути:

  • розподіл матеріальних, фінансових і кадрових ресурсів;

  • розподіл прибутків;

  • обґрунтування графіків або порядку виконання робіт;

  • характер і обсяг повноважень;

  • службова ієрархія;

  • конкурентна боротьба між організаціями і підрозділами одної організації;

  • протистояння між організаціями й контролюючими органами;

  • протистояння між організаціями з приводу виконання або невиконання договірних зобов’язань;

  • невідповідність між рівнем кваліфікації працівника і характером його роботи;

  • трудові, які стосуються: оплати праці; матеріального покарання і заохочення; розподілу обов’язків та обсягу робіт; службового просування; взаємостосунків між адміністрацією і трудовим колективом, між окремими членами трудового колективу або підрозділами;

  • протистояння між досвідченими (кваліфікованими, старими) працівниками і недосвідченими (малокваліфікованими, молодими);

  • взаємне протистояння між різними спеціалістами однієї організації.

Слід зазначити, що менеджери можуть бути як безпосередніми учасниками трудового конфлікту, так і третьою стороною при врегулюванні протистояння між адміністрацією і трудовим колективом (наприклад, при проведенні страйків).

Розглянемо груповий (за участю двох і більше учасників) конфлікт. Якщо в якості прикладу взяти організацію, то будь-яка з них скла­дається з певних формальних і неформаль­них груп, між якими можуть виникати конфлікти. Найчастіше конф­лікт виникає через розбіжності в цілях чи інтересах функціональних структурних груп.

Груповий конфлікт проявляється також як зіткнен­ня особистостей. Люди з різними рисами характеру, поглядами та цінностями інколи просто не в змозі спів­існувати. Як правило, погляди та цілі таких людей дуже відрізняються.

Груповий конфлікт може виникнути також у ході боротьбі між структурними підрозділами за матері­альні, трудові чи фінансові ресурси.

Найбільш поширеними причинами такого конфлікту є: обмеженість ресурсів, взаємозалежність завдань, розбіжності в цілях, відмін­ності в уявленнях, інтересах і цінностях, в манері по­ведінки та життєвому досвіді, незадовільна комунікація.

Навіть у найбільших організаціях ресурси завжди обмеже­ні. Керівництву досить скла­дно вирішити, як поділити матеріальні, людські та фінансові ресурси між працівниками і різними групами, щоб досягти за­гальних цілей організації.

Проаналізуємо основні протиріччя, що можуть спричиняти групові конфлікти.

Взаємозалежність завдань. Можливість конфлікту існує скрізь, де одна людина або група залежить у ви­конанні завдань від іншої людини або групи. Оскільки всі організації є системами, що складаються із взаємо­залежних елементів, при неадекватній роботі одного з підрозділів або людини взаємоза­лежність завдань може стати причиною конфлікту.

Розбіжності в цілях. Можливість конфлікту в орга­нізаціях зростає зі збільшенням спеціалізації та поділу їх на підрозділи. Це відбува­ється тому, що спеціалізовані підрозділи самі формують свої цілі і можуть приділяти більшу увагу їх досягненню, ніж досягненню мети всієї організації.

Відмінності в уявленнях і цінностях. Уявлення про певну ситуацію залежить від бажання досягти певної цілі. Замість того, щоб об’єктивно оцінювати ситуацію, люди можуть розглядати тільки ті погляди й альтернати­ви, які, на їхню думку, позитивні для групи і особистих потреб.

Незадовільна комунікація. Погана забезпеченість інфор­мацією є як причиною, так і наслідком конфлікту, що заважає окремим працівникам чи групі усвідомлювати ситуа­цію або погляди інших. Якщо керівництво не може до­вести до відома підлеглих певні новації та переконати в їх необхідності й вигідності для них, підлеглі можуть відреагувати таким чином, що виникне конфлікт між ад­міністрацією і підлеглими або й між самими підлеглими.

Організаційні фактори. Найбільш поширеною і зро­зумілою причиною напруги в організаціях є переванта­ження або надмірно мала завантаженість у роботі. Такі конфлікти часто виникають і загострюються через нездатність керівників розробити й довести до відома підлеглих точний опис посадових функцій, обов’язків, вимог до праці.

Іншою причиною є конфлікт ролей, який виникає, коли до працівника висуваються суперечливі вимоги, або порушення принципу єдиноначальності, одержання підлеглим розпоря­джень з різних джерел, що суперечать один одному.

Невизначеність ролей, тобто ситуа­ція, коли працівник не розуміє, що від нього хочуть.

Нецікава робота.

Крім цих фак­торів напруга може виникнути внаслідок незадовільних побутових умов – наприклад, неналежного харчування відхилень у темпе­ратурі приміщення, поганого освітлення чи надмірного шуму.

Особисті фактори. Праця становить основний ас­пект життя більшості людей, однак життєдіяльність людини тільки нею не об­межується. Причина багатьох стресових ситуацій часто буває поза роботою – в сім’ї чи в більш широкому соціальному середовищі. До та­ких причин належать сімейні негаразди та проблеми, хвороба чи серйозне тілесне ушкодження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]