Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
терміни 2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
104.45 Кб
Скачать

Класифікація і план рахунків бо

  1. Класифікація рахунків - науково обґрунтоване групування рахунків за суттєвими однорідними ознаками.

  2. Операційні рахунки - рахунки, призначені для відображення однорідних операцій, пов'язаних із господарськими процесами.

  3. Основні рахунки - рахунки, призначені для обліку наяв­ності та руху господарських засобів підприємства.

  4. План рахунків - систематизований перелік рахунків, який визначає організацію всієї системи бухгалтерського обліку на під­приємствах, в організаціях і установах з метою одержання інфор­мації, необхідної для управління і контролю.

  5. Позабалансові рахунки - рахунки, залишки яких показують поза підсумком балансу.

  6. Регулюючі рахунки - рахунки, які виконують функції уточ­нення (регулювання) оцінки активів, капіталу і зобов'язань.

  7. Фінансово-результативний рахунок - рахунок, який при­значений для обліку та узагальнення інформації про фінансові ре­зультати підприємства від здійснення операційної, фінансової та інвестиційної діяльності, а також внаслідок надзвичайних подій.

Документація та інвентаризація

  1. Документ - належним чином складений і оформлений діло­вий папір, який письмово підтверджує право здійснення або ре­альне здійснення господарської операції, містить її ознаки та по­казники, що підлягають відображенню в обліку.

  2. Документація — елемент методу бухгалтерського обліку, який являє собою спосіб суцільного та безперервного відображе­ння господарських операцій за допомогою бухгалтерських доку­ментів.

  3. Документооборот - рух документів у процесі їх оператив­ного використання і бухгалтерського опрацювання з моменту скла­дання або одержання від інших підприємств і організацій до пе­редачі на зберігання в архів після запису в облікові регістри.

  4. Виконавчі документи - документи, що підтверджують факт здійснення господарської операції.

  5. Класифікація документів - поділ документів на групи за певними відмінними ознаками (за призначенням, за порядком скла­дання, за способом охоплення операцій, за місцем складання, за кількістю позицій, за технікою складання і опрацювання тощо).

  6. Контирування документа - зазначення кореспондуючих ра­хунків, на яких повинна бути відображена господарська операція, оформлена документом або групою документів.

  7. Первинний документ - документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення.

  8. Розпорядчі документи - документи, що містять розпоряд­ження на здійснення господарської операції .

  9. Розцінка (таксування) - проставлення у відповідних гра­фах документів ціни і суми, тобто грошової оцінки натуральних показників.

  10. Інвентаризація - це спосіб перевірки і документального підтвердження наявності і стану активів, капіталу і зобов'язань.

  11. Планова інвентаризація - інвентаризація, що проводиться за попередньо складеним планом відповідно до розробленого гра­фіка її проведення.

  12. Повна інвентаризація - суцільна перевірка всього майна, грошових коштів і стану розрахункових операцій підприємства.

  13. Часткова інвентаризація - перевірка стану окремих об'єк­тів обліку.