Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
терміни 2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
104.45 Кб
Скачать

9

Предмет, метод та об’єкти бо

  1. Активи – ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до отримання економічних вигід у майбутньому.

  2. Бухгалтерський облік – це процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім і внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

  3. Власний капітал – частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов’язань.

  4. Внутрішньогосподарський (управлінський) облік – система обробки та підготовки інформації про діяльність підприємства для внутрішніх користувачів у процесі управління підприємством.

  5. Господарська операція – це дія або подія, яка викликає зміни у структурі активів та зобов’язань чи у власному капіталі підприємства.

  6. Господарський облік – спосіб кількісного відображення і якісної характеристики господарської діяльності з метою управління нею.

  7. Грошові кошти – готівка, кошти на рахунках у банках і депозити до запитання.

  8. Дебітори – юридичні та фізичні особи, які внаслідок минулих подій заборгували підприємству певні суми грошових коштів, їх еквівалентів або інших активів.

  9. Дебіторська заборгованість – сума заборгованості дебіторів підприємству на певну дату.

  10. Довгострокова дебіторська заборгованість – сума дебіторської заборгованості, яка не виникає в процесі нормального операційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців від дати балансу.

  11. Довгострокові зобов’язання – всі зобов'язання, які не є по­точними зобов'язаннями.

  12. Еквіваленти грошових коштів - короткострокові високоліквідні фінансові інвестиції, які вільно конвертуються у певні суми грошових коштів і які характеризуються незначним ризи­ком зміни вартості.

  13. Забезпечення - зобов'язання з невизначеними сумою або часом погашення на дату балансу.

  14. Запаси - активи, що утримуються для подальшого продажу за умови ведення звичайної господарської діяльності; пере­бувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва; утримуються для споживання під час ви­робництва продукції, виконання робіт і надання послуг, а також управління підприємством.

  15. Збиток - перевищення суми витрат над сумою доходу, для отримання якого були здійснені ці витрати.

  16. Знос необоротних активів - сума амортизації об'єкта не­оборотних активів з початку їх корисного використання.

  17. Зобов'язання - заборгованість підприємства, яка виникла в наслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очі­кується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що вті­люють економічні вигоди.

  18. Метод бухгалтерського обліку - це система способів без­перервного відображення та узагальнення об'єктів обліку за якіс­но однорідними ознаками.

  19. Нематеріальний актив - немонетарний актив, який не має матеріальної форми, може бути ідентифікований та утримується підприємством з метою використання протягом періоду більше одного року (або одного операційного циклу, якщо він перевищує один рік) для виробництва, торгівлі, в адміністративних цілях чи надання в оренду іншим особам).

  20. Оборотні активи - грошові кошти та їх еквіваленти, не об­межені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

  21. Об'єкти бухгалтерського обліку - активи, зобов'язання, власний капітал і господарські операції господарюючого суб'єкта.

  22. Основні засоби - матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або по­стачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим осо­бам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він дов­ший за рік).

  23. Оперативний облік - спосіб спостереження, відображення та контролю окремих господарських і технічних операцій безпо­середньо в процесі їх здійснення з метою оперативного керівниц­тва ними.

  24. Первинна вартість необоротних активів - історична (фак­тична) собівартість необоротних активів у сумі грошових коштів або справедливої вартості інших активів, сплачених (переданих), витрачених для придбання (створення) необоротних активів.

  25. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку - норма­тивно-правовий акт, затверджений Міністерством фінансів Укра­їни, що визначає принципи та методи ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності, що не суперечать міжна­родним стандартам.

  26. Поточна дебіторська заборгованість - сума дебіторської за­боргованості, яка виникає в ході нормального операційного циклу або буде погашена протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

  27. Поточні зобов'язання - зобов'язання, що будуть погашені протягом операційного циклу підприємства або повинні бути по­гашені протягом дванадцяти місяців, починаючи з дати балансу.

  28. Прибуток - сума, на яку доходи перевищують пов'язані з ними витрати.

  29. Принцип бухгалтерського обліку - правило, яким необ­хідно керуватися при вимірюванні, оцінці та реєстрації господарських операцій і відображенні їх результатів у фінансовій звіт­ності.

  30. Предмет бухгалтерського обліку - це господарська діяль­ність підприємства, що складається з окремих господарських операцій, у результаті яких змінюються склад активів, власного капіталу і зобов'язань.

  31. Статистичний облік - це вид господарського обліку, який забезпечує кількісне вимірювання окремих суспільних явищ, що вивчаються у взаємозв'язку з їхнім якісним аспектом.

Фінансові інвестиції - активи, які утримуються підпри­ємством з метою збільшення прибутку (відсотків, дивідендів то­що), зростання вартості капіталу або інших вигід для інвестора.