Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
терміни 2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
104.45 Кб
Скачать

Вартісне вимірювання та облік основних господарських процесів

  1. Витрати - зменшення економічних вигід у вигляді вибуття активів або збільшення зобов'язань, що призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками).

  2. Виробнича собівартість - сукупність витрат, пов'язаних з виготовленням продукції ( виконанням робіт, послуг).

  3. Доходи — збільшення економічних вигід у вигляді надход­ження активів або зменшення зобов'язань, які призводять до зро­стання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за ра­хунок внесків власників).

  4. Звичайна діяльність - будь-яка основна діяльність підпри­ємства, а також операції, що її забезпечують або виникають внас­лідок її проведення.

  5. Інвестиційна діяльність - придбання та реалізація тих не­оборотних активів, а також тих фінансових інвестицій, які не є складовою частиною еквівалентів грошових коштів.

  6. Надзвичайна подія - подія або операція, яка відрізняється від звичайної діяльності підприємства, та не очікується, що вона повторюватиметься періодично або в кожному наступному звіт­ному періоді.

  7. Накладні витрати - витрати, пов'язані з обслуговуванням виробництва і його управлінням (загальновиробничі).

  8. Непрямі витрати — витрати, що не можуть бути віднесені безпосередньо до конкретного об'єкта витрат економічно доціль­ним шляхом.

  9. Нормальна потужність - очікуваний середній обсяг діяль­ності, що може бути досягнутий за умов звичайної діяльності підприємства протягом кількох років або операційних циклів з урахуванням запланованого обслуговування виробництва.

  10. Об'єкт витрат - продукція, роботи, послуги або вид діяль­ності підприємства, які потребують визначення пов'язаних з їх виробництвом (виконанням) витрат.

  11. Операційний цикл - проміжок часу між придбанням запа­сів для здійснення діяльності та отриманням коштів від реалізації виробленої з них продукції або товарів і послуг.

  12. Операційна діяльність - основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінан­совою діяльністю.

  13. Основна діяльність - операції, пов'язані з виробництвом або реалізацією продукції (товарів робіт, послуг), що є головною метою створення підприємства і забезпечують основну частку йо­го доходу.

  14. Основні витрати - витрати, що безпосередньо пов'язані з виробництвом продукції і складають її речову основу (матеріали, технологічне паливо, заробітна плата робітників виробництва та ін.)

  15. Процес виробництва - сукупність господарських операцій, пов'язаних з виготовленням продукції (виконанням робіт, послуг).

  16. Процес постачання - сукупність операцій щодо забезпе­чення підприємства необхідними для виробництва предметами праці.

  17. Процес реалізації - сукупність операцій, пов'язаних із збу­том готової продукції (робіт, послуг).

  18. Прямі витрати - витрати, які безпосередньо пов'язані з вироб­ництвом певного виду продукції (робіт, послуг) і включаються до їх собівартості прямо на підставі відповідних документів.

  19. Фінансова діяльність - діяльність, що призводить до змін розміру і складу власного та позикового капіталу підприємства.

  20. Чиста вартість реалізації запасів - очікувана ціна реалі­зації запасів в умовах звичайної діяльності за вирахуванням очі­куваних витрат на завершення їх виробництва та реалізацію.