Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТСП.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
427.52 Кб
Скачать
  1. Способи організації гщоводового зв’язку.

У залежності від умов обстановки та наявності сил і засобів, проводовий зв’язок може організовуватися за напрямком і за віссю.

Напрямок провідного зв ’язку - спосіб організації проводового зв’язку між двома командирами (штабами), при якому зв’язок здійснюється по проводовій лінії, розгорнутої безпосередньо між ними (мал.19).

Найбільше застосування такий спосіб організації проводового зв’язку знаходить в обороні, при розташування

військ на місці й у деяких інших випадках. Цей спосіб потребує великих витрат сил і засобів проводового зв’язку, а також великих витрат часу на його організацію.

Вісь провідного зв’язку — спосіб організації проводового зв’язку, при якому зв’язок командира (штабу) із декількома підпорядкованими командирами (штабами) здійснюється по одній осьовій проводовій лінії, що розгортається в напрямку переміщення пункту управління старшого штабу (мал.20).

Організація зв’язку за віссю в порівнянні з напрямком дає відносно більшу економію в силах, засобах зв’язку та часу на встановлення зв’язку при високих темпах наступу військ, дозволяє ефективно використовувати апаратуру каналоутворення і вторинного ущільнення. Проте при виході з ладу осьових ліній порушується проводовий зв’язок із усіма підпорядкованими командирами (штабами).

13

Фельд’єгерсько-поштовим зв’язком називають військовий зв’язок, призначений для приймання, обробки і доставки усіх видів секретних і поштових відправлень, що надходять на адресу штабів і особового складу та відходять від них.

Фельд’єгерсько-поштовий зв’язок (ФПЗ) — вид зв’язку, який широко застосовується для забезпечення управління військами і підтримки постійного спілкування особового складу Збройних Сил із населенням країни.

На відміну від електричних засобів зв’язку, ФІІЗ дозволяє доставляти практично, необмежену кількість документів у справжньому вигляді, що виключає можливість спотворення і розголошення їхнього змісту під час доставки. Широка доступність користування робить фельд’єгерсько-поштовий зв’язок найбільше масовим видом зв’язку, що охоплює весь особовий склад Збройних Сил і населення країни.

В роки Великої Вітчизняної війни військова пошта проробила величезну роботу з забезпеченні зв’язку фронту з тилом і внесла відомий внесок у справу забезпечення перемоги над ворогом. Достатньо сказати, що загальний потік кореспонденції, оброблений частинами військової пошти, за усю війну склав: 5,8 млрд. простих листів, більш 1,3 млрд. примірників газет, 52,4 млц. рекомендованих листів, 47 мли. перекладів на суму 22,7 млрд. крб., 24,7 млн. посилок і т.ін. Загальний обмін військової кореспонденції склав до 40% усього поштового обміну, виконаного Міністерством зв’язку .

Доставка __секретної та несекретної кореспонденції

здійснюється за допомогою рухомих засобів зв’язку-..У якості рухомих засобів зв’язку використовуються літаки, гелікоптери, автомобілі, бронетранспортери, мотоцикли, бойові танкц, піші і кінні зв’язкові і т.ін. Вибір рухомих засобів для зв’язку на тому або іншому напрямку визначається відстанню, важливістю і терміновістю документів, наявністю і станом доріг та конкретними умовами обстановки.

Рухомі засоби зв’язку користуються правом переважного прямування по всіх дорогах і переправах і повинні мати встановлені пізнавальні знаки, а фельд’єгері - відповідні посвідчення.

В залежності від умов обстановки, місцевості, а також від наявності і стану рухомих засобів ФІІЗ може бути організований: за напрямками, по кругових маршрутах або за віссю.

Напрямок фельд'єгерсько-поштового зв ’язку - це спосіб організації ФПЗ між двома пунктами управління (командирами, штабами), при якому кореспонденція доставляється за окремим маршрутом (мал.21).Цей спосіб застосовується для організації зв’язку з частинами, що виконують найбільше важливі бойові задачі. Він забезпечує більш швидку в порівнянні з іншими засобами доставку документів і поштової кореспонденції, але потребує великих витрат рухомих засобів і особового складу. Застосовується у всіх ланках управління військами.

Круговий маршрут (Ьельдєгерсько-поштового зв ’язку - це спосіб організації ФПЗ між декількома пунктами управління (командирами, штабами), при якому кореспонденція доставляється на пункти управління (командирам, штабам) послідовно в залежності: від їхнього розташування на маршруті (мал.22). Цей спосіб застосовується звичайно при обмеженій кількості рухомих засобів зв’язку і забезпечує доставку кореспонденції в більш тривалі терміни в порівнянні зі зв’язкомза напрямками.

Вісь фельд ’єгеусько-поштового зв ’язку - спосіб організації ФПЗ, при якому кореспонденція доставляється спочатку на переводове (тилове) відділення станції ФПЗ (або на обмінні пункти), а звідти - у підпорядковані війська за напрямками або круговими маршрутами (мал.23).

Цей спосіб організації ФПЗ може частіше усього застосовуватися з угрупованням військ, що діють на окремих напрямках, або з військами, що знаходяться на значному видаленні від головних сил.

14 15

3.1. Визначення, класифікація систем зв’язку.

В даний час у військах розгорнута дуже велика кількість систем зв’язку різноманітного призначення, що відрізняються одне від одного не тільки своєю структурою, але і специфікою функціонування і використовуваних засобів зв’язку. Проте усі вони виконують одну функцію - обмін повідомленнями між органами управління військами.

Система військового зв’язку (надалі - система зв’язку) - це частина системи управління військами і зброєю, яка являє собою організаційно-технічне об’єднання сил і засобів зв’язку, призначена для обміну повідомленнями між органами управ­ління.

Система зв’язку, як правило, розгортається відповідно до прийнятої організації управління військами, наявними силами і засобами.

В основу класифікаційної ознаки систем зв’язку можна покласти будь-який предметний показник. Проте найбільш часто системи зв’язку класифікуються за такими ознаками:

  1. Належність до системи управління.

  2. Ступінь мобільності.

  3. Ступінь автоматизації.

За належністю до системи управління, системи зв’язку визначаються (а, отже, і класифікуються) ланкою управління військами. Наприклад, система зв’язку батальйону (дивізіону), система зв’язку полку, система зв’язку дивізії і т.ін.

За ступенем мобільності системи зв’язку класифікуються на стаціонарні і польові. Стаціонарна система зв’язку будується на базі стаціонарних вузлів і ліній зв’язку, польова - на базі польових вузлів і ліній зв’язку.

За ступенем автоматизації системи зв’язку діляться на автоматизовані , неавтоматизовані частково автоматизовані. У автоматизованій системі зв’язку процеси передавання повідомлень, комутації каналів і комутації повідомлень, а також управління зв’язком автоматизовані.

Слово "автоматизована" завжди припускає участь людей упроцесі управління, тому що який би складний алгоритм управління не був реалізований у цифровій обчислювальній машині, завжди може зустрітися ситуація, що не була передбачена цим алгоритмом і рішення повинна приймати людина.

До ’ неавтоматизованих систем зв’язку в даний час відносять системи зв’язку, у!' яких процеси передавання повідомлень, комутації каналів і повідомлень здійснюються людиною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]