Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12 Інформація про наявність критеріїв оцінюван...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
635.9 Кб
Скачать

7.5. Інформаційне забезпечення

Для забезпечення навчального процесу та наукових досліджень університет користується послугами провайдера ТОВ «УКРКОМ». Підключення виконано по виділеній оптоволоконній лінії пропускною здатністю 30 Мбіт/с змішаного українського та зарубіжного трафіку.

Крім того, для забезпечення дистанційного проведення лекційних занять в регіональних навчальних закладах та безперебійної роботи адміністративних служб університет орендує канал передачі даних з пропускною здатністю до 100 Мбіт/с українського трафіку та до 30 Мбіт/с зарубіжного (постачальник послуги ТОВ «Науково-виробнича фірма «ВОЛЗ»).

Всі комп’ютери, які були підключені до комп’ютерної мережі університету, мають доступ і до мережі Інтернет.

Забезпечення навчальною та науковою літературою студентів і викладачів здійснює бібліотека. Бібліотека Національного університету біоресурсів і природокористування України є найбільшою серед бібліотек вищих аграрних закладів освіти України. Починає свою історію з бібліотек галузевих с.-г. інститутів. Від 1954 р. бібліотека Укр. с.-г. академії, від 1992р. - б-ка Укр. держ. аграр. ун-ту. Сучасна назва від 1994 р.

Як науково-інформаційний, культурно-освітній підрозділ університету, бібліотека відіграє важливу роль у навчальному процесі та забезпеченні науково-дослідної роботи університету.

У фондах бібліотеки зібрано близько одного млн. примірників документів різних видів та типів: книги, періодичні видання та ті, що продовжують видаватися, брошури, спеціальні види науково-технічної документації, неопубліковані документи, мікрофільми, електронні видання, у тому числі іноземними мовами. Щорічно фонд поповнюється, в середньому, на тридцять тисяч примірників, передплачується близько 280 назв періодичних видань.

За своїм змістом фонд бібліотеки універсальний, але найбільш повно укомплектований документами відповідно до напрямів і спеціальностей підготовки фахівців аграрної та природоохоронної галузей.

Широкому і всебічному використанню бібліотечного фонду сприяє довідково-бібліографічний апарат: алфавітний та систематичний каталоги, алфавітно-предметний електронний каталог, бібліографічні видання та картотеки (систематична картотека статей, картотека персоналій науковців вузу, картотека "Сільськогосподарська освіта", Фонд довідкових видань та інші).

На сучасному етапі основними напрямами роботи бібліотеки є своєчасне інформаційно-бібліографічне забезпечення діяльності університету шляхом впровадження прогресивних форм) методів роботи, новітніх інформаційних технологій. А саме: створення, використання електронного каталогу та повнотекстових електронних баз даних бібліотеки, інтернет-технології, корпоративна співпраця на галузевому та регіональному рівні.

До послуг читачів шість абонементів, три читальних зали, один з яких спеціалізований з доступом до довідкових традиційних та електронну довідкових джерел інформації. Нещодавно відкрита філія бібліотеки в ННІ бізнесу, яка облаштована сучасними апаратно-технічними засобами. Планується відкриття ще чотирьох філій на базі ННІ. У структурі сучасної бібліотеки 7 відділів, 9 секторів, 4 філії, допоміжні служби.

У 2007 році завершилось формування депозитарної бібліотеки ФАО ООН на базі бібліотеки НУБіП України, яка має національний статус. Більше 600 документів аналітично-статистичного статистичного характеру, наукові публікації з економіки, лісового та сільського господарства, аквакультури тощо розміщено у фонді Національної депозитарної бібліотеки.

Площа бібліотеки разом з читальними залами складає – 1893 кв.м.

Кількість робочих місць для відвідувачів – 800 чол.

Наявність підручників за спеціальністю та періодичних фахових видань надається в таблицях 15-16.

Таблиця 16