Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
prog_fvv_2012_mag_finkred.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
140.8 Кб
Скачать

Модуль 1. Дисципліна «фінанси»

Фінанси як історична категорія: передумови виникнення та етапи розвитку. Необхідність та сутність фінансів. Функції фінансів. Сутність та відмінні ознаки фінансів. Централізовані фінанси: сутність та види. Децентралізовані фінанси: сутність та види. Фінансові ресурси: їх сутність, склад, структура, джерела формування. Фінансові резерви: призначення та характерні риси. Джерела формування фінансових ресурсів та методи їх мобілізації. Фінансовий контроль: його види, форми та методи. Сутність та завдання фінансової політики. Основні складові фінансової політики. Сутність фінансової системи та її розвиток. Характеристика ланок фінансової системи України. Державні фінанси – складова частина фінансової системи України. Фінансовий механізм та його призначення. Характеристика основних елементів фінансового механізму. Фінансове планування, його сутність, методи та завдання.

Дисципліна «податкова система»

Загальні теорії виникнення податків. Визначення понять: податок, збір, податкова система. Функції податків. Елементи системи оподаткування. Порядок та способи сплати податків. Класифікація податків за різними ознаками. Податкова система України та принципи її побудови. Загальнодержавні і місцеві податки та збори. Переваги і недоліки прямого та непрямого оподаткування. Подвійне оподаткування, напрямки та методи його подолання. Міжнародні податкові угоди. Цілі укладання міжнародних податкових угод. Ставки податків і їх характеристика. Порядок обчислення та сплати податку на прибуток підприємств. Порядок обчислення та сплати податку на доходи фізичних осіб. Порядок обчислення та сплати податку на додану вартість. Порядок обчислення та сплати акцизного податку. Порядок обчислення та сплати мита. Порядок обчислення і сплати збору за першу реєстрацію транспортного засобу, періоди і строки сплати. Порядок обчислення та строк сплати земельного податку. Екологічний податок. Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки: податковий період, порядок обчислення та сплати суми податку. Особливості справляння туристичного збору та порядок його сплати. Спрощена система оподаткування. Єдиний податок та особливості застосування ставок єдиного податку. Фіксований сільськогосподарський податок: податковий (звітний) період, порядок нарахування та строки сплати податку.

Модуль 2. Дисципліна «бюджетна система»

Бюджет як економічна категорія. Функції бюджету. Бюджет і ринкова економіка. Бюджет як основний фінансовий план держави. Вплив бюджету на соціально-економічні процеси. Бюджетна політика. Бюджетний механізм. Поняття «бюджетна система». Принципи бюджетної системи. Структура бюджетної системи України. Складові зведеного бюджету України. Законодавча і нормативна база функціонування бюджетної системи. Органи управління бюджетною системою та їх повноваження. Бюджетна безпека та індикатори її виміру. Сутність бюджетного планування та прогнозування. Організація бюджетного планування. Складання прогнозу бюджету. Проект бюджету. Бюджетна класифікація. Розпис бюджету. Сутність бюджетного процесу. Учасники бюджетного процесу. Повноваження основних учасників бюджетного процесу. Стадії бюджетного процесу на загальнодержавному рівні. Стадії бюджетного процесу на місцевому рівні. Бюджетний період. Сутність та принципи кошторисного фінансування. Види кошторисів. Касове виконання бюджетів. Бюджетні призначення та бюджетні асигнування. Розпорядно-виконавча система. Бюджетні зобов’язання. Захищені видатки бюджету. Контроль та аудит у бюджетному процесі. Джерела формування доходів державного бюджету. Складові податкових надходжень державного бюджету. Складові неподаткових надходжень державного бюджету. Офіційні трансферти та їх роль. Класифікація видатків державного бюджету. Бюджетні програми. Видатки бюджетів на соціальний захист населення і соціальне забезпечення та соціальну сферу. Видатки бюджетів на економічну діяльність держави, науку, оборону та управління. Структура місцевих бюджетів. Особливості формування місцевих бюджетів. Закріплені та власні доходи. Склад доходів місцевих бюджетів. Видатки місцевих бюджетів. Бюджет розвитку місцевих бюджетів. Особливості затвердження місцевого бюджету з дефіцитом або з профіцитом. Особливості здійснення місцевих запозичень. Передача державою права на здійснення видатків. Розмежування видатків між місцевими бюджетами. Види міжбюджетних трансфертів. Трансферти, що надаються з державного бюджету місцевим бюджетам. Міжбюджетні трансферти між місцевими бюджетами. Сутність державного кредиту. Класифікація державного боргу. Управління державним боргом. Бюджетний дефіцит та його види. Боргова безпека та індикатори її виміру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]