Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Progr_fakh_vstup_vipr_2012_vipravleny.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
96.26 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Затверджую

Голова приймальної комісії

Ректор _____________ М.І. Звєряков

“____”____________2012р.

Програма

вступного випробування зі спеціальності

7.030504, 8.030504 «Економіка підприємства»

на освітньо-кваліфікаційний рівень

«спеціаліст», «магістр»

Голова фахової атестаційної комісії

к.е.н., професор _______ Граждан В.Д.

ОДЕСА 2012

ЗМІСТ

ВСТУП ......................................................................................................... 3

МОДУЛЬ 1. Економіка підприємства..........………………………….. 4

МОДУЛЬ 2. Організація виробництва …………………………………5

МОДУЛЬ 3. Планування і контроль на підприємстві…………..……. 6

МОДУЛЬ 4. Стратегія підприємства…………………………………. 8

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА ...........................................................10

ВСТУП

Мета фахового вступного випробування – виявлення знань випускників відповідності вимогам освітньо-кваліфікаційної характеристики бакалавра з економіки підприємства та оцінка рівня професійної підготовки фахівця.

Характеристика змісту програми. Програма побудована за функціональними модулями і має міжпредметний синтетичний характер. Модулі програми вступного випробування відповідають чинній освітньо-кваліфікаційній характеристиці бакалавра з економіки підприємства та освітньо-професійній програмі підготовки бакалаврів напряму підготовки “Економіка підприємства”. Модулі програми відповідають функціям, для виконання яких підготовлений бакалавр.

У кожному модулі інтегрується матеріал певного функціонального спрямування з різних дисциплін. При цьому органічно поєднуються теоретичні, прикладні питання та матеріал операційного характеру, що дає можливість виявити знання і уміння використовувати категорійний апарат, методи обґрунтувань і розрахунків за окремими функціями економіста підприємства.

Програму складено на підставі дисциплін циклу професійної підготовки бакалавра з економіки підприємства, передбачених Освітньо-професійною програмою підготовки бакалавра галузі знань 0305 “Економіка і підприємництво ” напряму підготовки 6.030504 «Економіка підприємства».

Модуль 1. Економіка підприємства Розділ 1. Загальна характеристика підприємства

Поняття, цілі, задачі, сфери і напрямки діяльності підприємства. Підприємство – як субєкт господарювання, як господарська система, як форма реалізації підприємництва. Правові основи функціонування підприємств. Види підприємств за окремими класифікаційними ознаками. Добровільні обєднання підприємств.

Розділ 2. Продукція, як основна ціль та результат

діяльності підприємства

Поняття продукції і її класифікація за призначенням, фізичними властивостями, складністю та ін. Вимір і показники обсягу продукції, сфера їх застосування. Виробнича потужність, поняття, види, чинники, що впливають на її розмір. Економічний зміст якості продукції. Показники якості продукції, методика їх обчислення. Конкурентноздатність продукції її оцінювання та чинники. Шляхи підвищення якості і конкурентноздатності продукції.

Розділ 3. Основні виробничі фонди підприємства,

нематеріальні ресурси і активи

Основні виробничі фонди: сутність, склад, класифікація, структура, вартісна оцінка. Знос та амортизація основних фондів. Сучасні методи амортизації. Показники ефективності та шляхи кращого використання основних фондів. Нематеріальні ресурси, їх види та загальна характеристика. Нематеріальні активи, їх оцінка. Роль нематеріальних ресурсів у господарської діяльності підприємства. Шляхи поліпшення використання основних виробничих фондів і нематеріальних активів.

Розділ 4. Оборотні фонди і обігові кошти підприємства

Поняття оборотних фондів. Структура оборотних фондів та її особливості в окремих галузях промисловості. Показники використання оборотних фондів. Основні шляхи економії матеріальних ресурсів підприємства. Поняття обігових коштів, їхній склад і структура. Джерела формування обігових коштів підприємства. Методика нормування обігових коштів. Показники використання обігових коштів. Шляхи прискорення оборотності обігових коштів.

Розділ 5. Персонал підприємства і продуктивність праці

Персонал підприємства: поняття, класифікація, склад промислово-виробничого персонала. Система показників стану й руху персоналу підприємства. Кадрова політика на підприємстві. Продуктивність праці, поняття, вимір, показники, чинники, резерви і шляхи росту.

Розділ 6. Мотивація праці на підприємствах

Мотивація трудової діяльності: поняття, види і форми. Вплив мотивації праці на рівень продуктивності праці. Заробітна плата: поняття, функції та принципи. Тарифна система і характеристика її елементів. Форми і системи оплати праці на підприємстві. Форми й системи преміювання.

Розділ 7. Собівартість продукції

Витрати підприємства. Економічна сутність собівартості продукції. Класифікація витрат, що відносяться на собівартість продукції. Склад витрат у розрізі економічних елементів і статей калькуляції. Фактори, резерви й шляхи зниження собівартості продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]