Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
електротехнічні матеріали.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.68 Mб
Скачать
  1. Магнітні матеріали. Фізична природа магнетизму

Явище феромагнетизму пов’язано з утв. Всередині деякого типу матеріалів нижче певної температури ( t Кюрі) таких кристалічних культур, в яких виникнення монокристалічних областей, названих магнітними доменами. Домени орієнтовані хаотично.Їх розмір від 0,001 до 10мм3, товщина стінок між ними декілька десятків атомних відстаней.Існування доменів підтверджено експериментально за допомогою фігур Акулова.

  1. Класифікація магнітних матеріалів і області їх застосування.

Антиферомагнетиками називають матеріали,в яких під час обмінної взаємодії сусідніх атомів проходить антипаралельна орієнтація їх магнітних моментів.

Протікання процесів намагнічування феромагнітних матеріалів х-зується кривими намагнічування (залежність магнітної проникністі В від напру́женісті магні́тного поля Н).

Магнітна проникність — характеристика магнітних властивостей матеріалу, в якому магнітна індукція лінійно залежить напруженості магнітного поля. .

Внаслідок низького питомого опору залізо використовують для виготовлення виробів, які працюють у постійних магнітних полях. Технічно чисте залізо застосовується для одержання майже всіх феромагнітних сплавів. Внаслідок низького питомого опору залізо використовують для виготовлення виробів, які працюють у постійних магнітних полях. Технічно чисте залізо застосовується для одержання майже всіх феромагнітних сплавів.

  1. Магнітом’які матеріали, їх основні характеристики.

Магнітно-м’які матеріали, можна поділити на три групи: електротехнічні сталі, сплави на основі заліза з іншими металами (нікель, кобальт, алюміній) і ферити (неметалеві феромагнетики).

Електротехнічні сталі найбільш дешеві матеріали, мають великі індукції насичення (порядку 1,8…2,3 Тл), і це дозволяє створювати з них компактні і дешеві електромагнітні елементи. Але через відносно велику (у порівнянні з залізонікелевими сплавами) коерцитивну силу електротехнічної сталі (порядку 0,1¸0,5 А/ см) чутливість сталевих елементів до змін зовнішнього поля, яке утворюється обмотками, невелика. Маркеровка: 1цифра- по структурному стану і типу прокату; 2цифра по вмісту кремнію; 3 цифра- по нормативній характеристиці; 4 цифра- порядковий номер типу сталі.

Залізонікелеві сплави (пермалої) дорожчі за сталеві в 15-20 разів, мають меншу індукцію насичення, але дозволяють одержувати високочутливі магнітні елементи за рахунок малої коерцитивної сили і високої початкової магнітної проникності. Залізонікелеві сплави виготовляють у вигляді листів або стрічок. Товщина стрічки іноді досягає декількох мікрометрів. Маркування : Буква---- Н-нікель, М-марганець,Х-хром, С-кремній,П-прямокутна петля гістерезису, У- з покращеними магнітними властивостями; Цифра- вміст нікелю.Наприклад 50НХКП

Залізоалюмінієві сплави 16ЮХ і 16ЮМ, які містять в своєму складі 16% алюмінію, за магнітними властивостями не поступаються пермалоям, але мають підвищену (у 10…20 разів більшу, ніж у пермалоїв) зносостійкість. Їх широко застосовують для виготовлення магнітних головок в пристроях магнітного запису, де в процесі роботи головка безупинно треться об поверхню стрічки.

Ферити — це неметалеві магнітні матеріали (тверді розчини), виготовлені із суміші оксидів заліза з оксидами магнію, міді, марганцю, нікелю та інших металів. Це магнітна кераміка з дуже малою електропровідністю. Загальна формула феритів має вигляд МеO×Fе2Оз, де Me – будь-який метал. Маркування : Число означає величину граничне. Буква- діапазон частот, Буква: М- марганцево-цинкові, Н- нікелевоцинкові,