Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні роботи по зем.про..docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
84.14 Кб
Скачать

«Кормовиробництво»

Виконав:

Ст. 3 курса 3 гр.

Татарчук А.

Перевірила:

Панасюк О.П.

Одеса 2012

У структурі валової продукції сільського господарства тваринництво становить 42,3%. Основні його галузі – скотарство (розведення великої рогатої худоби), свинарство, вівчарство, птахівництво. До тваринництва також належать рибництво, конярство, бджільництво, шовківництво, кролівництво. У цілому завдання тваринництва полягають у виробництві висококалорійних продуктів харчування (м'яса, молока, масла, сиру, яєць, риби, меду) та цінної сировини для харчової та легкої промисловості (м'яса, шкіри, вовни, хутрової сировини, шовку-сирцю, воску, пуху тощо).

Друга за значенням галузь тваринництва – свинарство. Воно виробляє понад третину м'яса і орієнтується на споживача. Має повсюдне розміщення, бо використовує різноманітні корми: зерно, картоплю, відходи від харчової промисловості і харчування людей. Найрозвинутіше воно в Степу й Лісостепу, де є більше концентрованих кормів. На Поліссі свинарство базується на картоплі, але через те, що цей корм дорогий, собівартість продукції свинарства тут вища, ніж у Лісостепу. Свинарство залежно від типів годівлі має певні виробничі напрями. У господарствах Полісся і Лісостепу, що базуються на картопле- і бурякоконцентратному типах годівлі, переважаючою спеціалізацією є м'ясо-сальна. У Степу, де висока частка в кормах дешевих концентратів, переважає сальне свинарство.

Птахівництво розвинене у всіх областях. Розводять гусей, качок, курей, індиків. Найбільша увага приділяється збільшенню поголів'я курей для отримання м'яса і яєць. Створено великі спеціалізовані птахофабрики поблизу великих міст, промислових та рекреаційних центрів.

Дедалі важливішого значення набуває ставкове рибальство. Розводять переважно коропа. Товарне значення має форель, яка зустрічається у гірських річках. Розрахунки виконані у таблиці 9.

Таблиця 9. Поголів’я худоби і їх продуктивність

Вид ходоби

Одиниці виміру

К-ть голів

показники продукції

Одиниці виміру

покзаник

продукт

вихід прод.

1

ВРХ

голів

647

кг

м'ясо на 1голову

300

194100

 

в т.ч. корови

голів

259

кг

надій молока 1голову

2500

647500

 

молодняк

голів

388

-

-

-

2

Свині

голів

4164

кг

м'ясо з 1 голови

150

642600

3

Вівці

голів

317

кг

м'ясо на 1 голову

25

7925

 

 

 

 317

кг

шерсть з 1 вівці

3

951

4

Птиця

голів

3253

кг

м'ясо 1 голову

2

6506

 

 

 

 3253

штук

вихід яєць

200

650600

Висновок: Згідно отриманих результатів, ми бачимо потребу в проектуванні певних видів угідь.

Розвиток тваринництва залежить від рослинництва, насамперед від кормовиробництва. Сучасне кормовиробництво складається з польового, лучно-пасовищного і промислового виробництва кормів. До польового кормовиробництва належить вирощування кормових і зернофуражних культур, а також використання відходів і побічної продукції зернових, технічних та інших культур (солома, бадилля тощо). Лучно-пасовищне виробництво кормів пов'язане з використанням природних кормових угідь – сіножатей і пасовищ.

Основною задачею кормовиробництва є отримання найбільшої кількості сіна і пасовищного корму з природних кормових угідь шляхом їх покращення і доцільного використання, створення високопродуктивних сіножатей і пасовищ. (Таблиця 10.)

Таблиця 10. Характеристика використання кормових угідь

№ контуру

Площа,га

Вид угідь

Система використання

Продуктивність,ц/га

Валовий вихід,ц

Зелена маса

Сіно

Зелена маса

Сіно

4

2,21

Пасовище

Випас худоби

80

20

176,8

44

15

22,51

Пасовище

Випас худоби

1864

466

21

8,9

Пасовище

Випас худоби

712

178

 

 

Всього по пасовищу

 

2752,8

688

Висновок: З цієї таблиці бачимо, що існуючих кормових угідь не достатньо для годування тварин в господарстві, тому в наступній таблиці проводимо розрахунок потреби в кормах.

Міністерство аграрної політики України

Одеський державний аграрний університет

Факультет землевпорядкування

Кафедра землевпорядного проектування

ЛАБОРОТОРНА РОБОТА №4

з землевпорядного проектування

на тему:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]