Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
miy_zvit.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
549.63 Кб
Скачать

6.Апаратура управління і захисту електроприводу

Для захисту електричних ланцюгів від коротких замикань і струмових перевантажень застосовують натискні вібростійкі пускачі, плавкі запобіжники теплові реле і автоматичні вимикачі.

Рис. 2.1. Натискний пускач серії ПНВ:

1 - нерухомі контакти; 2 - рухомі мостикові контакти; 3 - защелка; 4 - корпус; 5 - кнопка «Пуск»; 6 - кнопка «Стоп»

Серед різних способів запуску трифазних електродвигунів в однофазну мережу, найбільш простій базується на підключенні третьої обмотки через фазозсувний конденсатор. Корисна потужність, яка розвивається двигуном в цьому випадку складає 50…60% від його потужності в трифазному включенні. Не всі трифазні електродвигуни, проте, добре працюють при підключенні до однофазної мережі.

Серед таких електродвигунів можна виділити, наприклад, з подвійною кліткою короткозамкнутого ротора серії МА. У зв′язку з цим при виборі трифазних електродвигунів для роботи в однофазній мережі слід віддати перевагу двигунам серій А, АТ, АО2, АПН, УАД і ін.

Для нормальної роботи електродвигуна з конденсаторним пуском необхідно, щоб місткість використовуваного конденсатора мінялася залежно від числа оборотів. На практиці це умову виконати досить складно, тому використовують двоступінчасте управління двигуном.

При пуску двигуна підключають два конденсатори, а після розгону один конденсатор відключають і залишають тільки робочий конденсатор.

Розрахунок параметрів і елементів електродвигуна.

Якщо, наприклад, в паспорті електродвигуна вказана напруга його живлення 220/380, то двигун включають в однофазну мережу по схемі, представленій на мал. 1

Рис. 2 Принципова схема включення трифазного електродвигуна в мережу 220 В: З р - робочий конденсатор; З п - пусковий конденсатор; П1 - пакетний вимикач .

Надійність електроустаткування значною мірі визначається якістю його ізоляційних конструкцій, які часто працюють у досить несприятливих умовах. Під час експлуатації на ізоляцію одночасно впливають сильні електричні поля, нагрівання, волога, механічні впливи, навколишнє середовище тощо. Під дією цих факторів електричні властивості діелектриків змінюються, у зв'язку із чим змінюються й технічні характеристики ізоляційних конструкцій.

Зміни властивостей ізоляції можуть бути оборотними й необоротними. Необоротні зміни пов'язані зі зміною фізичних властивостей і хімічної структури матеріалу у зв'язку із тривалою експлуатацією електроустановок. Необоротне погіршення властивостей діелектриків у часі отримало назву старіння, а сам процес погіршення цих властивостей у результаті старіння - зношування.

Параметри електроізоляції вимірюють спеціалізованими приладами – мегаомметрами. Мегаомметр застосовується для вимірювання опору ізоляції електричних проводів, кабелів, роз'ємів, трансформаторів, обмоток електричних машин та інших пристроїв, а також для вимірювання поверхневих і об'ємних опорів ізоляційних матеріалів.

7.Ремонт електрообладнання

Ремонт електрообладнання проводиться згідно з системи планово-попереднього ремонту. Суттєвість цієї системи в тому, що кожна електрична машина, трансформатор, уся пускорегулююча та вимірювальна апаратура через певні строки підлягає профілактичним оглядом та різними видами ремонту.

Періодичність ремонтів дозволяє найбільш вірно планувати та організовувати ремонтні роботи, а також пов’язувати їх виконання з роботою підприємства, завантаження ремонтних команд та наявністю необхідних матеріалів та резервного обладнання.

Періодичність ремонтів забезпечується системою планово-попереднього ремонту електрообладнання (ППРЕО), включаючої в себе систематичне спостереження та огляди, а також технічне обслуговування. При огляді контролюють температуру обмоток, контакторів, очищають контакти від нагару, усувають дрібні ефекти. Технічне обслуговування включає в себе поточний та капітальний ремонт.

Поточний ремонт - основний вид профілактичного ремонту - передбачає заміну швидкозношуючих деталей, масла трансформатора, зачистку підгорівши контактів та інші ремонтні роботи, вимагаючи часткової розробки обладнання. Поточний ремонт вимагає зупинки обладнання та вимкнення мережі.

Капітальний ремонт - найбільш складний та повний ремонт, вимагаючи розробки обладнання та передбачаючий часткову або повну заміну обмоток, перешліхтовку магнітопровода трансформатора, виготовлення нових котушок магнітних пускачів, ремонт кабельних муфт та інші складнооб’ємні роботи.

На промислових підприємствах організацію експлуатації електроустановок здійснюють на базі системи ППРЕО. Система ППРЕО дозволяє підтримувати електроустановки в стані, забезпечуючому їх нормальні технічні параметри при планових ремонтах в результаті тої чи іншої модернізації.

За ремонтний цикл беруть період між двома капітальними, а для знову введених в експлуатацію до першого планового ремонту. Послідовність виконання різного виду ремонтів та робіт по технічному обслуговуванню в межах одного ремонтного циклу визначається його структура. В процесі експлуатації необхідно періодично перевіряти стан електропроводки до електрообладнання та електродвигуна.

Профілактичний ремонт проводять в строки установлені відповідальним за це господарством. Огляд автоматичного вимикача необхідно проводити додатково після кожного вимкнення при впливі на нього струмів короткого замкнення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]